boek je vakantie bij de ANWB

De kosten voor het gas nemen een groot gedeelte in van je energierekening. Ook al dalen de prijzen sinds januari, de prijzen liggen nog steeds hoger dan voor de energiecrisis. Dat komt voornamelijk door de oorlog in Rusland en Oekraïne. Wat je uiteindelijk betaalt voor een kuub gas, zijn niet alleen de tarieven voor gas. De kosten bestaan namelijk uit meerdere onderdelen. Waaruit de kosten van een kuub gas allemaal bestaan, kun je hieronder lezen.

Inhoud

Wat kost een kuub gas?

Mensen zijn tegenwoordig steeds meer bewust van de klimaatveranderingen. Het is echt belangrijk dat de wereld gaat verduurzamen om zo het milieu te redden. Dat is de voornaamste reden waarom tegenwoordig alle nieuw gebouwde huizen zonder gas worden opgeleverd. Een gasloos huis betekent dat het huis geen fornuis heeft, maar een elektrische kookplaat. Ook hebben deze woningen geen CV ketel meer, maar een waterboiler of een warmtepomp.

Onze energierekening bestaat voor driekwart uit gas en het grootste gedeelte komt door het gebruik van de verwarming. Wat kost een kuub gas? In december 2022 kostte een kuub gas €2,31. Veel mensen konden dit niet meer betalen en daarom heeft de overheid geld vrijgemaakt om hun bevolking te helpen. Heel 2023 is er een energieplafond van kracht, waardoor we maximaal €1,45 per kuub gas betalen.

Waaruit bestaan de kosten van een kuub gas?

De energie wordt ingekocht door de energiemaatschappijen op een beurs. Dit is de kale prijs, oftewel de inkoopprijs. Dit is uiteraard niet de prijs die de consumenten betalen, er komt onder andere nog overheidsvergoedingen en energiebelasting overheen:

ODE (Opslag Duurzame Energie-Klimaattransitie): Dit is een belasting die de consument betaalt, wat wordt gebruikt voor een groenere toekomst. Het hele bedrag wordt namelijk geïnvesteerd in groene energie.

Energiebelasting: Overal zit belasting op, dus ook op de energie die je verbruikt. Hiermee hopen ze dat je zuiniger omgaat met je gasverbruik.

BTW: Net zoals dat we overal belasting over betalen, betalen we ook overal BTW over.

Winstmarge: De traditionele energieleveranciers stoppen hun winstmarge hierin.

Hoeveel is een kuub gas precies?

Een kuub is ook wel een kubieke meter, een inhoudsmaat. Je kunt het vergelijken met een kubus van 1 meter hoog, 1 meter breed, 1 meter lang. Als je deze kubus helemaal zou vullen met gas, heb je dus een kuub gas. Ook op andere plekken kun je ‘kuub’ tegenkomen, bijvoorbeeld in de tuin. Zand wordt namelijk ook uitgemeten in kubieke meters. Dus de volgende keer als je de tuinmannen hoort praten over een kuub zand, weet je waar ze het over hebben.

Gas beïnvloedt de stroomprijs, en wat kost 1 kWh?

De prijzen voor stroom en gas zijn nauwer met elkaar verbonden dan je misschien zou denken. Er wordt namelijk ook gas gebruikt om stroom op te wekken. Als deze gascentrales moeten bijspringen om te voorzien in de stroombehoefte stijgt ook de stroomprijs.

Leestip: 25 Tips om op energie te besparen

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in