boek je vakantie bij de ANWB

Soms kom je mensen tegen met wel heel bijzondere beroepen. Vanaf nu kun je elke week lezen welke welke bijzondere en unieke beroepen lezers hebben. Vandaag in een bijzonder beroep: draagconsulente.

 

Inhoud

Kiezen van een beroep dat bij je past

Soms weet je al op jonge leeftijd wat je later wil worden, soms ontdek je dat pas op latere leeftijd. Daarnaast zijn er mensen die van hun hobby of een passie hun fulltime job kunnen maken, om zo geld te verdienen. En tenslotte heb je nog een groep mensen die ogenschijnlijk per ongeluk tegen iets aanlopen waar ze hun beroep van maken.

Uiteindelijk maakt het niet zo veel uit welk beroep je kiest: het belangrijkste is dat je het naar je zin hebt en je werk met plezier doet. Heb je dat niet dan is werken een last, wat in het slechtste geval kan leiden tot een burnout. Heb je nog niet gevonden wat je echt die voldoening geeft? Blijf dan vooral zoeken. Ook voor jou komt er zeker een dag dat je een beroep vindt die echt bij je past.

Vorige week kon je al lezen over Tim die fulltime goochelaar is. Deze week is het de beurt aan Charlotte die draagconsulente is.

 

Over Charlotte

Mijn naam is Charlotte (1980), ik ben al jaren getrouwd met Gerard en samen hebben wij 2 kinderen, een zoon en een dochter. En vergeet de huiskat Sebas niet. Wij wonen in Houten, net onder de rook van de stad Utrecht. Van daaruit werk ik ook als draagconsulente bij Dragen geeft Plezier (dragengeeftplezier.nl). Voor mijn werk kom ik thuis bij mensen en geef uitleg over het dragen van een baby, peuter of kleuter.

 

Mijn ervaring met het dragen van baby’s

Mijn oudste heb ik vanaf zijn babytijd veel op mijn buik gedragen, zo gezellig! Hij wilde graag bij mij zijn. Heerlijk om zo’n klein lijfje tegen me aan te hebben. Ik ben begonnen hem te dragen in een rekbare draagdoek. Later ben ik overgestapt naar een geweven draagdoek.

Toen mijn zoontje anderhalf jaar oud was moest ik door bekkenklachten helaas stoppen hem te dragen. Als ik toen geweten had wat ik nu weet…

 

Peuters en kleuters dragen

Toen ik zwanger was van mijn tweede kindje ben ik veel gaan nadenken en uitzoeken over het gebruiken van een draagdoek of draagzak, vooral uit praktisch oogpunt. Want ja, hoe pak je dat aan met een baby en peuter wanneer je de deur uitgaat?

Mijn dochter heb ik gedragen vanaf haar babytijd totdat ze drieënhalf jaar oud was. Ook nu ze kleuter is draag ik haar soms een tijdje, bijvoorbeeld wanneer we een dagje uit zijn, of wanneer ze erg moe of overprikkeld is.

Hoe ik haar draag? Op mijn buik, heup of rug, het maakt ons niet uit. We wisselen veel af en kijken per situatie wat er handig is. In het begin heb ik haar in een geweven draagdoek gedragen. Toen ze iets groter werd heb ik veel gebruikgemaakt van een ringsling. Ook nu gebruiken we die nog veel wanneer het fijn voor haar is om dicht bij mij te zijn.

 

Iedereen kan dragen

Ook mijn man doet mee aan het dragen van de kinderen. Een draagdoek vindt hij veel te ingewikkeld, hij gebruikt liever een draagzak. En onze kinderen? Die hebben allebei poppendraagzakken voor hun favoriete knuffel. Zo zie je maar, dragen is voor iedereen!

 

Bijzonder beroep: draagconsulente

Mijn ervaring met dragen is, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, begonnen bij mijn eigen twee kinderen. Bij de eerste ging het niet zoals gehoopt en moest ik er noodgedwongen mee stoppen. Bij de tweede lukte het wel, omdat ik de juiste handvaten had en wist wat ik wel en niet moest doen.

Uiteindelijk beviel het dragen van kinderen mij zo goed dat ik er een opleiding over heb gevolgd. Ik wilde meer te weten komen over allerlei aspecten van het dragen en anderen kunnen begeleiden die ook hun baby willen gaan dragen. Op die manier heb ik er mijn beroep van kunnen maken: draagconsulente.

Als draagconsulente geef ik anderen tips en advies hoe ze hun kind het beste kunnen dragen in de breedste zin van het woord. Samen met de ouder kijk ik naar hoe jij het beste jouw kind kunt dragen, welk hulpmiddel je hierbij kunt gebruiken en nog veel meer.

 

Een nieuwe uitdaging tijdens Covid

Naast draagconsulente ben ik bezig met haken en het ontwerpen van nieuwe haakpatronen. Eigenlijk ligt dit een beetje in het verlengde van mijn werk als draagconsulente. Het creatieve zit er al van jongs af aan in. Mijn moeder was altijd met haar handen bezig. Ik weet niet beter.

Kantklossen, breien, naaien, kaarten borduren, je kan het zo gek niet bedenken of zij deed het. Ook haken! Het creatieve heb ik echt van haar. Daar waar zij altijd kleding maakte, waar ik dus echt geen geduld voor heb, haak ik liever. En dan vooral dingen waar je mee kan knuffelen, onder kan liggen zoals een deken of naar kan kijken als een herinnering.

Haak Design geeft Plezier (designgeeftplezier.nl) is begonnen in 2020 middenin de Covid-periode. De kinderen zaten thuis met hun huiswerkopdrachten en mijn handen willen creatief bezig blijven. Ik ben dol op het haken van Amigurumi knuffels & poppen én op het dragen van mijn kinderen. Die worden daar nu echter echt te groot voor. Als blijvende herinnering aan de periode dat ik mijn kinderen heb gedragen, ben ik opzoek gegaan naar een mooi haakpatroon van een mama die haar kindje draagt met een gehaakte draagzak.

Tot mijn verbazing was die er niet… Wel met een gehaakte draagdoek of stoffen ringsling, maar geen gehaakte draagzak. Ook bleven deze mama’s niet zelf staan. Zij hadden allemaal benen, ja heel mooi, maar dan had ik weer een standaard nodig om haar neer te zetten. En die standaard vind ik niet mooi en onhandig.

Een gehaakte herinnering

Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan en heb ik een draagmama zelf gemaakt, met gehaakte draagmiddelen erbij. De draagmama was een hit en van daaruit ben ik verder gaan tekenen en schrijven. Het smaakte echt naar meer. Er is nog zoveel moois te maken en te verzinnen. Ik kan hier al mijn creativiteit in kwijt en gun iedereen een mooie herinnering aan een mooie periode of een handgemaakt cadeautje voor een speciale gelegenheid. Denk hierbij ook aan een trouwerij of een 12,5- of 25- jarig jubileum.

Inmiddels maak ik dus ook haakpatronen, waarbij ik een geheel eigen stijl hanteer: namelijk alles gelijk mee haken.

Bijzonder beroep draagconsulente haken

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in