boek je vakantie bij de ANWB

Je ogen zijn een kostbaar bezit en daarom is het belangrijk dat je deze optimaal beschermd. Met deze tips voor gezonde ogen geniet je optimaal van goed zicht. Vooral als je achter een scherm zit voor je werk of buiten in de zon loopt hebben je ogen meer bescherming nodig.

 

Inhoud

Ogen, een kostbaar bezit

Iedereen weet het wel: gezondheid is onze grootste bezit. Toch besteden we niet altijd even veel aandacht aan ons lichaam. Veel mensen zien de ogen daarbij over het hoofd. Zolang ze goed zien gaan ze er vanuit dat alles in orde is. Ontstaan er klachten, dan kan het te laat zijn om de ogen nog te laten herstellen. Daarom is het zaak om op de gezondheid van je ogen te letten.

 

Tips voor gezonde ogen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je ogen gezond te houden:

  • Bescherm je ogen tijdens het werken en in de zon
  • Je voeding en levensstijl hebben invloed op de gezondheid van je ogen
  • Beweeg voldoende
  • Laat zo nu en dan je ogen opmeten bij de opticien, zeker als je ouder wordt
  • Rook niet
  • Heb je ergens last van met je ogen? Trek dan aan de bel

 

Bescherm je ogen tijdens het werken en in de zon

Het is belangrijk om tijdens het werken je ogen te beschermen. Afhankelijk van het werk dat je doet zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt een veiligheidsbril dragen als je aan het klussen bent. Een bril met blauw licht filter beschermd de ogen vooral als je veel achter een scherm zit. Dat kan zowel voor je werk zijn, maar ook als je veel achter je telefoon zit kan het gebruik van blue light filter bescherming bieden aan je ogen.

Daarnaast is het van groot belang om je ogen te beschermen tegen UV-straling. Dat doe je door het dragen van een geschikte zonnebril. De keuze in zonnebrillen is groot wat modellen en kleur betreft. Dat geldt ook voor de bescherming die een zonnebril biedt. Kies altijd voor een zonnebril met een zo hoog mogelijk cijfer achter de CE-markering. Hoe hoger het getal, hoe beter je ogen beschermd zijn in de zon.

Tips voor gezonde ogen zonnebril

Voeding en levensstijl en de invloed op de ogen

Als je ongezond leeft dan zal je lichaam dit merken. Te veel suikers eten heeft bijvoorbeeld invloed op je gewicht. Te weinig groenten, fruit en vis eten zorgt voor een tekort aan vitamines, wat weer kan leiden tot maculadegeneratie op latere leeftijd. Zorg er bovendien voor dat je genoeg beweegt. Door te bewegen houd je de bloedvoorziening in je ogen op peil.

 

Roken is slecht voor je ogen

Als je dacht dat roken alleen impact heeft op je longen, dan heb je het mis. Roken is namelijk ook heel slecht voor je ogen. Wist je dat roken je ogen sneller doet verouderen? Je kan zelfs te maken krijgen met een zogenaamd rokerscataract.

 

Ogen opmeten bij opticien

Hoe ouders je wordt hoe groter de kans dat je ogen achteruit gaan. Dat hoort er gewoon bij en daar kun je in de meeste gevallen niet zo veel aan doen. Het is wel belangrijk om op tijd naar de opticien te gaan om je ogen op te laten meten. Niets zo vervelend als rond te lopen met ogen die eigenlijk hulp nodig hebben van een bril.

Blijkt uit een bezoekje aan de opticien dat je daadwerkelijk een bril nodig hebt? Dan kun je je bril op sterkte ook makkelijk en snel online bestellen. Daarvoor hoef je echt niet meer de deur uit. Je kunt de bril visueel passen om het voor jou meest geschikte model te vinden.

Merk je verandering aan je ogen? Bezoek dan je huisarts

Merk je dat je last hebt van een verandering in zicht? Heb je pijn in je ogen die maar niet overgaat? Of zie je ineens vlekken die niet weggaan? Dan is het tijd om je dokter hiervan op de hoogte te stellen. Soms gaat het om een onschuldig iets zoals bijvoorbeeld de voorbode van migraine. Het kan echter ook iets ernstigs zijn zoals netvliesloslating. Een arts kan beslissen of snel handelen nodig is of niet. Wacht je te lang dan zijn de gevolgen wellicht niet te overzien, omdat je bijvoorbeeld blind kunt worden.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in