Tieners: eigenwijs, lief en soms wat het eten betreft net zo moeilijk als peuters. Goede voeding is echter van cruciaal belang, niet alleen voor meisjes, maar zeker ook voor jongens. Een goede begeleiding door jou als ouder is daarbij onmisbaar. In dit artikel vind je enkele handvaten om je daarbij te helpen.
Inhoud
Voeding van peuter tot tiener
De tussenfase van peuter tot tiener (hieronder valt eigenlijk de gehele basisschooltijd) kenmerkt zich door een veranderende behoefte aan energierijke voeding. Na de peuterleeftijd dient men erop te letten dat het kind geen overbodige vetten, suikers en dergelijke binnenkrijgt, aangezien dit nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het kind. Na de peuterperiode kan het aantal maaltijden teruggebracht worden naar 3 hoofdmaaltijden met 2 tussendoortjes.
Als het kind in de peuterfase goede eetgewoontes aan heeft geleerd, zal het deze eetgewoontes aanhouden en is het voor zowel de ouders als het kind prettig om samen aan tafel te zitten, zonder onnodige stress. Het kan wel gebeuren dat kinderen in de basisschoolfase zelf bepalen wat ze wel en niet willen eten. Onthoud dat een kind niet alles behoeft te lusten, dat doen ouders ook niet. Zorg er wel voor dat het kind genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.
Welke voeding hebben tieners nodig
Als kinderen eenmaal van de basisschool af zijn en tieners zijn zal de behoefte aan extra energie weer toenemen. Tieners hebben extra calorieën en eiwitten nodig voor een gezond en sterk lichaam en eiwitten, calcium, fosfor en vitamine D voor de botontwikkeling.
Tieners gaan in deze fase vaker buiten de deur eten en maken eigen keuzes wat eten betreft. Dat betekend in veel gevallen dat ze zullen kiezen voor (vette) snacks in plaats van te kiezen voor belangrijke maaltijden, die ze gemakshalve overslaan.
Sommige tieners zullen door middel van hun voeding een eigen identiteit proberen te zoeken, wat kan resulteren in vegetarisme of het aanhouden van bepaalde diëten. Overgewicht of extreem ondergewicht kunnen voor tieners een belangrijke rol spelen tijdens hun tienerjaren. Ouders dienen hierop alert te zijn en hun kinderen te begeleiden zonder dwang en vooral met veel liefde.
Bij meisjes begint de groeifase gemiddeld twee jaar eerder dan bij jongens. Houd hiermee rekening als ouder. In de groeiperiode van een tiener is vooral calcium erg belangrijk. Dit vindt je onder andere in melk, kaas, yoghurt, vis, brood en groene bladgroenten. Calcium in combinatie met voldoende lichaamsbeweging is nodig voor de opbouw van sterke botten en het voorkomen van botontkalking op latere leeftijd.
Zorg thuis voor voldoende gezonde snacks, zoals fruit en groente. Dit compenseert enigszins het eetgedrag van de tiener, buitenshuis. Maar een heerlijke tosti op zijn tijd mag zeker wel. Zeker als je kijkt naar deze 75 variaties op de standaard tosti.
Tieners die niet willen eten
Tieners kiezen er vaak voor om het ontbijt over te slaan. Dit is echter zeer onverstandig en moet je met enige voorzichtigheid duidelijk maken aan je tiener. Juist na een nacht, waarin het lichaam allerlei dingen moet verwerken is het belangrijk om het lichaam te voorzien van nieuwe energie door middel van eten en drinken.
Wil een tiener werkelijk niet eten? Probeer dan eens een vervangend ontbijt aan te bieden in de vorm van yoghurt met muesli of cruesli en een beker vruchtensap. Ook kun je stuk fruit meesturen voor onderweg naar school. Echter blijft de noodzaak bestaan dat een tiener in de ochtend iets moet eten. Soms helpt het ook om in de ochtend samen aan tafel te gaan. Wat voor een peuter geldt, geldt ook voor een tiener: geef als ouder het goede voorbeeld en sla het ontbijt zelf ook niet over.
Eigen ervaring: voeding voor tieners
Als moeder van twee tieners weet ik als geen ander wat het is om twee lastige eters in huis te hebben. Toen mijn zoon 15 was begon hij bovendien een eetstoornis te ontwikkelen. Niet alleen meisjes hebben hiermee te maken, ook jongens kunnen te maken krijgen met een eetstoornis. Fanatiek sporten ging gepaard met minimaal eten, tot ik hem tot de orde riep en hem duidelijk maakte dat dit zo niet langer ging.
Inmiddels is hij anders gaan sporten: met meer beleid en diverse takken van sport (joggen, krachttraining, fietsen en zwemmen) en heeft hij ingezien dat goed en uitgebalanceerd eten en sporten hand in hand gaan. Betekend dit dat hij geen zoet eet, nooit snoept, geen frisdrank neemt of nooit fastfood eet? Beslist niet, maar het gebeurd sporadisch.
Omdat we allemaal de overstap hebben gemaakt naar bewuster eten (gezonder eten, meer zelf maken, bepaalde voedingsmiddelen niet meer kopen) is ook mijn dochter veel meer met voeding bezig. Een bewijs dat je als ouder grote invloed hebt op je kinderen. Overigens betekent dat niet dat zij nooit meer snoept. Een snoepje of iets lekkers op zijn tijd mag en kan. Of kies er bijvoorbeeld om een snack zoals chips zelf te maken.
Wat doe jij om je tiener goed te begeleiden bij het maken van de juiste keuzes voor gezond eten?