boek je vakantie bij de ANWB

Elk jaar stijgen de prijzen van energie. Gelukkig kun je de kosten hiervan verminderen door mijn 25 tips om op energie te besparen vanaf vandaag toe te passen. En ja, met deze tips kun je al gauw honderden euro’s per jaar besparen.

 

Inhoud

Wanneer wordt de meeste energie gebruikt?

De meeste energie wordt doordeweeks tussen 18:00 – 21:00 uur gebruikt. Logisch, want dan is iedereen thuis, er wordt gegeten, de afwas gedaan, kinderen moeten zich klaar maken om naar bed te gaan. Veel mensen zitten rond deze tijd voor de tv om even te ontspannen. Dit betekent dat er in dit tijdsbestek de meeste apparaten in huis gebruikt worden, veel licht aanstaat enz.

 

Hoeveel apparaten heeft een gemiddeld huishouden?

Een gemiddeld huishouden bestaande uit vier personen gebruikt gemiddeld genomen 13 apparaten (hieronder vallen de tv, laptops enz). In sommige gevallen worden alle apparaten tegelijkertijd of bijna tegelijkertijd gebruikt. Wordt dit vergeleken met 1990, dan zien we een groot verschil: toen hadden huishoudens gemiddeld genomen maar vier apparaten.

Ondanks het grote verschil is het energieverbruik hetzelfde gebleven. Dat betekent dat de 13 apparaten die we tegenwoordig in huis hebben redelijk energiezuinig zijn. Dat is ook te merken aan de vele apparaten die voorzien zijn van energielabel A of zelfs A+. Maar ook hier valt heel wat winst te halen en te besparen om het verbruik nog meer te verlagen.

 

Besparen op energie is niet zo moeilijk

Als je kijkt naar onderstaande tips om energie te besparen zul je al snel zien dat het niet zo moeilijk is. In veel gevallen is het een kwestie van gewenning of omschakelen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om goed uit te zoeken waar je energie afneemt. De ene energieleverancier is namelijk goedkoper dan de ander. En uitzoeken kan je echt al honderden euro’s per jaar schelen. Vergelijken is daarom een aanrader. Ook als je op zoek bent naar een combinatie van goedkope energie en groene stroom en gas. Ik raad je daarom aan om er eens een middag goed voor te gaan zitten om alle aanbieders met elkaar te vergelijken.

 

25 Tips om op energie te besparen

Je kunt natuurlijk nog veel meer besparen door verschillende dingen in huis te laten, toe te passen of te veranderen. Sommige tips om energie te besparen vragen om een bepaalde investering, andere energiebesparingen zijn vooral een kwestie van andere gewoontes aanleren. Je hoeft niet alle tips toe te passen, maar elke tip levert je sowieso een aantal euro aan energiebesparing op.

1. Zet standby apparaten helemaal uit

Apparaten zoals de tv, een laptop of zelfs een wasmachine hoeven niet standby te blijven. Sommige apparaten kun je niet uitzetten, zelfs als ze standby zijn (denk daarbij aan de vaatwasser, hiervan is de stekker namelijk achterin de keukenkast verstopt), maar voor veel apparaten geldt dat deze gewoon uit het stopcontact gehaald kunnen worden. Gebruik je de laptop niet of is deze opgeladen? Haal de stekker dan uit het stopcontact.

 

2. Doe het licht uit

Deze tip geldt niet voor alle lampen: in sommige gevallen is het voordeliger om het licht aan te laten (tl verlichting). Of nog beter: kies voor goedkope ledverlichting in alle ruimtes van je huis. Voor alle andere verlichting geldt echter: doe deze uit als je de kamer verlaat. Laat niet onnodig licht aan terwijl er niemand in de kamer is.

 

3. Hitte verminderen in huis

Is het erg warm in de zomer en wil je besparen op energie? Zorg dan dat je de airco of de ventilator niet nodig hebt. Dan kan makkelijk als je de gordijnen sluit, alles tegen elkaar open zet of de temperatuur in de kamer verlaagd door bakken met ijs neer te zetten die langzaam smelten. Meer tips over slapen in de hitte en tegelijkertijd ook te besparen op energie vind je op mijn blog.

 

4. Was kleren op koude temperatuur

Dat is een dubbele budget tip: je bespaart hierbij namelijk niet alleen op de kosten van energie, het is ook nog eens beter voor je kleren. Hoe hoger de temperatuur hoe meer energie je verbruikt. Was de kleren daarom op een zo laag mogelijke temperatuur.

 

5. Gebruik een timer in de douche

Een tip die vooral voor ouders met tieners erg nuttig is: zet een timer aan voor het douchen. Laat je kind maximaal 10 minuten onder de douche staan. Voor tieners is tijd vaak een vaag begrip, zeker als ze heerlijk onder de douche staan. Voor je het weet zijn ze een half uur verder en al die tijd wordt warm water gebruikt.

 

6. Gebruik een waterbesparende douchekop

Niet alleen een timer kan helpen, ook het installeren van een waterbesparende douchekop. Je merkt er eigenlijk niets van, maar de douchekop zorgt ervoor dat je al gauw heel wat liters water per douchebeurt minder verbruikt.

 

25 Tips om op energie te besparen 1

 

7. Draai de kraan dicht

Of je nu de afwas doet, je tanden poetst of je aan het inzepen bent onder de douche: draai de kraan dicht. De kraan open laten staan terwijl je de tanden poetst, de pan aan het schrobben bent of je inzeept zorgt voor onnodige verspilling van water en daarmee geld.

 

8. Leer kinderen al vroeg om zuinig te zijn met energie

Ik heb mijn kids als vanaf heel jong geleerd om alle apparaten die niet gebruikt worden uit het stopcontact te halen. Ook het licht mocht nooit onnodig aangelaten worden. En jong geleerd is oud gedaan is zeker van toepassing: ik hoef al jaren niets meer te zeggen, de kinderen letten zelf op het verbruik van energie.

 

9. Installeer een smart thermostaat

Door het installeren van een smart thermostaat kun je inzicht krijgen in het gebruik van energie. Daarmee kun je dan het verbruik aanpassen. Daarnaast kun je deze thermostaten op afstand bedienen. Scheelt weer als je vergeten bent om de thermostaat omlaag te draaien.

 

10. Zet de thermostaat een graadje lager

Natuurlijk moet de temperatuur in huis aangenaam zijn. Toch kan het nuttig zijn om de thermostaat een graadje lager te draaien. Dat kan namelijk toch energiebesparing opleveren. Zet de thermostaat lager en trek een extra vest aan. Of ga met een deken op de bank zijn (dat kan ook nog eens extra gezellig zijn).

 

11. Koop energiezuinige apparaten

Ik heb het in het begin al aangehaald: we hebben meer apparaten, maar hebben hetzelfde energieverbruik als in 1990. Gelukkig komen er steeds meer energiezuinige apparaten op de markt. Probeer bij de aanschaf van een nieuw apparaat altijd voor het meest energiezuinige product te gaan.

 

12. Installeer een nieuwe cv ketel

Deze tip vraagt om een behoorlijke investering, een cv ketel is immers niet goedkoop. Toch kan dit op de lange termijn een behoorlijke besparing opleveren die al gauw op kan lopen tot enkele honderden euro’s.

 

13. Investeer in dubbel glas

Nog lang niet alle huizen hebben dubbel glas. Toch kan dubbel of zelfs driedubbel glas groot verschil maken. Het glas zorgt voor meer isolatie, waardoor de cv minder hard moet draaien. Daarmee verhoog je het algemene welzijn in huis. Het is een investering, maar op de lange termijn betaalt het zich terug. Daarnaast verhoog je hiermee ook de waarde van je huis.

 

14. Enkel glas makkelijk isoleren

Heb je momenteel geen geld om dubbel glas aan te schaffen? Je kunt de ruiten ook isoleren door er bubbelfolie op te plakken. Hierdoor hou je de kou buiten, maar komt het zonlicht door het raam wel naar binnen.

 

15. Aluminiumfolie achter radiator

Door aluminiumfolie of speciale radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen wordt de warmte weerkaatst en gaat deze niet verloren via het raam of de achterliggende muur. Dit kan een behoorlijke besparing opleveren in stookkosten.

 

16. Tochtstrips plaatsen

Veel warmte gaat verloren door kieren onder deuren. Zorg dat je deuren voorziet van tochtstrips of tochtbanden. Zeker de deur naar de gang richting voordeur moet van een tochtstrip voorzien worden.

 

17. Vergeet de droger

Een droger is een handig hulpmiddel, maar verbruikt helaas ook energie. Hang de was daarom zo veel als mogelijk gewoon op om te drogen. De meest ideale plek is buiten, daar zorgen wind en zon ervoor dat de was snel droogt. Ook in de winter kun je was probleemloos buiten ophangen.

18. Gebruik deksels tijdens het koken

Een grote besparing levert het niet op, maar alle kleine beetjes helpen. Dek tijdens het koken de pannen af. Hierdoor gaat minder warmte verloren en zal water bijvoorbeeld sneller koken. Rijst hoef je ook niet 15 minuten te koken. Zet water op, zodra het water kookt doe je er een afgemeten hoeveelheid rijst bij. Laat het geheel onder roeren weer koken, zet na 1 minuut het gas uit. Doe de deksel op de pan en leg een handdoek of theedoek over de pan. De hete stoom zal de rijst garen, zonder dat je gas verbruikt.

 

19. Kook buiten

Schaf een barbecue aan en kook zo vaak als mogelijk buiten. Een barbecue is een eenmalige aanschaf, daar komt nog wat houtskool bij en je kunt zo lang koken als je wilt. En vergis je niet: op een barbecue kan meer dan alleen vlees klaar gemaakt worden.

 

25 Tips om op energie te besparen 2

 

20. Ramen open

Of het nu hartje zomer of midden in de winter is: zet de ramen minimaal 10 minuten elke dag open. In de zomer creëer je daarme verkoeling en in de winter wordt schone, koude lucht aangevoerd en makkelijker verwarmd. Niet alleen goed voor je portemonee, maar ook zeker voor je gezondheid. Dat geldt ook voor het raam in de badkamer als je dit hebt. Raam open na het douchen of baden, in plaats van de elektrische afzuiging te gebruiken.

 

21. Beperk het gebruik van allerlei elektrische producten

Laat je haar aan de lucht drogen in plaats van de föhn te gebruiken. Zet krulspelden in je haar in plaats van een elektrische kruller. Laat de laptop uit en lees een boek of speel een spelletje met de kinderen. Snij groenten met de hand in plaats van met een keukenmachine. Dit zijn allemaal kleine dingen die uiteindelijk toch best op kunnen lopen en bijdragen aan een hogere energierekening.

 

22. Gebruik regenwater

Heb je veel planten in huis of een tuin? Zorg dan dat je 1 of 2 regentonnen in de tuin hebt staan waarin je regenwater opvangt. Dat water is niet alleen beter voor de planten, het scheelt ook weer in waterverbruik.

 

23. Laat vlees in koelkast ontdooien

Ook dit zal geen hele grote besparing opleveren, maar wie het kleine niet eert… Laat vlees in de koelkast ontdooien. De kou die eraf komt zorgt voor extra koeling, waardoor de koelkast minder energie verbruikt.

 

24. Laat de oven dicht

Gebruik je de oven? Weersta de verleiding om de deur elke keer open te maken en naar binnen te kijken. Elke keer als de deur geopend wordt zakt de temperatuur enkele graden, waardoor er weer meer energie gebruikt moet worden om de oven opnieuw op temperatuur te brengen.

 

25. Laad je telefoon niet ’s nachts op

Een telefoon heeft maar een paar uur nodig om volledig op te laden. Door de telefoon ’s nachts op te laden wordt er onnodig energie verbruikt.

 

25 Tips om op energie te besparen 3

 

De kosten van energie

Ben je benieuwd wat nu eigenlijk de kosten van energie zijn? Of je het met jouw energieverbruik wel of niet goed doet? Neem dan eens een kijkje op de site van Nibud. Hier vind je alle cijfers over het gemiddelde energieverbruik per huishouden.

 

Heb je nog aanvullende tips om op energie te besparen? Ik ben benieuwd.

 

Dokteronline.com

6 REACTIES

  1. Zet na hwt gebruik van de oven, de oven open. De warmte stroomt je kamer in.

    Doe op een mooie voorjaars of najaarsdag de gordijnen open en laat de zon je huis verwarmen.

  2. Ik laad juist ’s nachts wel apparaten op, zoals laptop en telefoon… Nachtstroom is goedkoper. Met een timer op de stekkerdoos waar alles in zit. Ongeveer getimed op 3 uur, dan is alles opgeladen…. Maar dan moet je inderdaad wel nachtstroom hebben 😅

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in