boek je vakantie bij de ANWB

Wintersport leer skiën in Nederland en ga goed voorbereid op wintersport. Op wintersport gaan blijft favoriet bij veel Nederlanders. Skiën, snowboarden of gewoon lekker genieten van een dik pak sneeuw. In dit artikel vind je informatie over het kiezen van de juiste ski en leer je hoe je moet skiën

Inhoud

Wintersport – skiën

Hoog op de berg, twee latten ondergebonden, dik ingepakt tegen de kou en handschoenen aan. Een skibril op, de oren beschermd tegen de kou, twee stokken in de hand en het afdalen kan beginnen. Mensen die voor het eerst de skilatten onderbinden kunnen nog wel eens problemen ondervinden wanneer ze gaan skiën.

Om goed te kunnen skiën zul je de techniek van het skiën eerst goed onder de knie moeten krijgen. Alles om zonder valpartijen de berg af te kunnen dalen. Het lijkt allemaal zo makkelijk, maar in de praktijk kan dit toch even behoorlijk tegenvallen. Ik spreek uit ervaring, al mag ik van geluk spreken dat ik het op jonge leeftijd geleerd heb en het daardoor heel snel onder de knie had.

 

wintersport skien Nederland skischool

 

De juiste ski kiezen

Zorg voor goede, passende ski’s. Dit begint dus al bij de aankoop van ski’s en skischoenen. Houd bij het passen rekening met het feit dat je in de skischoenen dikke sokken moet dragen. Bovendien kunnen je voeten ondanks de kou opzetten. Aangeraden wordt om skischoenen net ietsje groter te kopen dan je eigen maat is.

Als je wat meer geld uit kunt geven, dan kun je bij een skicenter de binnenschoen van de skischoen geheel aan de eigen voeten aan laten passen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van warmte, waardoor de binnenschoen flexibel wordt en zich laat vormen naar de voet van de klant.

De juiste ski is vooral afhankelijk van wat je zelf kan en wil. Een beginner zal gebruik moeten maken van Allround of All Condition ski’s. Deze ski’s zijn, zoals de naam al aangeeft, voor alle omstandigheden geschikt. Verder zijn nog de volgende ski’s verkrijgbaar: slalom top, slalom performance, race carve, supersport en park & pipe ski.

 

Kiezen van de juiste skischoenen

De keuze in skischoenen is eveneens uitgebreid. Laat je eens goed informeren wat de voor- en nadelen van de verschillende skischoenen zijn. Als je geen ski’s wilt kopen kun je ervoor kiezen om een paar ski’s te huren. Dat is natuurlijk vele malen goedkoper, maar kan er kleven ook wat nadelen aan.

De pasvorm zal nooit perfect zijn en je weet niet wat er al met de ski’s is gebeurd. Bovendien kun je niet elke dag van dezelfde ski’s gebruik maken (soms wel). Ten slotte kun je het pech hebben dat de juiste ski’s (juiste maat schoenen) niet beschikbaar zijn.

Heb je eenmaal de juiste ski’s, met de juiste skischoenen en skistokken dan ben je bijna klaar om naar de piste te gaan. Zorg ervoor dat je goed ingepakt bent en zeker bij zonnig weer een goede skibril op hebt. Smeer alle blote delen goed in met een hoge factor zonnebrandcrème. In de bergen kun je namelijk sneller verbranden dan tijdens een dagje aan het strand.

Beginnelingen raad ik aan zich aan te sluiten bij een skileraar die een kleine groep begeleidt. Dat helpt je om het skiën onder de knie te krijgen.

 

wintersport skien Nederland skis

 

Skiën? Zo doe je dat!

De meeste mensen gaan ervan uit dat je de latten onder kan binden. Rechts en links een stok in de hand neemt en zoef, de berg af kunt dalen. Gewoon de benen naast elkaar en gaan. Dit is echter niet het geval en dat zal snel duidelijk worden. Wie denkt de berg op deze manier af te kunnen dalen maakt grote kans op een gipsvlucht (een gebroken been dus).

Recht staan en naar beneden gaan is dus geen optie. Maar hoe moet je dan wel skiën?
Alhoewel dit niet zo makkelijk uit is te leggen op papier (in dit geval digitaal) zal ik het toch proberen om een indruk te geven wat je moet doen:

  1. Zak licht door de knieën, met je billen iets naar achteren
  2. Spreid je benen, zodat de ski’s een driehoek vormen. Let op: de ski’s mogen elkaar aan de voorkant niet raken, anders schieten ze over elkaar heen en dat kan zeer pijnlijk aflopen
  3. Alvorens de berg af te gaan moeten de voeten licht naar binnen gericht worden zodat de ski’s niet plat op de sneeuw komen te liggen maar zo dat de buitenkant van de ski’s een beetje van de grond af is
  4. De skistokken worden van de grond gehaald en in principe onder de armen, met de punt naar achteren gericht gehouden. Voor een beginner kan dit echter nog eng aanvoelen, daarom kan een beginner beter de skistokken in de handen houden. De skistokken van de grond tillen en naar achter richten, maar zo dat je de skistokken snel in de grond kan doen om te remmen
  5. Nu kun je aan de afdaling beginnen: niet recht naar beneden, maar al slalomend en afremmend, waarbij je de ski’s nog steeds in een driehoek houdt. Hoe smaller het driehoek, hoe sneller je af zal dalen. Een grote driehoek daarentegen zorgt ervoor dat je langzamer afdaalt. Dreig je je evenwicht te verliezen, dan kun je met behulp van de skistokken remmen door de skistokken in de grond te steken. De knieën naar binnen buigen, waardoor de ski’s schuin op de sneeuw komen te staan en je remt af.

 

Wintersport skiën Nederland leer skiën

 

Ervaren skiërs zullen de ski’s recht naast elkaar zetten en met hoge snelheden de berg naar beneden skiën. Goed voorbereid op reis? Wintersport leer skiën in Nederland, voordat je echt de berg op gaat.

Voor een interessante tutorial over skiën klik hier

 

Wintersport leer skiën in Nederland

Om volop te genieten van de wintersport leer skiën in Nederland. Om in alle rust het skiën te oefenen en onder de knie te krijgen is het raadzaam alvast in Nederland te oefenen. Dit kan in de verschillende sneeuwcentra die in Nederland te vinden zijn. Hier vind je een overzicht van alle skicentra (skibanen) in Nederland.

Ben je in de winter onderweg met de auto? Lees dan ook mijn onmisbare wintertips voor de auto en kom nooit meer voor verrassingen te staan.

 

Wintersport skiën Nederland indoor

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in