boek je vakantie bij de ANWB

In dit artikel lees je alles over vakantiebaantjes voor jongeren wettelijke regels, tips en ideeën voor een leuk vakantiebaantje. Een must read voor jongeren van 15 – 17 jaar, die voor de zomer op zoek zijn naar een vakantiebaan om een leuk zakcentje te verdienen.

 

Inhoud

Zomervakantie = vakantiebaan

Voordat je het weet is het weer grote zomervakantie. Voor de één betekend dit een heerlijke vakantie in het buitenland, voor de ander uitstapjes in eigen land en gewoon genieten. Er zijn echter ook genoeg jongeren die op zoek gaan naar een vakantiebaantje voor wat extra zakcentjes. Ideaal om hiermee leuke dingen te kunnen kopen of te sparen. In dit artikel lees je alles over vakantiebaantjes voor jongeren met de wettelijke regels omtrent vakantiebaantjes, tips en ideeën voor een leuk vakantiebaantje. Ga op zoek naar leuk vakantiewerk en verdien je eigen geld

Jongeren, vakantiebaantjes en wettelijke regels

Kinderen tot 15 jaar worden volgens de Nederlandse wet beschouwd als kinderen en mogen alleen lichte werkzaamheden doen. Onder lichte werkzaamheden vallen bijvoorbeeld: oppassen bij familie/kennissen en folders lopen. Krantenwijk mag op deze leeftijd nog niet, omdat het te zwaar is.

Ook lichte werkzaamheden doen in een winkel (niet achter de kassa staan) mag. Helpen in het huishouden (alleen lichte werkzaamheden), helpen op een boerderij of manege en plukken van groente en fruit (alleen onder strikte voorwaarden).

Vanaf de leeftijd van 15 jaar mag een minderjarige een echt vakantiebaantje zoeken. Hier zijn echter wettelijke regels aan verbonden, waaraan elke werkgever zich dient te houden. Zo mag een 15-jarige bijvoorbeeld geen zwaar til– of trekwerk verrichten. 15-jarigen mogen wel kranten bezorgen.  Daaronder vallen ook avond- en ochtendbladen, maar daarvoor moet de werkgever wel toestemming hebben van één van de ouders.

16 – en 17- jarigen mogen in principe alle werkzaamheden verrichten, met uitzondering van werkzaamheden met (zeer) giftige stoffen.

‘Onder alle omstandigheden moeten werkgevers rekening houden met de leeftijd van de werknemer, zodat deze de maximale werktijd niet overschrijden en ook genoeg rust krijgen.’ (Bron: arboonline.net)
=

Tips voor het vinden van een leuk vakantiebaantje

Natuurlijk zul je niet de enige zijn die straks als het vakantie is, een leuk vakantiebaantje wil hebben. Daarom is het raadzaam ruim van te voren op zoek te gaan naar een leuk vakantiebaantje. Dit kun je doen door in je buurt bij winkels binnen te stappen en te informeren over eventuele vakantiebaantjes. Maar je kunt ook op school kijken of er informatie beschikbaar is.

– Via internet heb je de mogelijkheid om op je gemak te kijken wat er zoal aan vakantiebaantjes bij jou in de buurt beschikbaar is.

– Uitzendbureaus kunnen je in principe ook helpen en raad geven indien er onduidelijkheden zijn. Zeker de moeite waard om eens bij een uitzendbureau binnen te lopen en je te laten informeren over vakantiebaantjes.

– Kijk op de advertenties die bij supermarkten hangen! Zeker tijdens de vakantie worden vaak jongeren gezocht om met kleine klusjes te helpen.

– Vind je het een beetje eng om ergens alleen op af te stappen? Ga dan met je (beste) vriend(in) op zoek naar een leuke vakantiebaan. Wellicht is er iemand die twee flinke vakantiehulpen kan gebruiken en kun je samen geld verdienen. Dat maakt het niet alleen leuker, maar ook veel gezelliger.

– Ga nooit zomaar op zaken en aanbiedingen in. Bespreek het altijd eerst even met je ouders. Misschien hebben zij andere ideeën of kunnen zij je helpen met het vinden van een leuk vakantiebaantje.

– Als je op zoek gaat naar een vakantiebaantje, zorg er dan voor dat je een goede indruk achterlaat. Draag gepaste kleding, niet te veel make-up, laat je niet afleiden door je telefoon en kom geïnteresseerd over (zonder al te nieuwsgierig te zijn).

Moet je echt solliciteren, bereid je dan goed voor. Denk alvast na over algemene vragen die standaard terugkomen tijdens een sollicitatie gesprek, zoals:

– Waarom wil je per se daar werken?
– Wat is je motivatie om een vakantiebaantje te zoeken?
– Wat denk je dat wij van je verwachten?
Zomaar een paar vragen die je kan verwachten. Wil je meer weten over hoe te solliciteren? Er zijn talloze sites op het net met tips.

– Hou er rekening mee dat je niet al te veel zult verdienen, zeker niet in de leeftijdscategorie 13-15. Beschouw je vakantiebaantje dus niet als een manier om heel veel geld extra binnen te halen. Zie het eerder als een mogelijkheid om wat werkervaring op te doen, op een leuke manier bezig te zijn en een klein zakcentje extra te verdienen.

Ideeën voor vakantiebaantjes

Met bovenstaande tips in je achterhoofd kun je nu op zoek gaan naar een leuk vakantiebaantje. Hieronder vind je een aantal ideeën:
– Als mensen op vakantie gaan hebben ze iemand nodig die op hun huisdier past. Je kunt in de supermarkt advertenties ophangen waarin je je aanbied als dierenoppas (misschien zelfs bij je thuis, als het van je ouders mag)
– Informeer bij jou in de omgeving of iemand een oppas zoekt (vraag ook kennissen en familie)
– Portieken schoonmaken kan aardig wat opleveren
– Ga auto’s wassen en schoonmaken bij jou in de buurt
– Misschien kun je oudere mensen helpen met boodschappen doen (niet te veel en te zwaar) tegen een kleine vergoeding
– Je kunt met je ouders afspraken maken dat je in huis bepaalde werkzaamheden doet, waarvoor zij je dan betalen
– Online kun je altijd geld verdienen: er zijn online kinderpanels (enquêtes invullen), klik sites waarbij je voor elke mail geld krijgt (lees wel goed de voorwaarden)

Leestip: Tips voor leuke vakantiebaantjes voor pubers

 

Eigen ervaringen met vakantiebaantjes

Het is alweer een tijdje geleden, maar toen ik wat jonger was had ik ook diverse vakantiebaantjes. Zo heb ik me een keer aangeboden als oppas voor dieren en ik kreeg een prachtige vakantiebaan. Ik moest bij een oudere mevrouw thuis, als zij ging werken om op haar hond te letten. De hond hoefde niet uitgelaten te worden, ik mocht eten en drinken pakken. Soms kreeg ik extra betaald en had een heel huis ter beschikking waar ik kon genieten van tv kijken, boek lezen, in de zon luieren enz. Een echte droombaan dus.

Verder heb ik op het dochtertje van een kennis gepast,. En was ik oppas voor een jongetje naar aanleiding van een advertentie die ik in een supermarkt zag hangen.
Eén zomer lang (en ook daarna nog) heb ik samen met een vriendin bij een oude drogist gewerkt. Daar gingen we stoffen en soms helpen om de etalage leuk in te richten.

Rijk ben ik niet geworden van al deze baantjes, maar ik heb wel ervaring opgedaan. En ondanks het werken kon ik nog voldoende genieten van mijn vakantie.

 

*Uitgelichte afbeelding Shutterstock

                                           

Dokteronline.com

19 REACTIES

  1. Ik vond aardbeien plukken altijd leuk maar moet net een beetje in de buurt zijn. Ook oppassen of als afwashulp werken heb ik lang gedaan. Wat een geldmijn vond ik dat haha. Had soms wel drie baantjes gewoon ook omdat ik het leuk vond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in