boek je vakantie bij de ANWB

Elektrische steps worden steeds populairder in Nederland als alternatief voor de fiets of de auto. Maar welke elektrische steps zijn eigenlijk toegestaan in het Nederlandse verkeer? In dit artikel zullen we ingaan op de wet- en regelgeving omtrent elektrische steps en welke types steps wel en niet zijn toegestaan.

 

Inhoud

Elektrische steps worden steeds populairder

Naast alle voertuigen die wel inmiddels hebben zoals de elektrische fiets, de canta, brommer en scooter worden elektrische steps steeds populairder, vooral onder jongeren. Niet zo gek, want een elektrische step is niet alleen stoer, maar ook nog eens hartstikke handig. Omdat het een lichtgewicht voertuig is kun je deze overal makkelijk en snel meenemen.

 

Wetgeving elektrische steps Nederland

Terwijl er in Nederland nog veel schort aan de wetgeving rondom steps, wordt er in omringende Europese landen gretig gebruik gemaakt van elektrische steps. Vooral in grote steden is deze vorm van vervoer bijzonder populair.

Helaas wordt er momenteel nog steeds gewerkt aan nieuwe wet- en regelgeving voor het gebruik van licht elektrische voertuigen, waaronder elektrische steps, maar deze is nog niet van kracht. Dat betekent dat slechts een handvol elektrische steps legaal zijn en dus goedgekeurd om de openbare weg op te gaan.

 

Welke elektrische steps zijn legaal in Nederland?

Als je een elektrische step wilt aanschaffen die legaal is da, dan zijn er een aantal wettelijke zaken waar je op moet letten. Zo moet de step bijvoorbeeld voorzien zijn van een stuur en handremmen en mag de maximumsnelheid niet hoger zijn dan 25 km/u. Ook moet de step zijn uitgerust met verlichting, een verzekeringsplaatje of -sticker, een voertuigidentificatienummer (VIN), rode en witte reflectoren. Verder mag de hulpmotor een maximaal vermogen hebben van 250 Watt.

 

Wie mag een elektrische step rijden?

In tegenstelling tot een elektrische fiets gelden er voor het besturen van een elektrische step leeftijdsrestricties. Je mag een elektrische step alleen besturen als je minimaal 16 jaar oud bent. Je hebt geen rijbewijs nodig en moet verplicht op het fietspad rijden.

 

Welke regels elektrische step rijden?

Natuurlijk gelden er ook een aantal regels waaraan jij je moet houden als je een elektrische step rijdt:

  • Je moet verplicht verzekerd zijn
  • Je voertuig moet goedgekeurd zijn, anders kun je een boete krijgen en de step in beslag genomen worden
  • Alleen handsfree bellen, appen en naar muziek luisteren
  • Je mag de step niet besturen als je onder invloed van alcohol en drugs bent

 

Welke elektrische steps zijn momenteel toegestaan in Nederland?

Wil je zeker zijn dat je een goedgekeurde step koopt? Onderstaande modellen zijn in elk geval goedgekeurd:

  1. Veeley
  2. Ninebot kickscooter F25E II Powered by Segway
  3. Stapstep lite en Stapstep Pro

Twijfel je of een step toegestaan is voor gebruik op de openbare weg? Vraag de verkoper dan of de elektrische step goedgekeurd is door het RDW. Laat je vooral niet verleiden door de vele adverteerders die beweren dat hun step wel goed is gekeurd. Een goedgekeurde step heeft altijd goedkeuring van het RWD.

 

 

 

Dokteronline.com
Vorig artikelMet deze tips vind je de perfecte levenspartner
Volgend artikelBijzonder beroep: draagconsulente
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in