boek je vakantie bij de ANWB

In dit artikel vind je alles wat je moet weten over aardbeien planten, oogsten,verzorging, vermeerdering, overwinteren. Met als extraatje een aantal aardbeirecepten om optimaal te kunnen genieten van jouw eigen verse aardbeien.

 

Inhoud

Aardbeien planten, oogsten, verzorging, vermeerdering, overwinteren

Een geliefde vrucht in de zomer is de aardbei. Binnenkort zullen de schappen weer vol liggen met heerlijke aardbeien en kunnen we ons tegoed doen aan deze rode, zomerse lekkernijen. Door zelf aardbeien te kweken kun genieten van aardbeien uit eigen tuin. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over aardbeien planten, oogsten, verzorging van aardbeiplanten, overwinteren van aardbeien en een aantal aardbeirecepten om optimaal te kunnen genieten van heerlijke, verse aardbeien.

Aardbeien (Fragaria x Ananassa) planten

Om een juiste keuze te maken uit de vele soorten aangeboden aardbeiplantjes, moet je er eerst over nadenken wat je met de aardbeien wilt doen. Moeten ze in de volle grond geplant worden of in een potje? Ook zijn er verschillende soorten aardbeiplanten die verschillend gebruikt kunnen worden. Hiervoor kun je het beste even in het tuincentrum navraag doen. De smaken verschillen onderling een klein beetje. Voor welke soort je ook kiest wat betreft de aardbeien planten, oogsten, verzorging, vermeerdering, overwinteren is voor elke plant eigenlijk hetzelfde.

Een goede aardbeienplant is te herkennen aan:
– De plant heeft ten minste 3-4 goed ontwikkelde bladeren
– Een goed ontwikkeld hart
– Een sterke wortelhals
– En gezonde en veel wortels

Plant aardbeien in juli of begin augustus, maar nooit later dan half september. Niet planten terwijl de zon fel schijnt, maar het liefst op een bewolkte dag planten.

 

Geschikte grond en de juiste plek voor het planten van aardbeien

Aardbeien in de volle grond verlangen meer verzorging dan aardbeien die uitsluitend in een pot geplant worden. De aardbei ontwikkelt het grootste van haar haarwortels op 20 tot 25 cm diepte. De bodem moet dus voor het planten in de volle grond ten minste 25 cm diep omgewerkt worden. De grond moet bemest zijn (niet met verse mest) en vrij zijn van alle onkruid.

De aardbei vertoont een optimale groei op intermediaire leemachtige zandgronden of zandachtige leemgronden, met voldoende humus en voedingsstoffen in de bodem. Deze bodems kunnen neutraal of licht zuur zijn. Zuivere zandgronden drogen te snel en te sterk uit en zware kleigronden zijn te koud en kunnen te nat worden. In onze achtertuinen kan de aardbei echter op bijna alle bodems en plaatsen verbouwd worden, wanneer er voor een passend microklimaat gezorgd wordt.

De beste plek is een beschutte plaats waar niet al te veel wind komt, om uitdroging te voorkomen. De plant heeft behoefte aan voldoende neerslag (600-700 ml), maar teveel water zal grauwe schimmel op de vruchten bevorderen.

 

Aardbeien verzorging van de planten

Zijn de aardbeiplantjes in de volle grond, dan moeten deze zorgvuldig verzorgd worden. Na het planten moet je de grond flink nat maken. Als het lange tijd droog is moeten de aardbeiplantjes twee maal per dag licht begoten worden (liefst met regenwater): ’s morgens en ’s avonds. De omgeving van aardbeiplanten moet onkruidvrij gehouden worden, waarbij de grond licht aangeharkt kan worden. Zodra er vruchten gevormd worden is het raadzaam onder de vruchten zaagsel of houtsnippers te strooien. Dit om te voorkomen dat de vruchten met de grond in aanraking komen en bij begieten onder gespetterd worden met aarde.

Er mag geen kalimest gebruikt worden tussen de bloei- en oogsttijd van aardbeien. Bladbemesting met daarin spoorelementen vergroot de bestendigheid van de plant tegen grauwe schimmel en vorst.

Om een grote oogst te bevorderen is bemesting en besproeiing na de eerste oogst een must. Vooral aan het einde van de bloei, na de oogst en aan het eind van  de zomer,  moet voor een voldoende vochtige bodem gezorgd worden.

 

Wanneer kun je aardbeien oogsten?

Aardbeiplantjes zullen de eerste oogst in juni geven, indien ze op tijd geplant zijn. Na de eerste oogst geven de planten 6-8 weken later de volgende oogst, waarbij ze bloeien en vruchten blijven dragen tot aan de eerste vorst. Om de laatste vruchten tot rijpheid te laten komen is het aan te bevelen om begin oktober de bloemen en kleine, onrijpe vruchten te verwijderen. Om een grote oogst te bevorderen is bemesting en besproeiing na de eerste oogst een must. Wanneer het warm is, is het raadzaam aardbeien niet overdag te plukken, maar ’s morgens vroeg of ’s avonds laat. De vruchten worden namelijk snel erg zacht en verrotten gemakkelijk.

 

Aardbeien planten, oogsten, verzorging, vermeerdering, overwinteren 1

 

Hoe kun je aardbeiplantjes vermeerderen?

Aardbeiplantjes zullen zelf afleggers krijgen, die dan weer van de moederplant gehaald kunnen worden om geplant te worden. Als je dus begint met 4-5 plantjes heb je aan het einde van het eerste jaar al gauw 15-20 plantjes. De jonge afleggers moeten gesorteerd worden op bruikbaarheid door te kijken naar de bladeren, hart en wortels.

 

Kunnen aardbeiplantjes overwinteren?

Aardbeiplantjes kunnen makkelijk de winter doorkomen, als ze beschermd worden tegen (sterke) vorst. Wanneer er sprake is van vorst zonder sneeuwval, kan de bodem bedekt worden met takjes, stro of teenwilg. Indien er wel sprake is van sneeuw dan dienen de aardbeiplantjes beschermd te worden tegen de sneeuw door er bijvoorbeeld folie overheen te spannen.

 

Aardbeien plukken met kinderen

Heb je nu zelf geen tuin of mogelijkheid om aardbeien te planten? Geen nood, je vindt overal plekken waar je tegen betaling aardbeien mag plukken. Een leuk uitje met kinderen is Kalter in IJsselmuiden waar kinderen (en jij als ouder natuurlijk ook) aardbeien mogen plukken.

 

Twee heerlijke zomerse aardbeirecepten

Nu je alles weet over aardbeien planten, oogsten, verzorging, vermeerdering, overwinteren, wil je natuurlijk genieten van verse, geoogste aardbeien. Het lekkerst is de aardbeien af te spoelen en deze gewoon uit het vuistje te eten. Of combineer deze met heerlijke pannenkoeken. Wil je echter iets anders wil dan vind je hier twee heerlijke, zomerse aardbeirecepten.

 

Aardbei cupcakes

Lekker fruitige aardbei cupcakes, bereid met verse aardbeien, zowel in het deeg, als ook verwerkt in de frosting.

Ingrediënten
Voor het deeg
150 g Suiker
1 theelepel Vanillesuiker
2 Eieren
175 g Bloem
1 theelepel Bakpoeder
Snufje Zout
50 ml Melk
150 g Aardbeien, fijn gesneden
100 g Boter (zacht)

Voor de frosting
60 g Boter (zacht)
60 g Verse Roomkaas
50 g Fijngesneden aardbeien
350 g Poedersuiker
Eventueel  wat aardbeien voor het versieren van de cupcakes (op de frosting)

Bereiding
Het deeg wordt als volgt bereid
Boter, suiker en vanillesuiker kloppen tot het een dikke crème wordt. De eieren er één voor één doorheen mengen. Bloem met bakpoeder en snufje zout mengen en afwisselend met de melk onder de boter-ei massa kloppen. Als laatste de stukjes aardbei toevoegen en voorzichtig onder het deeg spatelen. Het deeg gelijkmatig verdelen over de muffinvormpjes en in 20 minuten bij een temperatuur van 170°C laten bakken. Af laten koelen op een bakrooster.

De frosting wordt als volgt bereid
Alle ingrediënten goed met elkaar vermengen en flink kloppen tot er een crème-achtige massa ontstaat. Mocht de frosting te zacht zijn, dan kan er nog wat poedersuiker bij gedaan worden. Tot het moment van gebruik in de koelkast zetten. Voor gebruik in een spuitzak doen en op de cupcakes spuiten. Eventueel garneren met verse aardbeistukjes.

 

Aardbei chocolade lolly’s (aarbei in chocolade)

Niets gaat boven verse aardbeien in combinatie met … chocolade! Maak nu zelf eenvoudig heerlijke aardbei chocolade lolly’s.

Benodigdheden
Cocktailprikkers
Stuk oase bekleed met aluminiumfolie (hier worden de cocktailprikkers in gestoken)

Ingrediënten
Chocolade (puur of melk)
Aardbeien

Bereiding
1. Smelt de chocolade in een kom dat in een pan met heet water staat
2. Was de aardbeien, ontkroon ze en prik ze op de cocktailprikkers
3. Zodra de chocolade gesmolten is de cocktailprikker met daarop de aardbei in de chocolade dompelen, even uit laten lekken en onderste boven in de oase stoppen (zodat overtollige chocolade eraf druipt)
4. Af laten koelen en genieten van heerlijke aardbei chocolade lolly’s

 

Geen zin in moeilijke of uitgebreide recepten? Gooi dan een handvol aardbeien met wat munt in een kan met water en geniet van verfrissend en gezond water met een smaakje!

 

Aardbeien planten, oogsten, verzorging, vermeerdering, overwinteren 2

 

Heb jij ook aardbeien op je balkon of in de tuin? En wat maak jij van verse aardbeien of vind je het lekker om de aardbeien zo uit het vuistje op te eten?

 

Dokteronline.com

18 REACTIES

  1. Absoluut één van mijn lievelings vruchten maar om ze zelf te planten… Ik woon in Melsele (B) en dat is één van de aarbeidorpen. In het seizoen vind je overall standjes langs de kant van de weg en ik haal ze dan gewoon daar. :-p

  2. Ik ben dol op aardbeien maar bij ons groeien ze helaas niet zo goed. Het zijn net kleine erwten… Hoe kan ik zorgen dat ze echt groot worden?

    • Letten op de juiste standplaats en vooral bijmesten. Als je niet bijmest dan blijven de vruchten inderdaad klein. Ook mag de aarde niet te lang droog staan

  3. Tot en met het vermeerderen is gelukt, maar dat overwinteren niet. Nu weet ik dus hoe ik dat ook voor elkaar kan krijgen. En dan nog zo simpel ook 😉 Thnx

    • Echt? Ik had ze in gewone bakken staan en zelfs in de winter nooit iets aan gedaan en toch volgend voorjaar weer kunnen oogsten. Tegenwoordig wijzer geworden en doe ik het wel anders natuurlijk.

  4. Ik ga er eens goed naar kijken, want ik wil al zo lang een aardbeien plant en de keuze is reuze. En daarbij, ik ben allergische voor aardbeien, maar weet niet welke. Dus als ik nu mijn eigen boom heb? Zou mijn allergie dan weg zijn? Want ik ben dol op aardbeien♥

    • Oei, dat is inderdaad lastig als je allergisch bent voor aardbeien. Uitzoeken is niet niks, maar misschien wel het proberen waard. Eens op Google zoeken welke aardbei minste kans geeft op allergie? Succes met de zoektocht

  5. Bedankt voor de tips en de recepten. Ik ben dol op aardbeien. Ik hoop dat ze in Hongarije ook goed groeien. Ik heb ze in de winkels deze zomer niet zoveel gezien. Wel meloenen daar zijn er echt enorm veel van hier.

    • Met de juiste omstandigheden zou het wel moeten lukken. Ik ken mensen die in de tropen aardbeien kweken, dus Hongarije moet zeker lukken. Meloenen zijn natuurlijk ook lekker als je die uit eigen tuin kunt eten

  6. Een vraag: Kan ik ook in een tropisch land als Suriname aarbei kweken? Ondanks wij hier geen winter hebben.

    Groetjes Michael

    • Dag Michael, ik weet dat er inderdaad mensen in Su zijn die aardbeien kweken. De vruchten zijn wel kleiner. Of de smaak helemaal hetzelfde is weet ik niet. Wat je in Su kunt doen om aardbeien te kweken is deze in pot kweken. In de grote regentijd zet je de plantjes dan binnen in een koelere ruimte (airco) of bijvoorbeeld een tijdje in een oude koelkast. Op die manier krijgen de planten rust. En dan weer buiten zetten en goed verzorgen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in