Welkom in de piekertrein… We stoppen vandaag even in het station van de zintuigen.
Ik was deze week veel rustiger en heb dan ook genoten van de reacties die ik kreeg van de eerste lezers in mijn boekje. Ik kon met een goed gevoel verder, zonder de stress die ik vorige week had ervaren en zonder veel gepieker. Hoe was jou week?
Omdat onze zintuigen zo belangrijk zijn voor ons algemeen welzijn wil ik hier vandaag even bij stilstaan!
Wat we zien, horen, voelen, ruiken of proeven heeft net zoveel invloed op ons welzijn als wat we eten en drinken. Je zintuigen goed gebruiken zal dus helpen om je beter in je vel te voelen.
Ieder mens is uniek en ook zijn of haar zintuigen. We kunnen dus zeggen dat de zintuigen de persoonlijke kijk op deze mooie wereld kan bepalen.
De ogen: ons belangrijkste zintuig
We kijken met onze ogen en onze hersenen. De ogen nemen de lichtprikkels op en de hersenen maken er beelden van. Dit wordt dan aangevuld met jouw kennis en ervaringen.
Je kleurt dus eigenlijk jouw wereld op jouw manier. Jij ziet vaak dingen die ik niet zie en omgekeerd.
Zien kunnen we dus ook bewust waarnemen noemen.
Je kan bvb in een positieve stemming geraken door te kijken naar de mooie kleuren van bloemenveld. Denk maar aan de zonnebloemenvelden in Frankrijk. Daar wil iedereen toch een foto van?
Je ogen laten anderen zien hoe het gesteld is met je welbevinden. Je hebt zelf al wel eens tegen iemand gezegd “Je ogen stralen van blijdschap’.
Kleuren zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven! In mijn boekje “Ik denk dat ik te veel denk” heb ik daar een hoofdstuk aan besteed. Onderzoek heeft aangetoond dat kleuren een sterke invloed hebben op onze emoties en gevoelens.
Wanneer je bvb je kamer in het rood zou schilderen. Weet dan dat dit voor energie zal zorgen maar dat teveel rood ook woede en frustratie kan uitlokken. Zo heeft ieder kleur zijn eigenschappen. Interessant om te weten.
De oren
We nemen de hele tijd geluid waar. Dit kan gewone dagelijkse geluiden zijn zoals gesprekken, de radio, auto’s,.. In tegenstelling tot je ogen is het veel moeilijker om je af te sluiten van geluid. Je moet hiervoor al hulpmiddelen gebruiken. Geluid roept vaak emoties op. De trillingen en frequenties zorgen voor reacties in je hersenen, zenuwstelsel en je hele lichaam. Ken jij al binaurale slagtherapie? Dit wordt vaak gebruikt tegen de stress en angsten. Maar ook klankschalen worden steeds vaker gebruikt in therapie om te kunnen ontspannen. Ook daaraan heb ik in het boekje aandacht aan besteed.
Horen is niet hetzelfde als luisteren!
We kunnen zeggen dat luisteren een bewuste activiteit is. Je laat geluiden tot je doordringen en interpreteert. Geluid kan ervoor zorgen dat we ontspannen geraken. Maar je kan door te luisteren naar muziek in een bepaalde stemming geraken. Soms maakt dit je heel blij maar het kan je evengoed heel verdrietig maken. Mensen die gevoelig zijn voor geluiden kunnen zich snel storen aan auto’s, treinen, dieren,… Soms zijn de gewone geluiden al onverdraagzaam!
We kunnen dus zeggen dat geluid kan bijdragen tot een positieve of een negatieve ervaring.
Iedereen heeft de behoefte om gehoord en begrepen te worden. Zeker als je last hebt van stress, angst of spanning is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat er naar je geluisterd wordt!
Probeer een luisterend oor te zijn op de manier dat de persoon die voor je zit dit wilt. Dit kan door advies te geven, of vragen te stellen maar het kan ook best zijn dat de persoon gewoon even stoom wil afblazen en geen reactie verwacht. Het is belangrijk dat je dit aanvoelt.
Volgende week reizen we nog even verder met dit thema!
Geniet komende week van wat je ziet en hoort!
Lieve groet,
Pedrouchka