boek je vakantie bij de ANWB

Niets zo lekker als zelfgemaakte vanillevla, zonder E-nummers, kleurstoffen en andere toevoegingen. Dankzij de verse ingrediënten is deze vanillevla niet alleen lekker, maar ook gezonder dan een pak kant- en klare vla. Maak zelf vanillevla eenvoudig en snel. Inclusief tips en recepten voor het variëren in de samenstelling van de vla.

 

Inhoud

Vla of custard

Grote kans dat je bij het zelf maken van vla direct aan custard denkt. Niet zo gek, want in Engeland noemen ze vla ook gewoon custard. Toch is er een klein verschil. Custard kun je namelijk niet alleen als dessert eten, maar ook gebruiken voor het vullen van taarten, gebak en bijvoorbeeld hartige gerechten zoals quiche. Dit is natuurlijk heel anders met de gewone vanillevla. Deze eet je gewoon als dessert na het eten.

 

Zelf maken vanillevla inclusief heerlijke recepten

Zelf vla maken lijkt heel moeilijk, maar dat is het niet. Belangrijk is wel dat je erbij blijft en goed blijft roeren om klonten te voorkomen. Heb je toch klonten in de vla? Geen nood! Pak de staafmixer erbij en je klontjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Afgedekt in de koelkast (met plastic folie zodat er geen velletje op komt is de verse vla 2 – 3 dagen houdbaar).

 

Ingrediënten zelf vla maken

Onderstaande hoeveelheden zijn voldoende voor ongeveer 5 tot 6 personen, afhankelijk van de porties

1 liter Melk

½ opengesneden Vanillestokje

5 afgestreken eetlepels Maïzena

2 Eidooiers

70 gr Suiker

 

Benodigdheden

Kommetje

Litermaat

Pan

Garde

Lepel

Dessertschalen of glazen

 

 

Zo maak je zelf vanillevla

  1. Neem ongeveer 150 ml van de melk en zet deze apart
  2. Verwarm de rest van de melk met het vanillestokje in een pan en laat de melk tegen het kookpunt aan 15 minuten trekken
  3. Roer de maïzena, de eidooiers en suiker in een kommetje met een lepel goed door elkaar en voeg hieraan de 150 ml koude melk toe
  4. Voeg al kloppende een scheutje van de kokende melk toe aan het mengsel en roer dit vervolgens door de hete melk in de pan. Let op: blijven roeren voorkomt klontjes! Voeg het mengsel rustig toe en niet in een keer
  5. Laat het geheel al roerende 1 minuut doorkoken
  6. Verwijder het vanillestokje en laat de vla onder geregeld roeren afkoelen
  7. Schenk de voldoende afgekoelde vla over in de dessertschalen of glazen en laat volledig afkoelen in de koelkast

 

Tip: om velvorming te voorkomen kun je de warme vla afdekken met huishoudfolie

 

Variatietips voor vanillevla

Gebruik bij voorkeur de hierboven beschreven zelfgemaakte vanillevla. Heb je een keer geen tijd of zin om zelf vanillevla te maken? Gebruik dan kant- en klare vanillevla.

 

Schuimige vanillevla

Klop 2 eiwitten stijf en schep ze van het vuur af door de kokende vla (zie hierboven na stap 5 van de bereiding van verse vanillevla). Vervang de hoeveelheid melk door 750 ml melk.

 

Vanillevla met vruchten

Gebruik voor deze variant heerlijke seizoenvruchten uit eigen tuin zoals bijvoorbeeld aardbeien.

Neem ongeveer 300 tot 400 gr seizoensvruchten die kleingesneden onderin een schaal of schaaltjes gelegd worden. Strooi hierover ongeveer 50 gr basterdsuiker en dek het geheel af met ½ liter vla.

 

Vanillevla met appel

Laat de stukjes van 4 zoete appelen, 2 dl water en 100 gram suiker gedurende 4 minuten tegen de kook aan bijna gaar worden. Doe deze over in een vlaschaal of verdeel over kleine schaaltjes en bedek het geheel met ruim ½ liter vanillevla. Garneer met een paar achtergehouden verse stukjes appel.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in