boek je vakantie bij de ANWB

Hou je spelletjes spelen? Ontdek dan snel de top 10 gezelschapsspellen – bordspelen. De meeste bordspelen gaan al tientallen jaren mee en blijven uiterst populair. Veel van de top 10 gezelschapsspelletjes zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar als game voor de verschillende spelletjescomputers en als app voor de smartphone

 

Inhoud

10. Triviant (Trivial Pursuit)

Een bordspel dat reeds in 1981 uitgebracht werd door Park Brothers, waarbij men door het beantwoorden van de meest uiteenlopende vragen gewonnen kan worden. Het spel kent verschillende (leerrijke) categorieën, waardoor het niet alleen een ontspannend spel is, maar ook zeker leerrijk. Je kunt dit spel met z’n tweeën spelen, maar eveneens met een grote groep. Het spel is inmiddels in verschillende uitvoeringen op de markt gebracht, bijvoorbeeld rekening houdend met de leeftijd van de spelers.

 

9. Scrabble

Bij velen is dit gezelschapsspel bekend onder de app Wordfreud, maar er is natuurlijk ook een Scrabble bordspel Scrabble bordspel versie van. Dat het om een populair spel gaat blijkt uit het feit dat Scrabble in meer dan 120 landen verkrijgbaar is, in de taal van het land en bovendien is er speciaal voor slechtzienden en blinden een brailleversie van het spel verkrijgbaar. De bedoeling van het spel is punten verzamelen door zo lang mogelijke woorden te maken.

 

top 10 gezelschapsspelletjes scrabble
Scrabble (Shutterstock)

 

8. Cluedo

Altijd al een moordzaak op willen lossen? Ben je nieuwsgierig en zou je een keer in de huid willen kruipen van een detective? Dan is Cluedo bordspel een must have. In het spel, dat dateert uit 1943, moet men net als een echte detective een heuse moordzaak oplossen. De klassieke variant van het spel is nu ook in andere versies verkrijgbaar.

 

top 10 gezelschapsspelletjes Cluedo

 

7. Ganzenbord

Het klassieke bordspel Ganzenbord mag natuurlijk niet ontbreken in de top 10 gezelschapsspellen. De eerste Ganzenborden stammen reeds uit de vijftiende eeuw, waardoor het ook nog eens tot een van de oudere gezelschapsspellen behoort. In Nederland verscheen de eerste versie van Ganzenbord in 1640.

 

 

6. Mens erger je niet

Waarschijnlijk is dit een van de eerste gezelschapsspellen waarmee kinderen kennis maken als ze wat ouder worden, naast Memory. Het spel Mens erger je niet is bedoelt om kinderen alvast te laten wennen aan het idee dat men niet altijd kan winnen, waar men natuurlijk wel naar streeft als men Mens erger je niet speelt. Het saaie bord van de de beginperiode is reeds lange tijd vervangen en is te koop in allerlei uitvoeringen.

 

top 10 gezelschapsspelletjesmens erger je niet
Mens erger je niet (Shutterstock)

 

5. Kolonisten van Catan

Een populair bordspel dat in 1995 in Duitsland bedacht werd en gerekend kan worden tot een designer game. Er zijn verschillende versies uitgebracht, die allen met elkaar gecombineerd kunnen worden. Het is een strategisch spel waarbij de spelers een land moeten koloniseren. Van dit gezelschapsspel zijn ook meerdere varianten verschenen.

 

4.  Risk

Het in 1957 voor het eerst op de markt gebrachte Risk is een klassieker onder de strategische spellen, waarbij men door de juiste tactiek waarbij men met zijn leger moet proberen de wereld te veroveren.

 

top 10 gezelschapsspelletjs risk
Risk (Shutterstock)

 

3.  Dammen

Vermoedelijk behoort dammen tot de oudste gezelschapsspellen ter wereld. Het bord bestaat enkel uit zwarte en witte vlakken en eveneens witte en zwarte stenen. Bij dammen gaat het om tactiek en inzicht. Een spel dat enigszins hierop lijkt is schaken. Tegenwoordig is dammen een echte denksport en worden heuse (internationale) kampioenschappen dammen georganiseerd.

 

top 10 gezelschapsspelletjes dammen
Dammen (Shutterstock)

2. Schaken

Net als dammen is dit een strategisch spel, gespeeld door twee spelers. Schaken vraagt inzicht en ervaring en is voor kinderen de methode bij uitstek om op wiskundig gebied meer inzicht te krijgen. Diverse onderzoeken hebben bewezen dat leerkrachten die leerlingen een half uur schaak les per week geven, een significante verbetering zien in de reken resultaten van de kinderen. Het schaakspel is overigens een internationaal erkende denksport, waarvoor kampioenschappen wereldwijd georganiseerd worden.

 

1. Monopoly

Het best verkochte spel ter wereld dat uit 1935 stamt. Door straten te kopen, huizen en hotels te bouwen, wordt een monopolie opgebouwd waarmee men andere spelers failliet kan laten gaan. Omdat dit spel zo populair is en in heel wat landen te koop is, zijn de versies aangepast aan de specifieke landen of bepaalde thema’s. Voor de kleintjes zijn er diverse varianten, zodat zij op eigen niveau Monopoly kunnen spelen. Inmiddels heeft HasbroHasbro ook nieuwe uitvoeringen van dit spel op de markt gebracht, speciaal voor jongeren zoals Monopoly Mario en Monopoly bankieren.

 

top 10 gezelschapsspelletjes monopoly

 

Wij spelen heel graag Monopoly met onze tieners, maar ook spelletjes als Hotel (staat hier niet bij), dammen en schaken zijn favoriet. Welke van bovenstaande top 10 gezelschapsspelletjes – bordspelen is jouw absolute favoriet en waarom?

Dokteronline.com

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in