boek je vakantie bij de ANWB

Leuke weekendtip: breng een bezoek aan Hortus Botanicus in Leiden. Ontsnap aan de dagelijkse drukte en dompel je onder in de pracht van de natuur. Het park is vooral in de lente en zomer bijzonder leuk om te bezoeken. Geniet van prachtige flora, een vleugje geschiedenis en leuke programma’s voor jong en oud.

 

Inhoud

Hortus Botanicus in Leiden

Als één van de oudste botanische tuinen in Nederland, opgericht in 1590, verwelkomt Hortus Botanicus je met open armen in een serene omgeving in het hart van de stad. Bij het betreden van de indrukwekkende toegangspoort word je meteen meegenomen naar een wereld waar plantenrijkdom en historie samensmelten.

Weekendtip bezoek eens Hortus Botanicus in Leiden

De Clusiustuin, een eerbetoon aan Carolus Clusius, de oprichter van Hortus, is een hoogtepunt voor liefhebbers van geschiedenis en botanische schoonheid. Wandel door de paden en bewonder planten die dateren uit de tijd van Clusius, waardoor je een stap terug zet in de geschiedenis van deze betoverende tuin.

Hortus Botanicus Leiden wandelpad

Hortus Botanicus Leiden wandelpad 1

Hortus Botanicus Leiden wandelen

Voor een exotische ervaring moet je zeker de Wintertuin verkennen. Deze kas herbergt een weelderige verzameling tropische planten, omringd door majestueuze palmbomen. Een perfecte plek om jezelf onder te dompelen in een tropisch paradijs.

Hortus Botanicus Leiden kas

Hortus Botanicus Leiden winterkas
In de winterkas
Hortus Botanicus Leiden winterkas close up
Close up bloem winterkas

 

Als je geïnteresseerd bent in medicinale planten, mag je de speciaal aangelegde bedden niet missen. Hier worden planten gerangschikt volgens het systeem van Linnaeus, waardoor je inzicht krijgt in de evolutie van de botanische wetenschap.

Hortus Botanicus Leiden waterlelie

 

Weekendtip: bezoek eens Hortus Botanicus in Leiden

Hortus Botanicus Leiden is het perfecte weekend uitje voor het hele gezin. Want buiten het feit dat je hier kunt genieten van flora en geschiedenis kun je in het Hortus Café genieten van allerlei heerlijkheden. Daarnaast hoef je niet met lege handen naar huis te gaan, want je kunt ook de mooiste planten, zaden en bloembollen kopen bij Hortus.

Hortus Botanicus Leiden verkoop

Bovendien organiseert Hortus Botanicus het hele jaar door een leuk programma voor zowel volwassenen als kinderen. Hieronder vind je een kleine greep uit het programma voor de komende tijd:

 

Ontdek de tuin met de Hortusimkers

Door de kou van afgelopen week lijkt de lente nog ver weg, maar in de tuin schieten de eerste lentebloeiers al uit de grond. Nog even en dan beginnen de eerste hommels al uit te vliegen om nectar te verzamelen van krokussen, sneeuwklokjes en de winterakonieten op het Bolwerk.

Ben je nieuwsgierig naar de hommels, bijen en andere bestuivers in de Hortus? Sluit dan aan bij de ‘De Hortusimker vertelt’ op zondag 4 februari en laat je rondleiden door Hortusimkers Fred en Jack. Omdat de Hortus in 2024 in het teken staat van geur, staan ze extra stil bij geurplanten en de geurbeleving van bijen.

Hortus Botanicus Leiden bijenstal

Hortus Botanicus Leiden bijen

 

Start Hortus Jeugd Universiteit

Op zondag 11 februari start een nieuwe reeks van de Hortus Jeugd Universiteit, een serie van vier colleges voor nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Het onderwerp van de serie is Biomimicry, oftewel: hoe de natuur ons mensen inspireert. Vliegtuigverf en regenjassen die net zo goed water en vuil afstoten als een lotusblad, klittenband dat net zo goed blijft zitten als de zaadbollen van de grote klis. Wat kunnen wij leren van planten?

 

Workshop Kruiden en specerijen

Kom met je familie of vrienden naar de Hortus en volg een leerzame en lekkere workshop! Tijdens de workshop Kruiden en specerijen ga je samen met een rondleider op pad door de Tropische Kassen en ontdek je van welke planten bekende geuren en smaken afkomstig zijn, zoals de warme geur van kaneel of het geruststellende aroma van vanille

 

Algemene informatie Hortus Botanicus Leiden

Openingstijden: In de lente en zomer (21 maart t/m 20 september) zijn we dagelijks open van 9:00 – 18:00 uur

In de herfst en winter (21 september t/m 20 maart) zijn we dagelijks open van 10:00 – 17:00 uur

Hortus botanicus is gesloten op 3 oktober (Leidens Ontzet) en van 25 december t/m 1 januari.

Entree:

Volwassenen: € 9 aan de kassa, € 8,50 online

Museumkaart: gratis

VriendenLoterij VIP-kaart: € 7

Kinderen t/m 3 jaar: gratis

Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 3,50

CJP: € 3,50

Vrienden van de Leidse Hortus: gratis

Studenten Universiteit Leiden: gratis (op vertoon van LU-card)

Studenten: € 3,50 (op vertoon van studentenkaart)

Medewerkers Universiteit Leiden: € 3,50 (op vertoon van LU-card)

Hortus Botanicus Leiden Vrienden van Hortus

 

Adres:

Hortus Botanicus Leiden

Rapenburg 73

Leiden

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in