boek je vakantie bij de ANWB

Hoe leef je met migraine? Lees hier alles over mijn leven met migraine. Met tips en tricks hoe ik mijn migraineaanvallen heb kunnen reduceren op natuurlijke wijze. Laat migraine niet meer jouw leven beheersen en (haast) onmogelijk maken. Leven met migraine kan draaglijk gemaakt worden.

 

Inhoud

Migraine: niet zomaar hoofdpijn

Migraine is meer dan alleen hoofdpijn en er zijn helaas nog steeds te veel mensen die het onderscheid niet (willen) zien. Onbegrip over migraine kan dan weer voor veel frustratie zorgen en ook dat kan, je raadt het al, een nieuwe aanval uitlokken. Er zijn in Nederland ongeveer 3,5 miljoen mensen die geconfronteerd worden met hoofdpijn.

Nu is de ene pijn de andere niet en zijn er verschillende soorten hoofdpijn. Denk daarbij aan de bekende spanningshoofdpijn of medicijnafhankelijke hoofdpijn. Meer informatie over de verschillende soorten hoofdpijn vind je op de website van allesoverhoofdpijn.nl. Hier wordt migraine genoemd als hoofdpijn.

Helaas is migraine niet zomaar hoofdpijn. Het is een onbeschrijfelijke pijn die je niemand toewenst. Vaak gaat deze gepaard met misselijkheid (tot overgeven aan toe!), irritatie, problemen met zien (licht) en nog zo veel meer. Kortom: kortsluiting in je hoofd en lichaam!

 

leven met migraine kortsluiting

 

Mijn leven met migraine

Inmiddels leef ik alweer ruim 26 jaar met migraine. Mijn leven met migraine begon allemaal met een ongeluk tijdens mijn schoolreis. Of dit daadwerkelijk de enige oorzaak is, is moeilijk te achterhalen. De wetenschap is er namelijk nog lang niet over uit wat nu eigenlijk de medische oorzaak is van migraine.

In elk geval is mijn hele leven en gezin ingesteld op het leven met migraine. Tot een aantal jaar geleden was dit nogal lastig, omdat mijn kinderen toen klein waren en door de migraine niet altijd optimale zorg konden krijgen van mij als moeder.

Nu de kinderen ouder zijn en mijn dochter (inmiddels zelf helaas ook migraine patiënt) soms dingen over kan nemen van mij, is het iets makkelijker geworden. Toch zijn er dagen waarop ik me afvraag wat ik mijn gezin aan heb gedaan (ook al heb ik er niet voor gekozen).

 

Mijn migraine aanvallen

Wat eens begon met redelijk migraine aanvallen, waarbij ik echt het idee had dat mijn kop uit elkaar zou knallen ging geleidelijk over in hele zware migraine. Overgeven tot er niets anders kwam als gal, niet tegen licht kunnen en uiteindelijk in bed liggen en buiten westen raken.

Dit laatste was zo erg dat ik mijn schoonvader een keer de schrik van zijn leven heb bezorgd. Er werd aan onze gevel gewerkt met zware machines en het leek de hele middag alsof ons huis op instorten stond. Juist die dag kreeg ik migraine en vroeg ik mijn schoonouders of zij langs konden komen om op de kids te passen.

Ik zou mezelf terugtrekken in de slaapkamer (aan de kant waar gewerkt werd!) om proberen bij te komen. Eenmaal in ‘slaap’ was ik niet wakker te krijgen! Mijn schoonvader dacht dat ik niet zou kunnen slapen, maar ik was echt compleet weg. Ik heb niets, maar dan ook echt niets meegekregen.

Nogal beangstigend als mijn kinderen niemand zouden hebben om op ze te letten. Ik was immers zelfs niet wakker te krijgen door gevelwerkzaamheden. Gelukkig waren mijn schoonouders er!

 

Moeder met migraine: de impact op een kind

Stel: je bent een klein kind van een jaar of 5-6 jaar oud en je ziet je moeder kreunend door het huis waggelen. Wellicht ondersteund door je vader. Je moeder gaat naar het toilet waar allerlei onsmakelijke geluiden vandaan komen. Daarna strompelt je moeder huilend van de pijn langs je, terwijl ze haar hoofd ondersteunt en haar ogen gesloten houdt. Eten voor je wordt geïmproviseerd en je vader moet zijn aandacht verdelen tussen jou en je moeder.

Op deze leeftijd ben je nog best luidruchtig, maar van je vader moet je je zo stil mogelijk houden, omdat mama erg veel pijn heeft. Na een paar uur of een dag gaat het gelukkig weer beter met je moeder, maar voordat ze de oude is, dat duurt een aantal dagen.

Dit is waar kinderen mee geconfronteerd worden als hun moeder (of vader) migraine heeft. Soms moet je afspraken of leuke uitjes afzeggen, omdat je moeder er niet toe in staat is. Of leuke uitjes eindigen in een nieuwe aanval, waardoor het aanvoelt alsof je moeder gestraft wordt als ze jullie een gezellige dag hebben gehad.

 

Migraine op natuurlijke wijze verminderen

Natuurlijk blijf je niet bij de pakken neerzitten, vooral niet als moeder. Dus je bezoekt de dokter geregeld in de hoop dat hij je verder kan helpen. Je begint met paracetamol, stapt over naar ibuprofen en eindigt na 2 jaar gebruik met maagproblemen. Terug bij af maar weer.

Lezen en op mijn eigen levensstijl letten heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik nu alweer drie jaar bezig ben mijn aanvallen terug te dringen. Dit is niet van de ene op de andere dag gegaan, maar het gaat wel veel beter. Zo ben ik van 1-2 zware aanvallen per week terug gegaan naar 1-3 aanvallen per maand, die vaak ook veel minder zwaar zijn.

Mijn eerste verandering was het aanpassen van mijn voeding. Alhoewel het vaak aangehaald wordt geloofde ik er niet echt in. Tot ik dus de proef op de som nam en veranderingen bemerkte. Dat was alvast een positieve verandering.

Ook in mijn levensstijl heb ik een aantal dingen aangepast: eten overslaan is er niet bij. Sterker nog: eten moet bijna op de klok gelijk gezet worden. Genoeg drinken hoort er ook bij. Op tijd naar bed en op tijd opstaan (ook hier is regelmaat een must!) is eveneens van eminent belang.

Stress en emoties spelen nog steeds een grote rol bij het ontstaan van migraine in mijn leven. Evenals hormonale veranderingen. Als perfectionist is het lastig om stress uit te bannen, alhoewel ik steeds vaker probeer dingen van me af te zetten.

Om mijn hormonen in toom te houden (lang leve het vrouw zijn!) gebruik ik al ruim 19 jaar geen pil meer. Er zijn andere voorbehoedsmiddelen, waarbij je geen verstoring veroorzaakt van de hormonen. Toch merk ik dat ik hier nog balans in mis, wat vaak resulteert in migraine halverwege de cyclus en net voor mijn menstruatie.

Ik ben nog steeds aan het kijken wat hier het beste voor gebruikt kan worden. Heb je tips, laat het me dan zeker even weten in de reactie!

 

leven met migraine voeding

 

Moederkruid en gember tegen migraine

Inmiddels heb ik bovendien twee natuurlijk middelen ontdekt die ook echt helpen: verse gember en moederkruid. Beide niet zo heel smakelijk (alhoewel ik gember werkelijk ben gaan waarderen). Mijn dochter neem elke dag een kop moederkruidthee van pit-pit.com en bij haar is het aantal aanval significant gedaald. Heeft ze toch een aanval dan is deze veel minder zwaar.

Ik heb gemerkt dat moederkruidthee ook een beginnende aanval kan voorkomen. Werkt vele malen sneller als paracetamol (al is de smaak ronduit vies!). Gember kan net als moederkruid elke dag gedronken worden en werkt ook voorkomend.

Gemberthee maak ik vers door een stuk wortel van ongeveer 4-5 cm te nemen, te raspen of in dunne schijfjes te snijden en in een kopje te doen. Hier giet ik kokend water op dat ik 10 minuten laat trekken. Even zeven en ongezoet opdrinken.

 

leven met migraine gember

 

Pepermunt etherische olie tegen migraine

Tegen de misselijkheid hielp tot voor kort niets tot nauwelijks iets. En dan te bedenken dat overgeven, eten overslaan en een lege maag weer een nieuwe aanval uit kan lokken. Je begrijpt: hier moest iets aan gebeuren.

Mijn schoonzus attendeerde mij er op dat pepermunt etherische olie een natuurlijk middel is tegen misselijkheid. Gelukkig had ik dit al in huis (lees ook mijn review over etherische olie) en kon ik de eerst volgende keer direct aan de slag.

Je kunt helaas niet zomaar etherische pepermunt olie nemen. Het moet echt geschikt zijn voor consumptie. Je hebt bovendien honing nodig om de olie op te lossen. Neem een theelepel honing, los hier 1 druppel  etherische pepermuntolie in op  en roer dit door een glas heet water. Pas op: als de olie niet goed opgelost is kun je maagproblemen krijgen. Drink dit mengsel rustig en langzaam op.

Overigens kun je de olie ook gewoon gebruiken om er je slapen of de haargrens van je voorhoofd mee in te smeren. Gebruik hiervoor wel een zogenaamde drager olie (olijf- of kokosolie). De pepermunt olie is verkoelend en kan de pijn af laten nemen.

 

Leven met migraine pepermunt

 

Heb je zelf ook migraine? Hoe pak jij een aanval aan? Laat het me weten!

 

Dokteronline.com

16 REACTIES

  1. […] Voordat ik overga op de oorzaak, behandeling en zelfs preventie van hoofdpijn tijdens de zwangerschap wil ik kort mijn eigen ervaringen delen. Ik ben zelf helaas migraine patiënt sinds mijn vroege tienerjaren als gevolg van een zwaar ongeluk waarvan ik nooit goed hersteld ben. Dit gecombineerd met het feit dat migraine in de familie ligt en je kunt je misschien voorstellen wat dit betekend. Mocht je willen weten hoe een dag eruit ziet als je migraine hebt in combinatie met jonge kinderen, lees dan ook mijn column ‘Leven met migraine’‘Leven met migraine’. […]

  2. […] Om te zien of een kussen geschikt is of niet moet je naar je houding laten kijken. Als je schouders en hoofd in een 90 graden lijn liggen is dat perfect. Op die manier krijgt je hoofd voldoende ondersteuning en wordt je nek minimaal belast. Is het kussen te hoog of te laag dan zul je dat voelen in je nek en schouders. Dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van nek- en schouderpijn, hoofdpijn en zelfs migraine. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in