boek je vakantie bij de ANWB

Schimmel in huis verwijderen en voorkomen, ontdek nu hoe je dat doet. Het belangrijkste is nu om meteen actie te ondernemen en de schimmel te verwijderen. Remedies tegen nieuwe en oude schimmel in huis.

 

Inhoud

Waar is de kans op schimmelvorming het grootst?

Als er schimmel ontstaat, moet je snel handelen. Houd daarom deze plaatsen goed in de gaten. Hier kan namelijk vaak schimmel ontstaan:

  • Vooral slecht geventileerde, vochtige plekken zijn vaak getroffen, zoals badkamers, keukens of kelders.
  • Muren zijn vaak vatbaar voor schimmel.
  • Muren die behangen zijn
  • Slecht geïsoleerde muren
  • Ramen en deuren (naar balkon of tuin)
  • Verder kun je schimmel aantreffen op kleding (als deze in de kasten trekt), schoenen, tassen, speelgoed en nog veel meer.

Schimmel herkennen

Voordat je aan de slag gaat is het goed om te kijken om welke schimmel het gaat. Ook hoeft het niet altijd om schimmel te gaan. Witte schimmel kan namelijk ook verward worden met salpeterzuur of muurzouten op de muur. Dit kan overigens wel omslaan naar schimmel, waardoor je dit zeker in de gaten moet houden. Hieronder vind je de beschrijving van verschillende soorten schimmel in huis.

 

Zwarte schimmel in huis

Zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) is zoals de naam al aangeeft heel herkenbaar omdat deze zwart van kleur is. Dit is ook de meest gevaarlijke schimmel aangezien deze een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden.

Witte schimmel in huis

Witte schimmel herken je aan een vreemde geur of witte pluizige aanslag op de muur. Op een witte muur kan deze minder snel opvallen, maar dat betekent niet dat deze minder erg is.

Roze schimmel in huis

Deze is herkenbaar aan de roze kleur en zie je vaak samen met andere kleuren schimmels. Roze schimmel kan pluizig of slijmerig zijn. En de roze vlek hoeft niet eens per se schimmel te zijn. In combinatie met een andere kleur kan het ook bijvoorbeeld een bacterie zoals de Serratia marcescens zijn.

 

Heb je iets ontdekt dat op schimmel lijkt, maar ben je niet zeker? Dan kun je een schimmeltest uitvoeren. Diverse dienstverleners bieden deze aan. Met een testkit kun je zelf een monster nemen die vervolgens in een laboratorium wordt onderzocht. De resultaten worden dan naar je teruggestuurd.

 

Schimmel verwijderen – zo doe je dat

Is schimmel op de muur of op het probleem? Ja, zeer zeker: schimmelsporen moeten zeker zo snel als mogelijk verwijderd worden, omdat deze gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Bij sommige schimmelsoorten wordt een verband vermoed met longziekten en allergieën, omdat de sporen via de lucht op de huid en in de luchtwegen terecht kunnen komen.

 

Nieuwe schimmel verwijderen van muur en plafond

Nieuwe schimmel kun je met chemische schimmelverwijderaars zoals chloor, alcohol of waterstofperoxide verwijderen. Als de schimmel op de muur relatief nieuw is, is het meestal voldoende om de schimmel oppervlakkig met anti-schimmelmiddelen te verwijderen.

Er zijn zeer snelwerkende schimmelverwijderaars met chloorstoffen die de sporen in maximaal tien seconden vernietigen. Deze chemische middelen zijn weliswaar zeer effectief, maar brengen ook weer mogelijke gezondheidsrisico’s met zich mee.

Alcoholhoudende reinigingsmiddelen en schimmelverwijderaars (80 procent ethanol – let op dampen!) en waterstofperoxide (drie tot tien procent) – of een oplossing van 5 % soda uit de apotheek zijn grotendeels ongevaarlijk. Met deze middelen kun je over het algemeen de schimmel prima losmaken en verwijderen.

Als je echter aanhoudende vochtvorming niet meteen kunt voorkomen, is het verstandiger om toch een chemische schimmelverwijderaar te gebruiken (volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig op!). Anders stel je jezelf bloot aan voortdurende vermeerdering van de gezondheidsbedreigende schimmelsporen.

 

Oude schimmel verwijderen

Als de besmetting al langer aanwezig is, zijn de schimmels meestal al doorgedrongen in verflagen, behang en soms zelfs in de bestaande pleisterstructuur. Dan is oppervlakkige behandeling van de schimmel op de muur niet voldoende voor blijvende verlichting. Hier moeten deskundigen worden ingeschakeld om de benodigde maatregelen te nemen. De aangetaste materialen moeten namelijk verwijderd worden.

Extra tips schimmel verwijderen in huis

  • Als je huismiddeltjes op kalkmuren wilt gebruiken (zie hieronder), vermijd dan azijn  de chemische combinatie van kalk en azijn kan schimmelgroei juist bevorderen.
  • Bij behang is alcohol doorgaans het beste huismiddel om schimmel te verwijderen. Maar het kan wel verkleuring op het materiaal veroorzaken.
  • Bij kleine besmettingen op meubels kunnen alcohol en azijn onder bepaalde omstandigheden helpen. Maar het veiligst is om het meubelstuk door experts te laten beoordelen en indien nodig weg te doen.

 

Schimmel in huis voorkomen

Het verwijderen van de schimmel alleen is niet voldoende. Je moet de oorzaak van de schimmelvorming namelijk zo snel als mogelijk aanpakken. Anders begin je elke keer opnieuw met het verwijderen van nieuwe schimmels.

Veelvoorkomende oorzaken van schimmel in huis en op de muur zijn: slechte afdichting van muren en ramen, verhoogde vochtproductie binnenshuis (bijv. door planten, drogende was of douchen) en weinig luchten.

Leestip: Zo ventileer je je huis tijdens vrieskou

Om de door schimmel aangetaste plekken te verbeteren, moet je, als er opnieuw vocht te verwachten is, anorganische materialen gebruiken. Hieronder vallen onder andere kalkpleister en kalk-minerale verven (silicaat binnenmuurverf). Deze zijn over het algemeen iets duurder dan de gebruikelijke verf, maar wel meer dampdoorlatend en anorganisch. Hierdoor kun je nieuwe schimmelvorming voorkomen.

Plak op vochtige plekken bij voorkeur geen behang, aangezien dit meestal een nieuwe voedingsbodem vormt voor schimmelsporen.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in