boek je vakantie bij de ANWB

Banken zijn er in talloze designs en kleuren. Welke Montel bank kies je voor jouw woonkamer? Met tips om de ruimte optimaal te benutten, de juiste materiaalkeuze en zitdiepte.

 

Inhoud

Welke Montel bank kies je voor jouw woonkamer?

Natuurlijk is de keuze voor een bank een heel persoonlijke. Wellicht zou een 3-zits Montel bank perfect passen in het design van je interieur, maar wil je voor je grote gezin liever een hoekbank. Of is een grijze bank een voor de hand liggende keuze vanwege de kleur, maar wil je de bank juist de eyecatchter van de kamer laten zijn. Hieronder vind je een aantal tips om de ruimte optimaal te benutten, te kiezen voor materiaal dat bij je past evenals de perfecte zitdiepte. Maar, uiteindelijk ben jij degene die beslist.

Welke Montel bank kies je voor jouw woonkamer hoekbank

 

Kies je voor stof, leer of suede?

Wat materiaal betreft zijn er verschillende opties. De meest voor de hand liggende zijn stof, leer en suede. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen.

 

Stoffen bank: warm en cosy

Een stoffen bank geeft direct een warme uitstraling, ongeacht de kleur en het model. Als je op een stoffen bank zit voelt het warm en gezellig aan. Nadeel van een stoffen bank is het onderhoud. Een vlek is minder makkelijk te verwijderen en als je huisdieren hebt, zul je moeten investeren in een goede stofzuiger.

 

Leren banken: tijdloos trendy design

Leer is tijdloos, makkelijk in onderhoud (ideaal als je kinderen en huisdieren hebt) en gaat lang mee. Niet zo gek dus dat veel mensen kiezen voor een leren bankstel. Het aanbod is groot: van een leren hoekbank tot een 2-zits gemaakt van leer. Nadeel van een leren bank is dat deze in de winter koud aanvoelt. In de zomer is dat een pluspunt, maar in de winter is het handig om een plaid binnen handbereik te hebben.

 

Suède bankstel: verfijnd en elegant

Suède geeft een bankstel een verfijnde uitstraling. De perfecte keuze als je geen kleine kinderen meer hebt (vanwege vlekken) en geen huisdieren. Gaat jarenlang mee en is de perfecte middenweg tussen een stoffen en leren bank.

 

De juiste zitdiepte van een bank

Naast kleur en materiaal wil je ook letten op zitcomfort. Zitcomfort heeft alles te maken met de zithoogte en de zitdiepte. Het is verleidelijk om te kiezen voor een bank waar je helemaal in wegzakt, de vraag is alleen of je rug hier ook zo blij mee is. Voor het bepalen van de juiste zithoogte en -diepte moet je rekening houden met het volgende:

Gebruik je de bank om te werken? Dan mag de maximale zitdiepte 90 cm zijn. Is de bank bedoelt om te loungen en relaxen? Met andere woorden om lekker te ontspannen en wellicht languit te liggen? Dan kun je voor een zitdiepte van 100 – 110 cm kiezen. Extra kussens zorgen ervoor dat je op deze bank ook comfortabel rechtop kunt zitten als je visite hebt. Gemiddeld zijn banken overigens 55 cm diep.

Wat de zithoogte betreft zijn de meeste bankstellen 40 – 42 cm hoog. Lagere bankstellen zijn perfecte loungebanken en hogere modellen meer geschikt voor visite. De hoogte is bovendien afhankelijk van je lengte. Hoe langer je bent, hoe hoger de bank moet zijn om comfortabel te kunnen zitten en opstaan.

Welke Montel bank kies je voor jouw woonkamer 2-zits

Tips om de ruimte optimaal te benutten

Heb je een kleine woonkamer? Kies dan bij voorkeur voor een 2-zits bank of eventueel een 3-zits als je daar de ruimte voor hebt. Deze kun je makkelijk en snel verplaatsen, waardoor je een kleine kamer snel kunt veranderen. Zet de bank op een strategische plek, waarbij je voorkomt dat deze precies tussen twee muren geklemd zit. Hierdoor verklein je de ruimte optisch gezien.

Een hoekbank zou kunnen, maar kan ervoor zorgen dat de ruimte juist nog kleiner oogt. Naast de keuze voor een geschikte bank moet je letten op al het andere meubilair in de kamer. Kies een kleiner formaat salontafel en beperk het aantal meubels tot een minimum als je een kleine kamer hebt.

Een grote kamer kan al snel overweldigend zijn. Kies dan voor een grote hoekbank of drie 3-zits banken. In een grote kamer hoeft de bank niet per se tegen een muur aan te staan. Deze kan ook midden in de kamer geplaatst worden. Dit geeft ruimte en lucht en zorgt er tegelijkertijd voor dat je kamer knusser wordt.

 

Welke bank (materiaal, design en kleur) heb jij in de woonkamer staan?

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in