boek je vakantie bij de ANWB

Een vraag die velen dagelijks bezighoudt: wat eten we vandaag? Vooral als je niet per se een keukenprins(es) bent kan deze vraag voor hoofdpijn zorgen. Gelukkig is er volop inspiratie te vinden op het net en in de supermarkten zelf.

 

Wat eten we vandaag?

In mijn vorige stuk heb ik uitgebreid verteld over mijn gebrekkige kookkunsten in de beginperiode van mijn zelfstandige leven. Hoewel ik het graag anders wilde, vond ik het lastig om de boel zodanig zelf om te gooien. Sowieso kwam er die eerste jaren veel op mij af toen ik net het huis uit was: van een kleine flat met vijf mensen naar een appartementje met fikse tuin en één huisgenoot was een grote stap.

De boodschappen doen en koken waren dan weer nieuwe ontdekkingsreizen. Op een bepaald moment ontdekte ik leuke websites met makkelijke, snelle en goedkope recepten. Ik printte toen alles uit en de blijvertjes heb ik uiteindelijk overgeschreven in een kookboekje.

Uit die tijd heb ik nog één recept over: gehakt met rijst en kerriesaus. Deze was vanaf het begin af aan een hit en mijn dochter vindt het nu ook heerlijk. Sommige dingen kunnen dus beklijven…

 

Avondeten: van verplicht item tot gezellig samenzijn

Met de geboorte van mijn dochter ging ik minder uren werken, had ik dus meer tijd over voor het huishouden en om te koken en het veranderde mijn blik op het avondeten. Van een verplicht item op je agenda is het een gezellig samenzijn met het gezin geworden. Was dat vroeger bij ons thuis ook een moment waarop het hele gezin bij elkaar kwam, het werd ook regelmatig gebruikt door mijn moeder om mijn vader eens te vertellen wat voor ellende wij die dag hadden uitgespookt.

Als je echt heel stout was geweest keek je dan ook op tegen het avondeten en dat is iets wat ik niet wil voor mijn gezin. Avondeten moet gezellig zijn met elkaar en het liefst ook met een lekkere hap.

Ik ben dan ook in de loop van de tijd, behalve dat allereerste recept met dat gehakt, meerdere kookboeken en losse recepten gaan verzamelen. Van internet, maar bijna elke supermarkt heeft tegenwoordig z’n eigen blad met recepten. Zo krijg je vanzelf een collectie, waar pareltjes tussen zitten.

Je ontwikkelt ook je eigen smaak en weet ook een beetje waar je voorkeur naar uit gaat. Zo ben ik een fan van de Italiaanse keuken door zijn eenvoudige, doch zeer smakelijke gerechten. Ook de Griekse keuken is één van mijn favorieten. Zeker ook omdat in kookboeken niet altijd maaltijden staan, waar je drie uur mee bezig moet zijn.

En sinds ik op mijn huidige werkplek meer flexibiliteit heb gekregen betreft het indelen van mijn uren, heb ik ook meer tijd om te experimenteren en kan ik ook de meer tijdrovende recepten uitproberen. Zo verbaasde ik laatst een collega, door te vertellen dat ik na werktijd zelf soep had gemaakt. En dan niet met een zakje of uit een potje, maar helemaal zelf eerst de bouillon gemaakt en daarna omgetoverd tot soep.

Niet alleen heb ik daar nu meer de tijd voor, ik zie er ook de lol van in. Koken is iets magisch: van een paar losse items op een aanrecht maak je iets wonderbaarlijks. Dat is toch bijzonder? En mocht je nou echt geen zin, fut of creativiteit meer hebben, dan is de snackbar nooit ver weg.

Wat eten we vandaag deel 2
“Simpel” tortilla’s maken is er voor ons niet meer bij!
Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in