boek je vakantie bij de ANWB

Als je (overmatig) last begint te krijgen van haaruitval, dan zou je een haartransplantatie kunnen overwegen. Toch komt er heel wat bij kijken als je een haartransplantatie overweegt. Daarom zette ik veel gestelde vragen over haartransplantatie op een rijtje.

Inhoud

Wat is de leeftijdsgrens voor een haartransplantatie?

Een vraag die vaak voorbijkomt is wat de leeftijdsgrens is voor een haartransplantatie. Grof gezegd komen mensen tussen de 23 en de 65 jaar in aanmerking voor een haartransplantatie. Vanaf het twintigste jaar start het haarverlies en haaruitval, in veel gevallen tot het 35ste jaar. Maar je hoeft niet te wachten tot je helemaal kaal bent. Als er een kale plek ontstaat kan er al een haartransplantatie worden ingezet. Het grote voordeel is dat de haren die zijn geïmplanteerd niet zullen uitvallen.

Geslacht belangrijk bij haartransplantatie?

Een andere veel gestelde vraag is of het geslacht nog uitmaakt voor het resultaat van een haarimplantatie. Het is inderdaad zo dat bij mannen betere resultaten worden gehaald om de simpele reden dat mannen in de meeste gevallen een snellere en ook betere bloedcirculatie hebben in de hoofdhuid. Daarnaast is het zo dat mannen dikkere haarzakjes en haren hebben dan vrouwen. Het slagingspercentage van een implantatie bij mannen ligt dan ook een stuk hoger. De haarzakjes van vrouwen zijn dus dunner en bestaan meestal maar uit 1 tot 2 haren tegenover 1 tot 4 haren bij mannen.

 

Wat betekent de term ‘Hair shock loss’?

Regelmatig komt de term ‘Hair shock loss’ voorbij als het over haarimplantatie gaat. Hair shock loss (haarverlies) kan optreden na een haartransplantatie. De oorzaak hiervan is een traumatische reactie van de huid en de verdovingsvloeistof. In bijna alle gevallen is dit fenomeen van tijdelijke aard en groeit het haar gewoon weer terug op de plek die geïmplanteerd is. Is dat niet het geval dan bestaat de mogelijkheid om na een jaar de ingreep opnieuw te laten uitvoeren.

Mogen hart en/of diabetespatiënten een haartransplantatie ondergaan?

Voor hartpatiënten geldt dat ze beter geen haartransplantatie laten doen. Naast het feit dat tijdens de ingreep adrenaline wordt gebruikt om de bloedcirculatie te versnellen en de hoofdhuid te verdoven, neemt ook de kans op stolling toe. Zeker voor mensen die last hebben van hartritmestoornissen kan deze ingreep gevaarlijk zijn. Het is daarom voor deze groep patiënten medisch niet verantwoord om een haartransplantatie te ondergaan.

In principe is haarimplantatie bij diabetespatiënten wel mogelijk, maar er zijn nadelen. Mensen met suikerziekte hebben meer last van haaruitval. De doorbloeding van de hoofdhuid is minder bij deze groep en ook geneest de wond slechter met als gevolg dat de geïmplanteerde haren minder goed zullen groeien. In normale gevallen groeit ongeveer 85 tot 90 procent van het geïmplanteerde haar. Bij mensen met suikerziekte is dat 50 tot 60 procent. Dat is aanzienlijk minder te noemen. Maar tijdens een intakegesprek met de uitvoerend arts kun je hier meer over te weten komen.

 

Heb jij een haartransplantatie ondergaan of overweeg je deze? 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in