boek je vakantie bij de ANWB

De feestdagen staan voor de deur. Een mooie, maar voor velen ook een stressvolle tijd. Geen zin om dit jaar te stressen? Probeer dan eens deze 11 tips voor stressvrije feestdagen.

 

Inhoud

December, de maand van de feestdagen

December is de maand bij uitstek van de feestdagen. Dat begint al op 5 december met pakjesavond, dan komen de kerstdagen en het jaar eindigt met Oud en Nieuw. Een tijd waarbij vooral familie en het eigen gezin voorop staat. De feestdagen staan synoniem voor cadeautjes en (veel) lekker eten. Juist in deze tijd hebben veel mensen vrij, niet in de laatste plaats omdat scholen rondom Kerst en Oud en Nieuw gesloten zijn.

Leestip: Doe eens iets anders op 5 december pakjesavond

 

11 Tips voor stressvrije feestdagen

Alhoewel de feestdagen dus bol staan van leuke activiteiten, familiebezoeken en lekker eten, betekent dat ook voor veel mensen heel veel stress. Dat begint met het kopen van de juiste cadeautjes tot het afleggen van familiebezoeken aan mensen die je liever niet wil zien. Kortom: van het woord feest blijft maar weinig over als je van hot naar her moet rennen. Met onderstaande tips ga je stressvrije feestdagen tegemoet, zodat je optimaal kunt genieten.

 

1. Stel je verwachtingen bij

Veel mensen hebben voor de feestdagen (onrealistisch) hoge verwachtingen. Alles moet perfect lopen en tot in de puntjes geregeld zijn. Helaas zijn de feestdagen ook de tijd in het jaar dat hier nogal eens iets misgaat. Of het nu een etentje is dat niet zo loopt als je hoopte, de kinderen of pubers die een lang gezicht trekken en zich vervelen of die vervelende tante die onverwachts voor de deur staat. Stel je verwachtingen bij en hou in gedachten dat de perfecte feestdagen niet bestaan. Dan kan alles alleen maar meevallen.

 

2. Begin op tijd met de voorbereidingen

Of het nu om het kopen van Sinterklaas- en Kerstcadeautjes gaat of de boodschappen voor het Kerstdiner, begin ruim op tijd met het kopen en voorbereiden van alles. Cadeautjes kun je het hele jaar door kopen. Een lijst met ideetjes voor het kerstdiner kun je ook het hele jaar door bijhouden. Heb je een vriezer? Begin dan al aan het einde van de zomer/begin van de herfst met bijhouden van aanbiedingen en eventueel kopen van lekkers voor de feestdagen.

Leestip: Alternatieve cadeautips voor Sinterklaas en Kerst

 

3. Jij bepaalt

Het zijn vooral de kerstdagen die nogal veel inspanning vragen. Waar het ene familielid graag met iedereen naar de Kerstmarkt wil gaan, willen de pubers graag thuis op de bank hangen. Als het aan oma ligt dan trommelt zij iedereen op om naar haar lievelingsrestaurant te gaan. Zoveel mensen, zoveel wensen.

Jij bepaalt echter voor jezelf en jou gezin wat jullie gaan doen. Als je daarbij ook nog eens gastvrouw of gastheer bent moet iedereen die naar jou wensen schikken. Het heeft geen nut om het iedereen naar de zin proberen te maken en ieders wens in vervulling te laten gaan. Probeer hier duidelijk in te zijn. Iedereen is welkom, maar dan wordt wel verwacht dat iedereen zich schikt naar jouw wensen en ideeën.

 

4. Houdt het eten simpel maar leuk

Natuurlijk kun je de hele dag in de keuken staan om een onvergetelijk 5-gangendiner op tafel te zetten. Maar je kunt de tijd die je in de keuken zou staan ook op andere manieren gebruiken. Daarbij zijn er tal van mogelijkheden om alsnog te genieten van heerlijk eten, zonder dat je de hele dag in de keuken moet staan en daardoor alle gezelligheid moet missen. Ga samen gourmetten, fondueen, koop een pizzarette of laat je gasten elk een lekker gerecht meebrengen. Doe voor kinderen en pubers ook niet moeilijk: die willen vooral gamen, tv kijken en spelen in plaats van uren aan tafel te moeten zitten.

 

5. Taken verdelen

Als moeder heb je waarschijnlijk de neiging om de teugels strak in handen te houden en alles zelf te doen. Want het is nou eenmaal makkelijker om alles zelf te doen, dan iedereen achter zijn vodden aan te zitten. Toch is het goed om ieder gezinslid te betrekken bij de feestdagen. Geef iedereen een tak, afhankelijk van de leeftijd. Stuur de pubers naar winkel voor ontbrekende boodschappen, laat je kind helpen met de vaat of laat de kids zich vermaken met het versieren van het huis.

 

6. Cadeautjes, maar niet te veel

Veel ouders hebben de neiging om met Sinterklaas groots uit te pakken. En zodra de kinderen groter zijn, dan verschuift het geven van veel cadeautjes voor de Sint naar de Kerst. Dat zorgt niet alleen bij jou als ouder voor stress (help! Zo veel cadeautjes moeten nog gekocht worden), maar vooral voor jongere kinderen kan een berg cadeautjes voor veel stress zorgen. In plaats van op de kwanteit te letten, kun je beter voor kwaliteit gaan. Geef je kind liever een mooie grote houten keuken, dan allemaal los speelgoed dat binnen de kortste keren in een vergeten hoekje van de kamer ligt. Je kunt ook de 4 cadeautjes regel aanhouden.

 

7. Innovatie in plaats van traditie

Stressvrij genieten van de feestdagen betekent ook dat je niet per se mee moet gaan met bepaalde tradities. Vooral als je merkt dat het voor kinderen te veel druk geeft, bijvoorbeeld het wachten op de Sinterklaas die in de avond komt, dan is het goed om af te wijken van bepaalde tradities of verwachtingen. Dat geldt ook voor de feestdagen. En waarom zou je niet je eigen tradities maken die je bij kunt stellen naarmate je kinderen ouder worden?

Laat je vooral niet beïnvloeden door wat andere mensen zeggen en doen. Doe gewoon je eigen ding en zorg dat jij en je gezin zich hier goed bij voelen.

 

8. Geef pubers en kinderen de ruimte om andere dingen te doen

Vooral voor pubers kunnen de verplichte familiebezoeken rondom de feestdagen een ware beproeving zijn. Je puber geeft aan liever de eerste kerstdag met een vriendin of vriend door te willen brengen? Laat je kind los en geef hem of haar die ruimte. Je kind heeft geen zin om de hele avond braaf aan tafel te zitten? Er zijn genoeg leuke programma’s op tv of leuke kerstfilms op Netflix. Laat los en geef je puber en kinderen de ruimte om de dagen ook met eigen dingen in te vullen. Zorg voor een goede balans tussen zelf dingen doen en als gezin dingen samen te doen. Gebruik de tijd dat je puber uit huis is of je kind zich zelf vermaakt met dingen doen die jij leuk vindt.

 

9. Moeilijke familiebanden

Familie krijg je, die kies je niet. Misschien botert het niet zo goed tussen jou en je schoonmoeder. Of is je oom een grote hork of je nichtje iemand die je liever mijdt. Veel mensen doen juist voor de feestdagen alle moeite om zelfs met moeilijke familieleden aan tafel te zitten om de schijn van een goede familieband hoog te houden. Als je jezelf in deze situatie bevindt: zorg er dan voor dat je de tijd met het familielid in kwestie beperkt.

Dus nodig die vervelende schoonmoeder, die vreselijke oom of het nichtje met problemen alleen uit voor een middagborrel. Alle kerstdagen samen vieren gaat hem niet worden! En als je deze familieleden uitnodigt: zorg dan dat er nog meer mensen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld goede vrienden, om de sfeer te verbeteren. Mochten er gevoelige onderwerpen aan bod komen: maak dan direct duidelijk dat dit niet het juiste moment ervoor is, maar dat iedereen moet genieten van het moment.

 

10. Wellness tegen stress

De aanloop naar de feestdagen kan ontzettend stressvol zijn. Daarom is het noodzakelijk om in de aanloop ernaar toe of beter gezegd tussendoor me-time voor jezelf in te plannen. Dat kan heel makkelijk met een dagje wellness, een uurtje naar de kapper of een paar uurtjes wandelen in de vrije natuur.

 

11. Geniet en wees tevreden

Niet iedereen heeft het even breed en de mogelijkheid om de feestdagen groots en uitbundig te vieren. Dat kan voor veel stress zorgen en een schuldgevoel bezorgen. Toch is dat niet nodig. Ook al heb je misschien weinig te besteden, ook van weinig kun je veel maken. Lees bijvoorbeeld deze tips voor het vinden van goedkope of gratis Sinterklaas- en kerstcadeautjes. Ook voor het diner kun je groots uitpakken, zelfs als je weinig te besteden hebt.

Leestip: Tips voor een low budget kerstdiner

 

 

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in