boek je vakantie bij de ANWB

Vroeger was alles beter. Voor sommige dingen klopt dat wel, andere dingen zijn verbeterd. Was jij kind in jaren ’80? Dan herken je deze typische eighties dingen vast wel. 8 Dingen die alleen in de jaren ’80 konden.

 

Inhoud

Opgroeien in de eighties

In de jaren ’80 van de vorige eeuw groeiden kinderen heel anders op dan nu het geval is. Het was een tijd zonder mobiele telefoon, beperkte tv zenders en internet kende je niet. Een tijd waarin alles anders was. Ook een tijd waarin dingen gebeurden die je nu af zou keuren. Wat dacht je van roken dat overal toegestaan was, inclusief het vliegtuig? Of achterin de auto zitten zonder gordel om. Maar er was nog veel meer. Leuke dingen die ook tegenwoordig niet meer kunnen of niet meer in gebruik zijn.

 

8 Dingen die alleen in de jaren ’80 konden

Opgroeien in de eighties was een wereld van verschil met hoe de kinderen tegenwoordig opgroeien. Of je nu zelf kind was in de ‘80’s of alleen benieuwd bent hoe het toen was, dit zijn 8 dingen die alleen in de jaren ’80 konden.

 

1. Bellen zonder mobiele telefoon

Als je wilde bellen moest je dat vanuit huis doen met een vaste telefoon met draaischijf. Even rondlopen of iets doen terwijl je aan het bellen was, was er niet bij. Vaak hadden de telefoon een beperkte kabellengte, waardoor je tijdens het hele telefoongesprek op dezelfde plek moest zitten. De telefoon stond meestal op een centrale plek met een stoel of bankstel ernaast.

Moest je onderweg bellen? Dan maakte je gebruik van een telefooncel. Hiervoor moest je wel muntgeld op zak hebben. In alle andere gevallen was je gewoon niet bereikbaar, tenzij je als kind een walkie talkie had.

8 Dingen die alleen in de jaren ’80 konden bellen

 

2. Zonder gordel achterin de auto

Iets dat tegenwoordig niet meer voor te stellen is, maar in de jaren ’80 waren er  geen gordels op de achterbank. Op die manier was het smokkelen met het aantal mensen in de auto nog een stuk makkelijker. Overigens was autorijden toch een stuk relaxter. Kind op schoot tijdens het inparkeren? Geen probleem… Iets met jong geleerd, oud gedaan 😉

 

3. Heitje voor een karweitje

Zakgeld kreeg je bij lange na niet, dus wilde je iets extra’s hebben, dan moest je hiervoor werken. Natuurlijk was er geen kinderarbeid, maar wel zoiets als heitje voor een karweitje. Kinderen gingen langs de deuren om kleine klusjes te doen. Van de autowassen tot de portiektrap vegen, voor een kwartje werd het karwei opgelost. En dat geld kwam mooi van pas als je weer eens langs de snoepwinkel liep.

 

4. Voor het donker thuis zijn

Tja, wat doe je in een tijd dat er nog geen mobieltje bestaat? Je bent dan niet bereikbaar voor je ouders. Een horloge had ook niet iedereen, dus kreeg je van huis uit alleen mee dat je voor het donker was weer thuis moest zijn. In de zomer was dat laat en in de winter juist weer heel vroeg. En als je dan niet thuis was kon je vader of moeder op zoek gaan of wist iemand van de buren wel waar je uithing.

 

5. Alles was blauw van de rook

Roken was in de eighties nog niet zo ongezond (dachten we). Dus werd er overal stevig gerookt. Of dat nou thuis was, in de auto, een restaurant of het vliegtuig. En dus rookte je als kind en als niet-roker gewoon mee of je dat nu wilde of niet.

 

 

6. Videobanden en cassettebandjes

Tegenwoordig kun je via internet filmpjes kijken, muziek luisteren en nog veel meer. Als kind in de jaren ’80 moest je voor bepaalde films naar een videotheek. Daar haalde je een videoband met daarop de film. Thuis stopte je die in de videorecorder en dan maar hopen dat de band in orde was. Even doorflippen was niet mogelijk, je kon hooguit vooruit of achteruit spoelen.

Muziek luisteren deed je via een lp, de radio en een cassettebandje. Deze stopte je in een cassettespeler en dan kon je muziek luisteren, maar ook opnemen vanaf de radio. Soms ging het mis en dan liep het lint vast. Kon je alles weer openmaken en moest je in het ergste geval het lint plakken. Dan was je een stukje muziek kwijt. Om het lint weer erin te krijgen gebruikte je een potlood.

 

7. 18+ controle, wat is dat?

Kom je nu als kind of tiener (gelukkig) niet meer zo makkelijk aan drank en sigaretten, in de eighties hadden ze nog nooit van 18+ controle gehoord (tenzij je een bepaald genre videoband wilde halen). Maar drank en sigaretten kon gewoon door kinderen gehaald worden.

 

 

8. Opvoeding met corrigerende tik en alleen in de auto blijven

Wat de opvoeding betreft was er een hemelsbreed verschil met wat er nu gebeurd. Kinderen kregen als dat nodig was een corrigerende tik (waar overigens niemand slechter van is geworden). En als je moeder even naar de winkel moest dan liet ze je gerust in de auto achter. Daar kon de verveling toeslaan, maar ach, naar andere auto’s kijken, tekenen of gewoon uit het raam hangen en je kwam je tijd wel door.

 

Ben jij opgegroeid in de jaren ’80? En welke van bovenstaande dingen kun jij je nog goed herinneren?

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in