boek je vakantie bij de ANWB

Of je nu door ouderdom, een ongeluk of beperking minder mobiel bent, vaak zien mensen verhuizen als enige oplossing om prettig te kunnen wonen. Dit terwijl je het liefste in je eigen vertrouwde zou willen blijven. Gelukkig is dat lang niet altijd nodig. Slecht ter been? Dankzij deze tip kun je in je eigen vertrouwde omgeving blijven wonen

 

Inhoud

Beperkte mobiliteit is niet leeftijdsgebonden

Als mensen horen dat iemand slecht ter been is denken de meesten direct aan een ouder persoon. Toch is dat bij lange na niet altijd het geval. Volgens de laatste cijfers heeft 1 op de 10 Nederlanders in de leeftijd 12 tot 75 jaar in mindere of meerder mate een beperking. Natuurlijk zijn hier heel veel nuances in aan te brengen, want beperkingen zijn een ruim begrip. Toch kun je ervan uitgaan dat hiervan een groot deel te maken heeft met beperkte mobiliteit.

Vooral ouders met kinderen, jongeren en volwassenen die hiermee geconfronteerd worden zien zich voor een lastige positie geplaatst. Trappen staan daarbij op nummer 1 als het aankomt op obstakels voor mensen die beperkt mobiel zijn.

Alhoewel verhuizen voor de hand ligt, is het in een tijd waarin er krapte heerst op de huizenmarkt en dus voor veel mensen geen optie. Tel hierbij het feit dat mensen het liefst in hun eigen vertrouwde omgeving blijven en je snapt dat het voor deze mensen heel lastig is. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om toch in de eigen omgeving te blijven wonen, waaronder een traplift kopen.

 

Slecht ter been? Dankzij deze tip kun je in je eigen vertrouwde omgeving blijven wonen

Voor mensen die slecht ter been zijn is een woning op de begane grond de meest ideale oplossing. Helaas is dat voor veel mensen een droom, omdat zij in een appartement, een eengezinswoning of een flat wonen. En juist daar zit het probleem: deze woningen zijn vaak alleen bereikbaar met een lift of via een trap. Nu is een lift perfect, maar niet realiseerbaar voor een portiekflat of een bovenwoning.

Om toch in de eigen woning of huis te kunnen blijven wonen is dus een oplossing nodig om het traplopen te omzeilen. Dit kan door het plaatsen van een traplift. Een traplift zorgt ervoor dat je probleemloos van beneden naar boven komt en andersom, zonder dat je eigen veiligheid in het gedrang komt. Op die manier hoef je je eigen huis niet in te ruilen voor een andere omgeving.

Grote kans dat je je nu afvraagt: ‘Wat kost een traplift nu eigenlijk?’ Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een traplift is vele malen voordeliger dan het regelen van een complete verhuizing, zeker als het een koophuis betreft. De kosten van een traplift zijn van diverse factoren afhankelijk, maar beginnen al bij ongeveer 1600 euro. Wil je geen traplift kopen? Dan kun je deze ook huren. Ideaal als je bijvoorbeeld alleen tijdelijk mobiel beperkt bent vanwege een ongeval.

 

Andere tips om de eigen woonomgeving prettiger te maken als je mobiel beperkt bent

Met de installatie van een gekochte of gehuurde traplift ben je er natuurlijk nog niet als je slecht ter been bent. Ook in huis zul je het één en ander (tijdelijk) aan moeten passen aan je immobiliteit. Denk daarbij aan de volgende dingen:

  • Minder meubels, zodat er meer loopruimte ontstaat, zeker als je gebruik maakt van hulpmiddelen zoals krukken, een rollator of rolstoel
  • Zorg dat er zo min mogelijk drempels in huis zijn
  • Draag in huis stevige pantoffels om valpartijen/uitglijden te voorkomen
  • Zorg dat er voldoende ruimte is in de badkamer
  • Voor het douchen kun je gebruik maken van een douchekruk
  • Haal losliggende vloerkleden weg, want deze kunnen voor valpartijen zorgen

 

Sommige dingen die hierboven beschreven staan kun je makkelijk en snel realiseren, andere kosten meer tijd en geld. Gelukkig zijn er voor sommige situaties ook potjes beschikbaar, waardoor je recht hebt op tegemoetkoming in de kosten. Hiermee kun je dingen als een traplift en aanpassingen in huis makkelijker realiseren. Vergeet dus vooral niet om te checken of je recht hebt op subsidie. Dit kan bij de gemeente, maar ook je zorgverzekeraar kan je in veel gevallen een eind op weg helpen.

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in