boek je vakantie bij de ANWB

Je puber klaar met de middelbare school? Twijfel je over een tussenjaar voor je tiener? Ontdek nu alle voor- en nadelen van een tussenjaar voor pubers.

 

Inhoud

Wat is een tussenjaar?

Een tussenjaar is eigenlijk niets anders dan een jaar niet naar school gaan. Dus in plaats van direct van de middelbare door te stromen naar de vervolgopleiding stop je een jaar met school en opleiding om iets heel anders te kunnen doen.

 

Wat doe je in een tussenjaar?

De mogelijkheden wat een puber kan doen in een tussenjaar zijn eindeloos. Lekker bijkomen en genieten van niet naar school hoeven, een jaartje gaan werken en rijbewijs halen. Of gewoon een tijdje naar het buitenland om cultuur te snuiven, vrijwilligerswerk te doen of om iets heel anders te zien en te doen.

 

Voor wie is een tussenjaar geschikt?

Eigenlijk is een tussenjaar geschikt voor iedereen die klaar is met de middelbare school. Houd er echter wel rekening mee dat je te maken hebt met leerplicht (5 – 16 jaar) en kwalificatieplicht (16- 18 jaar).  Onder kwalificatieplicht valt iedereen die niet beschikt over een Havo of VWO diploma. Daarnaast zijn er ook uitzonderingen voor jongeren die op de dagbesteding in het speciaal onderwijs hebben gezeten en jongeren die werken en leren combineren.

Leestip: Cadeautips voor alle geslaagden

 

Tussenjaar: ontdek de voor- en nadelen

Een tussenjaar kan voor jongeren zowel voor- als nadelen hebben. Hieronder vind je zowel de voor- als nadelen. Neem het met je kind door, vooral als hij of zij nadenkt over het nemen van een tussenjaar. Het is een beslissing die je niet over één nacht ijs moet laten gaan.

 

Voordelen tussenjaar

 • Ideaal voor jongeren die nog niet weten wat ze aan vervolgstudie willen doen
 • Geld besparend: als een jongere niet weet welke vervolgstudie hij/zij wil doen en gewoon maar iets kiest kan dit bij een niet afgemaakte studie veel geld kosten
 • Ideaal om op jonge leeftijd even met iets anders bezig te zijn dan school
 • Perfect om te kijken waar je wensen, eisen en je hart ligt
 • Goed om jongeren zelfstandigheid te leren en de mogelijkheid te geven om zelf voor een goede invulling van de tijd te zorgen
 • Kind kan een jaar lang werken en zo een beetje buffer opbouwen voor studie
 • Eindelijk tijd om rijbewijs te halen, goed te informeren naar verdere studiemogelijkheden zonder overhaast besluit te moeten nemen
 • Ideaal om een tijdje naar buitenland te gaan
 • Tussenjaar kan gebruikt worden om andere vaardigheden te leren (andere taal, cursus volgen…)

 

Nadelen van een tussenjaar

 • Kind wil niet meer verder studeren, maar besluit te blijven werken
 • Ondanks goede voornemens kan kind niet omgaan met nieuwe vrijheid
 • In plaats van tijd nuttig te besteden wordt deze alleen gebruikt om een gat in de dag te slapen en niets te doen met de beschikbare tijd
 • Jongeren die eenzaam zijn kunnen zo helemaal in een gat vallen
 • Wellicht bevalt het wonen in het buitenland zo goed dat kind niet meer terug wil naar Nederland

 

Hoe maak je een tussenjaar tot een succes?

Grote kans dat je kind allemaal voornemens heeft, maar puntje bij paaltje pakken dingen anders uit. Daarom is het goed om vooraf samen met je kind te zitten om de pijnpunten te bespreken. Vergeet ook niet om afspraken te maken en deze op papier te zetten. Zo voorkom je dat je kind alleen maar gaat bankhangen in plaats van het tussenjaar nuttig te gebruiken.

 

Mijn dochter koos voor een tussenjaar

Mijn eigen dochter heeft een tussenjaar genomen en het heeft haar alleen maar goed gedaan. Haar voornemen was om alleen te werken (beperkt en even bij te komen van alles). Dat bijkomen was ook nodig want wij zijn geremigreerd naar Nederland en binnen 6 weken na remigratie moest zij naar een compleet nieuwe school en nieuw schoolsysteem in een andere taal.

Daarnaast wilde ze even rondkijken wat ze nu eigenlijk wilde doen als vervolgstudie. Dat wisselde namelijk nogal en wij wilden niet dat zij voor een studie zou kiezen die ze uiteindelijk niet leuk vond. Uiteindelijk heeft zij tijdens het tussenjaar toch een opleiding gevolgd, maar dan wel online. Daarnaast heeft ze gewerkt en vooral bijgetankt.

Uiteindelijk is ze tot de conclusie gekomen dat ze online leren veel beter vond (zij heeft een groot deel van de middelbare school in het Engels gedaan), omdat ze dan kon kiezen voor Engelse opleidingen. Een HBO vervolgstudie was daarmee dus van de baan. Ook wilde ze gewoon werken. Zowel het volgen van diverse online opleidingen is gelukt, als werken.

 

Met mijn dochter is het helemaal goed gekomen en ze is precies daar in het leven waar ze wilde zijn. Natuurlijk verschilt dit per kind, maar ik kan het nemen van een tussenjaar alleen maar aanraden. Kinderen moeten vanaf hun schooltijd al zoveel en leren bij lange na niet alles wat ze in hun verdere leven kan helpen. Een tussenjaar is daarom ideaal om te ontsnappen aan de ratrace en te ontdekken wat je nu echt wil.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in