Vaak doen en zeggen we dingen uit gewoonte, zonder er verder over na te denken. In de meeste gevallen is dat niet erg, maar de volgende 7 alledaagse dingen zijn eigenlijk heel toxisch. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving
Inhoud
Normaal gedrag of toxisch gedrag
De meeste mensen staan er niet bij stil dat sommige handelingen of uitspraken eigenlijk helemaal niet kunnen. Niet zo gek, want ons leven bestaat voor een deel uit automatisme. Je doet de dingen omdat je het eenmaal zo geleerd hebt of eraan gewend bent. Toch zijn er talloze voorbeelden te vinden van dingen die voor jou misschien heel normaal overkomen, maar eigenlijk hartstikke toxisch zijn.
Dingen die je tegen een vriendin zegt, tegen je kind of je partner, de manier waarop je met iemand omgaat, het kunnen allemaal rode vlaggen zijn, zonder dat je er zelf erg in hebt. Dat maakt het juist zo lastig. Daarnaast is het vaak zo gewoon dat niet iedereen het opmerkt en zich eraan stoort. Op de lange termijn kan dit echter hele nare gevolgen hebben voor je vriendin, partner of je kind.
Om dingen te kunnen veranderen moet je natuurlijk wel weten waarop je moet letten. Daarom vind je hieronder 7 alledaagse dingen die eigenlijk heel toxisch zijn.
7 Alledaagse dingen die eigenlijk heel toxisch zijn
Noot vooraf: als je merkt dat er in jouw leven dingen zijn die je tot nu toe als normaal zag, maar na het lezen van dit artikel toch als toxisch ziet, dan is het tijd om het roer om te gooien en dingen anders te doen. Verwacht echter niet dat dit direct en altijd goed gaat. Een mens heeft ongeveer drie weken nodig om ergens een gewoonte van te maken. En dat werkt alleen als je dit op dagelijkse basis meerdere malen doet. Neem het jezelf dus niet kwalijk als je soms nog vervalt in toxisch gedrag.
1. Niet zeggen wat je eigenlijk bedoelt
In sommige gevallen past het spreekwoord: ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’ zeker, maar dat geldt dus niet altijd. Vaak denken we dat we anderen een plezier doen door niet te zeggen wat we eigenlijk bedoelen. Dat kan uit beleefdheid zijn, om onszelf te beschermen of omdat we gewoon niet geleerd hebben voor onszelf en onze eigen mening op te komen.
Toch kan dit, hoe goed bedoelt, ook heel toxisch gedrag zijn. Dat komt omdat de ander dan een compleet verkeerd beeld krijgt van ons en hoe we over bepaalde dingen denken. Niemand kan in je hoofd kijken, dus zeg gewoon waar het op staat. Op die manier weet iedereen waar hij of zij aan toe is.
Kleine tip: er is een verschil tussen dingen zeggen en dingen zeggen. Je kunt je eigen mening geven, maar doe dit dan wel op een manier zodat de ander niet onnodig gekwetst wordt. Dus niet: die jurk is lelijk en staat je compleet niet, maar eerder: sorry, maar ik denk dat je beter voor een andere jurk kunt kiezen die je meer flatteert. Dit model/kleur past niet zo goed bij je.
2. Trouw blijven aan je familie terwijl er gegronde redenen zijn om je familie achter je te laten
Een moeilijk punt, omdat altijd gezegd wordt dat de band met je familie onlosmakelijk is. Toch kan het door omstandigheden tot een punt in je leven komen dat je de banden beter kunt verbreken. Denk bijvoorbeeld aan familieleden die een slechte invloed hebben, alleen negatief zijn of narcistische trekken vertonen.
Het is zeker niet eenvoudig, maar in sommige gevallen is het de enige manier om jezelf te beschermen. Familieleden die zeggen dat je nooit de band met je familie moet verbreken, zijn vaak mensen die hiermee (onbewust) misbruik willen maken van jou en denken dat hun slechte gedrag geen consequenties hoeft te hebben.
3. Blinde loyaliteit
In principe is loyaliteit een hele goede eigenschap. Zeker in een relatie wil je dat je partner loyaal is naar jou toe. Dat geldt andersom natuurlijk ook. Toch kun je op verschillende manieren te ver gaan in je loyaliteit, zeker als het aankomt op je eigen kind, partner of ander familielid. Het heeft geen nut om loyaal te blijven aan iemand die zich constant op de verkeerde weg in het leven begeeft. Of loyaal te blijven aan een partner die constant vreemdgaat, jou uitscheldt of misstappen maakt.
Vergeven is mooi, loyaal blijven ook, maar op een gegeven moment moet je voor jezelf kiezen en nagaan of de persoon in kwestie wel jouw loyaliteit verdient. Zo niet? Dan is het tijd om afstand te nemen van deze persoon, want blinde loyaliteit doet niemand goed.
4. Grappen maken over je partner
Het klinkt zo onschuldig: grappen maken over je partner. Maar eigenlijk is dit heel toxisch gedrag en is er geen enkele smoes te bedenken wanneer dit wel toelaatbaar is, ook niet als je dronken bent. Je partner tegenover anderen belachelijk maken is pubergedrag en hoort niet thuis onder mensen die volwassen zijn en in een stabiele relatie zitten. Door deze grappen te maken kraak je jouw partner eigenlijk af in het bijzijn van familie en vrienden.
Als je merkt dat je partner dit bij jou doet of jij bij hem/haar, dan is het hoogste tijd om je relatie eens onder de loep te nemen. Misschien passen jullie toch minder goed bij elkaar dan je dacht.
5. Je kind onder druk zetten
Veel ouders zullen zich in het volgende wel herkennen. Je zet je kind onder druk om mensen die jij wel vertrouwd (je ouders, broer, zus) te omhelzen of zelfs een kus te geven. Dat lijkt heel onschuldig en in jouw ogen mag er niets mis mee zijn, maar eigenlijk is dit gedrag die je zo snel als mogelijk af wil leren.
Het is juist goed om je kind te leren dat het nooit buiten zijn of haar eigen grenzen moet gaan. Zeker als het gaat om lichamelijk contact in de vorm van een knuffel of een kus. Dat jij je prettig voelt bij een persoon wil nog niet zeggen dat je kind dezelfde gevoelens heeft. Door je kind onder druk te zetten geef je aan dat de mening van je kind niet meetelt. Laat je kind zelf beslissen of het een familielid een knuffel of kus wil geven en zet er geen druk op.
6. Kind dwingen om op te eten
Het is een gewoonte die veel ouders over hebben genomen van hun ouders. Vroeger moest je je bord opeten, anders kreeg je straf. Bovendien moest je een preek aanhoren over hoe goed jij het hebt vergeleken met kinderen in Afrika die met een lege maag naar bed moeten.
Helaas is inmiddels gebleken dat dit een achterhaalde opvoedingsmethode is. Het is beter dat je minder opschept en je kind laat eten tot het moment dat het geen honger meer heeft. Er is niets mis mee om een bord niet op te eten. Jij hebt immers ook niet elke keer evenveel honger of trek. Dat geldt ook voor je kind.
Door je kind zelf te laten beslissen wanneer het voldoende heeft gehad geef je bovendien het signaal af dat je naar je kind luistert. En leert je kind om te eten tot het moment van verzadiging. Dat neemt je kind zijn hele leven mee en daar zal het profijt van hebben als het aankomt op de eigen gezondheid.
Natuurlijk moet hier wel een kleine kanttekening gemaakt worden. Sommige kinderen zijn slechte eters, waardoor je wel in moet grijpen. Gelukkig zijn er tal van andere manieren om je kind voldoende te laten eten.
Tip: Zo laat je een moeilijke eter wel eten
7. Fout optimise of positiviteit
Misschien vraag je je na het lezen van deze tussenkop af wat er mis is met optimisme. Op zich is hier helemaal niets mis mee. MAAR, je kunt ook vals optimisme hebben, waardoor je mensen kwetst of beledigt. Vaak zie je dat als iemand een naaste heeft verloren en nog volop aan het rouwen is. In het begin hebben veel mensen begrip voor de ander, maar vaak slaat dit dan om in fout optimisme. Hierdoor wordt het verdriet van deze ondermijnt.
Uitspraken als: het is al zo lang geleden, je moet door met je leven, raap jezelf bij elkaar want jij bent er nog… Het valt allemaal onder de noemer fout optimisme of positiviteit. Zelfs als je het goed bedoelt, zijn dit zeker geen uitspraken die je moet doen tegen iemand die midden in een periode van rouw zit.
Dit is maar een klein voorbeeld. Er zijn natuurlijk veel meer situaties waarin je te maken kan hebben met fout optimisme. Bijvoorbeeld tegen beter weten in in een relatie blijven, terwijl de ander niet verandert.