boek je vakantie bij de ANWB

Ontvang jij toeslagen voor zorg, huur of je kind? Dan is het belangrijk om op de hoogte te blijven van veranderingen op het gebied van toeslagen. Ontdek nu welke toeslagen op 1 januari 2024 omhoog gaan, hoeveel de toeslagen omhoog gaan en welke toeslag juist omlaag gaat.

 

Inhoud

Waarom krijg je toeslagen?

Toeslagen zijn eigen een financiële tegemoetkoming voor je zorg, huur en kind. Of en wanneer je recht hebt op een bepaalde toeslag hangt van je eigen financiële situatie af. Voor elke toeslag gelden andere voorwaarden. Daarbij wordt vaak niet alleen gekeken naar je eigen inkomen, maar ook naar het inkomen van je partner. Daarnaast speelt ook je spaargeld een grote rol om in aanmerking te komen voor een bepaalde toeslag.

 

Welke toeslagen zijn er?

Vanuit de overheid zijn er 4 toeslagen in het leven geroepen om jou op financieel gebied te helpen. Het gaat daarbij om:

  • Huurtoeslag
  • Kindgebonden budget
  • Kinderopvangtoeslag
  • Zorgtoeslag

 

Deze toeslagen gaan op 1 januari 2024 omhoog

Met ingang van 1 januari 2024 gaan van de vier toeslagen drie omhoog en 1 omlaag.

 

Hurtoeslag gaat omhoog

Waar de overige toeslagen redelijk simpel zijn, komen er bij de voorwaarden voor huurtoeslag best wat dingen om het hoekje kijken. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag en de hoogte ervan te berekenen wordt gekeken naar:

  • Leeftijd
  • Gezinssamenstelling
  • Type woning waarin je woont
  • Huur moet onder bepaalde grens liggen
  • Vermogen van jezelf en eventuele partner

Vanaf 1 januari 2024 veranderen een aantal zaken voor de huurtoeslag en gaat deze met maximaal 416 euro per jaar omhoog. Als je nu al in aanmerking komt voor huurtoeslag dan zul je ergens tussen 23 november en 14 december 2023 bericht krijgen of en hoeveel je huurtoeslag omhoog gaat.

Ontvang je nu geen huurtoeslag, maar twijfel je of hier vanaf volgend jaar voor in aanmerking komt? Vanaf 23 novmber 2023 kun je online een proefberekening laten doen.

 

Kindgebonden budget gaat omhoog

Heb je een kind (of kinderen) tot 18 jaar? Dan heb je sowieso recht op kinderbijslag. Deze kan 1x per half jaar aangepast worden en is net weer een beetje omlaag gegaan. De exacte bedragen voor de kinderbijslag 2024 zijn nog niet bekend. Wat wel bekend is is dat je vanaf 1 januari 2024 meer kindgebonden budget ontvangt.

Hoeveel het kindgebonden budget stijgt ligt aan een aantal factoren, waaronder het feit of je eenouder bent of 2 ouders. Wel wordt de loongrens opgetrokken, waardoor de kans groter is dat je in aanmerking komt voor het kindgebonden budget.

De bedragen gaan met maximaal 750 euro omhoog voor je 1e kind en maximaal 883 euro vanaf je 2e kind. Heb je een puber in huis tussen 12 – 17 jaar? Dan krijg je zelf een extra bedrag afhankelijk van de leeftijd. 694 euro per jaar geldt voor 12 jarigen en 924 euro voor 17-jarigen.

Benieuwd of en hoeveel je kunt verwachten? Net als voor de huurtoeslag kun je vanaf 23 november een proefberekening maken.

 

Kinderopvangtoeslag gaat omhoog

Niet alleen het kindgebonden budget stijgt, dat geldt ook voor de kinderopvangtoeslag. Werk je en heb je opvang nodig voor je kind? Dan kun je hiervoor toeslag krijgen. Momenteel krijg je nog maximaal 9,12 per uur voor dagopvang, dit bedrag wordt verhoogd naar 10,25 euro per uur.

Maak je gebruik van buitenschoolse opvang? Dan wordt het budget verhoogd van 7,85 euro per uur naar 9,12 euro per uur. Voor gastouderopvang geldt dat je van 6,85 euro per uur naar 7,53 euro per uur gaat.

 

Zorgtoeslag gaat vanaf 1 januari 2024 omlaag

Helaas is er ook één toeslag die juist omlaag gaat en dat is de zorgtoeslag. Deze was voor dit jaar eenmalig behoorlijk verhoogd om mensen tegemoet te komen vanwege de inflatie. Vanaf 2024 wordt dit weer teruggedraaid waardoor je tot maximaal 300 euro per jaar minder zorgtoeslag ontvangt. Dat lijkt op het eerste gezicht niet zo veel, maar dat kan per maand 25 euro schelen. Voor sommige mensen kan dit een behoorlijk gat slaan in hun portemonnee. Houd hier dus rekening mee.

 

Zekerheid omtrent toeslagen

Let op: zorg dat je zeker weet dat je in aanmerking komt voor een toeslag. Achteraf aanvragen kan altijd nog. Soms krijgen mensen namelijk toeslagen waar ze toch geen recht op hebben. Het probleem is dan dat ze geconfronteerd worden met torenhoge rekeningen, omdat de belastingdienst de onterecht ontvangen toeslagen terug gaat eisen.

Dokteronline.com
Vorig artikelAbonnementen met extra’s? Zo vind je ze!
Volgend artikelDe leukste online adventskalenders 2023
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in