boek je vakantie bij de ANWB

Ontdek 10 handige tips om jezelf gezond door de winter heen te loodsen en je weerstand op peil te houden. De winter brengt gezellige avonden bij de open haard, sneeuwpret en feestelijke bijeenkomsten met zich mee. Maar het koudste seizoen van het jaar kan ook flink aan je gezondheid knagen. Koude temperaturen, weinig zonlicht en die vervelende verkoudheden die overal rondwaren, maken het soms een uitdaging. Met deze tips kom je gezond de winter door.

 

Inhoud

10 tips om gezond de winter door te komen

Hoe mooi de winter ook kan zijn, het koudste seizoen brengt ook uitdagingen met zich mee. Om te voorkomen dat je van de ene verkoudheid naar de andere gaat kun je onderstaande tips gebruiken.

Leestip: 11 Tips om verkoudheid te vermijden 

1. Kleurrijk en gevarieerd eten

Zorg ervoor dat je lekker gevarieerd eet. Gooi wat kleur op je bord met groenten en fruit. Die zitten namelijk vol met de vitamientjes en antioxidanten waar je immuunsysteem zo dol op is. Denk aan lekker veel groene bladgroenten, bessen, citrusvruchten en worteltjes.

 

2. Drink voldoende water

Natuurlijk mag je best genieten van warme drankjes in de winter, maar vergeet niet genoeg water te drinken. De koude lucht kan je flink uitdrogen, en een goed gehydrateerd lijf is de sleutel tot een gezond functionerend lichaam. Probeer ook eens een lekkere kop kruidenthee of pimp je water met een schijfje citroen voor wat extra frisheid.

 

3. Vitamine D, vergeet deze niet

Met al die donkere dagen loop je al snel het risico op een vitamine D tekort. Deze vitamine is essentieel voor een sterk immuunsysteem en gezonde botten. Neem daarom een vitamine D– supplement, vooral als je niet veel buiten komt.

 

4. Beweeg lekker

Ook al lonkt de warme kachel, beweging is belangrijk, zelfs in de winter. Het houdt je bloedsomloop op gang, vermindert stress en helpt je op een gezond gewicht te blijven. Dus trek die wandelschoenen aan, pak de schaatsen of ga lekker sporten.

 

5. Slaap als een roos

Een goede nachtrust is goud waard voor je weerstand. Zorg voor een vast slaapritme en maak je slaapkamer gezellig. Leg die telefoon weg voor het slapengaan en probeer even helemaal niets te doen of neem een warm bad om lekker in slaap te vallen.

 

6. Kleed je warm aan

Het is een inkoppertje, maar kleed je goed aan in de winter. Lagen zijn je beste vrienden, samen met die warme jas, handschoenen en muts. Het is niet alleen een kwestie van comfort, het beschermt je ook tegen die vervelende verkoudheden.

 

7. Knoflook en gember als superhelden

Knoflook en gember zijn niet alleen smaakmakers, maar ook superhelden voor je immuunsysteem. Gooi ze dus gerust in je maaltijden. Een kop gemberthee of een knoflookrijke soep zijn trouwens ook heerlijk op een koude dag.

 

8. Relax, het is winter

De winter kan soms stressvol zijn, zeker met alle feestdagen. Neem bewust de tijd om te ontspannen en stress te verminderen. Of je nu een boek leest, naar rustgevende muziek luistert of een wandeling maakt, een relaxte geest draagt bij aan een gezond lichaam.

 

9. Verzorg je huid

Die koude lucht buiten en die droge verwarming binnen kunnen resulteren in een droge huid in de winter en jeuk. Smeer daarom regelmatig met een goede voedende crème. Vergeet ook je lippen niet, die verdienen ook wat liefde in de vorm van lippenbalsem. En als het echt koud is, trek dan handschoenen aan.

 

10. Blijf sociaal verbonden

De winter kan soms een beetje eenzaam aanvoelen, zeker als de dagen korter zijn. Houd contact met vrienden en familie. Organiseer gezellige bijeenkomsten, online of offline, om je emotionele welzijn te ondersteunen.

 

Gezond blijven in de winter

Gezond de winter door komen is een kwestie van aandacht voor jezelf. Met deze tips kun je vol vertrouwen de winter trotseren, genieten van alles wat het te bieden heeft en tegelijkertijd goed voor jezelf zorgen. Blijf warm, blijf gezond!

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in