boek je vakantie bij de ANWB

De ‘r’ zit weer in de maand en dat betekent voor veel mensen snotteren, kuchen en last hebben van veel slijm. Een verkoudheid is nooit fijn, maar in deze tijd helemaal niet leuk. Wil jij dit jaar het ziek zijn overslaan? Dat zijn dit 11 dingen die je moet doen om een verkoudheid te vermijden.

 

Inhoud

Wat is een verkoudheid?

Nog even snel een korte reminder wat een verkoudheid ook alweer is, aangezien veel mensen verkoudheid, griep en andere dingen met elkaar verwarren. ‘Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en bijholten. Dit komt door een virus, ‘ (bron thuisarts). Bij een verkoudheid horen symptomen zoals een verstopte neus, niezen, keelpijn, hoesten, heesheid en oorpijn.

 

11 Dingen die je moet doen om een verkoudheid te vermijden

Alhoewel je nooit 100% zeker een virus kunt ontwijken, kun je er wel zo veel als mogelijk aan doen om deze te vermijden. Hieronder vind je 11 tips om een verkoudheid te vermijden.

 

1. Denk bij het handen wassen aan de duimen

Handen wassen is al bijna 2 jaar een mantra. Helaas wassen nog steeds heel veel mensen hun handen helemaal verkeerd. Daarbij worden vooral de duimen vergeten. Je handen en vooral ook je duimen goed inzepen verkleint de kans op het oplopen van een virus al een heel stuk. Zeker omdat je je duimen vaak gebruikt voor het vasthouden van een smartphone en laat dat nou net een item zijn dat weinig schoongemaakt wordt.

2. Zet tassen niet op de grond

Het klinkt zo simpel, maar nog steeds zijn er meer dan genoeg mensen die tassen op de grond zetten. Vooral zware boodschappentassen worden geregeld op de grond gezet. Of het nu is voor het wachten op de bus of trein of om de achterbak van de auto te openen. Maar ook op het werk worden tassen geregeld op de grond gezet. Doe dit niet! Want op de grond kunnen ziektekiemen op de loer liggen die je op die manier mee naar huis neemt.

 

3. Houd je tandenborstel apart

Het lijkt zo romantisch: samen met je partner deel je een tandenborstelhouder. Daarbij raken jullie tandenborstels geregeld tegen elkaar. Helaas is je mond juist de plek bij uitstek waar heel veel bacteriën te vinden zijn. Ook het verkoudheidsvirus kan in je mond ronddolen en op je tandenborstel blijven hangen. Wil je niemand aansteken? Zorg dan dat jullie tandenborstels in een aparte tandenborstelhouder staan.

 

4. Desinfecteer handgrepen

De meeste mensen denken er wel aan om deurgrepen te desinfecteren, maar zien daarbij handgrepen van kasten en lades over het hoofd. Maar ook dit zijn plekken die je tijdens het schoonmaken niet over mag slaan.

 

5. Schoenen bij de deur uitdoen

Het is in Nederland algemeengoed dat mensen met schoenen die ze buiten op straat dragen door het huis lopen. Helaas betekent dat ook dat je naast vuil ook ziektekiemen op simpele wijze het huis binnendraagt. Vooral als je kleine kinderen hebt kan dit voor problemen zorgen. Maar ook als je zelf geregeld op de vloer gaat zitten heb je kans om sneller ziek te worden.

 

6. Vergeet niet om je smartphone schoon te maken

We zitten meer dan ooit op onze smartphone. Of het nu is om onze mail te checken, op social media bezig te zijn of om te chatten. De telefoon gaat overal mee naar toe en komt dus ook in aanraking met van alles en nog wat. Ben je de hele dag uit huis geweest? Ontsmet dan je telefoon voordat je je handen gaat wassen. En gebruik de telefoon vooral niet in bed of in de badkamer of op de wc als je net van buiten komt.

 

7. Versterk je immuunsysteem

De R zit in de maand en dat betekent dat je moet werken aan je immuunsysteem. Voor veel mensen zijn de herfst en winter ook de maanden dat ze een slecht vitamine D level hebben. Wil je bestand zijn tegen een virus? Dan is het van groot belang dat je lichaam genoeg vitamine D heeft. Laat dit checken door de dokter en slik niet zomaar op eigen houtje.

Naast vitamine D is het ook belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Hiervan kun je gerust vitamines bij de Kruidvat of Trekpleister halen. Het is namelijk bijna onmogelijk om hier een teveel van binnen te krijgen, aangezien het een wateroplosbare vitamine is. Een teveel plas je simpelweg uit. Wel moet je opletten met bepaalde aandoeningen en het slikken van reguliere pillen.

 

8. Eet je lunch niet aan je bureau

Als je eens wist hoeveel bacterieën en ziektekiemen op en rondom je bureau op het werk zitten zou je waarschijnlijk gillend wegrennen. Daarom is het beter om je lunch niet aan je werktafel op te eten. De beste plek om te lunchen is nog steeds de kantine.

 

9. Zorg voor vochtige lucht

Vanaf het moment dat het buiten koud wordt en binnen de verwarming weer aangaat, wordt de lucht in huis ontzettend droog. Als er één plek is waar een virus het goed doet dan is het in droge lucht. Dat komt omdat droge lucht ervoor zorgt dat onze slijmvliezen droger worden en virussen en bacteriën daardoor makkelijker vat op ons krijgen.

Je kunt op verschillende manieren iets doen aan de droge lucht. Maak bijvoorbeeld gebruik van een luchtbevochtiger. Of plaats een schotel met water op de cv. Ook dagelijks 3 – 5 keer luchten (5 minuten is voldoende) helpt om droge huis in lucht af te voeren en te vervangen door schone, vochtige lucht.

 

10. Zorg dat je altijd wat yohgurt in huis hebt

Diverse studies hebben bewezen dat probiotica bijvoorbeeld in de vorm van yoghurt helpt om infecties in de bovenste luchtwegen te voorkomen. Je kunt de yoghurt perfect combineren met blauwe bessen die een boost geven aan je immuunsysteem.

 

11. Gember en citroen

Een bekend duo dat je gezond houdt in de winter is gember en citroen. Gember is sowieso een super goed natuurlijk medicijn dat tal van kwalen aanpakt. Citroen heeft dan weer een hoog vitamine C gehalte, waardoor het een natuurlijke booster is voor je gezondheid. Combineer je deze twee dan heb je niet alleen een lekker drankje, maar verklein je de kans op besmetting met een verkoudheid.

 

Bonustips

  • Maak gebruik van een neusdouche om virussen uit je systeem te spoelen
  • Drink (verse) kokossap
  • Zorg dat je elke dag buiten bent en minimaal een half uur gaat wandelen om je immuunsysteem te versterken
  • Nies en hoest in je elleboog
Dokteronline.com

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in