boek je vakantie bij de ANWB

Lees verder en … huiver over 10 Bizarre ingrediënten in schoonheidsproducten. Elke vrouw maakt wel eens gebruik van schoonheidsproducten, de ene vrouw meer dan de andere. Toch zullen maar weinig vrouwen stilstaan bij wat ze nu eigenlijk op hun gezicht smeren, op hun lippen of nagels doen en wat er nu eigenlijk werkelijk voor zorgt dat ze zich mooier en aantrekkelijker voelen.

 

Inhoud

10 Bizarre ingrediënten in schoonheidsproducten

Voordat ik inga op 10 wel erg vreemde ingrediënten die verwerkt worden in beautyproducten een kleine aantekening: hoe goedkoper een product hoe groter de kans dat er rommel in verwerkt zit. Nu moet ik wel zeggen dat onderstaande ingrediënten niet alleen rommel zijn. In veel gevallen zijn het weliswaar bizarre ingrediënten, maar wel hoogwaardig of zelfs natuurlijk. Toch is het goed om altijd de ingrediënten van producten door te nemen. Zelf ben ik groot voorstander van natuurlijke verzorgingsproducten en ook make up gebruik ik eigenlijk alleen op natuurlijke en biologische basis. 

Leestip: 8 Bijwerkingen als je dagelijkse make up gebruikt

 

1. Gebruikte frituurolie in de schoonheidsindustrie

We weten allemaal wel dat de KLM gebruik maakt van gebruikte frituurolie als brandstof, maar ook de schoonheidsindustrie verwerkt gebruikte frituurolie. Door bewerking ontstaat er een oppervlakte actieve stof die helpt de beschadigde huid te herstellen. Op zich is dit nog wel te doen: het is immers milieuvriendelijk, omdat men gebruikte olie van restaurants en cafés opkoopt en hergebruikt.

Bovendien wordt de gebruikte frituurolie eerst bewerkt en dus niet zomaar toegevoegd aan schoonheidsproducten. Vraag is alleen of je rond wilt lopen met iets op het gezicht waarin eerst rund – of varkensvlees gefrituurd is.

 

2. Peperspray in lippenstift

Juist ja, peperspray kom je nogal eens tegen in schoonheidsproducten. Dit terwijl peperspray vooral bekend staat om de bijtende werking ervan. Bij gebruik in de ogen kan het zelfs een verblindend effect hebben. Voor het  gebruik in schoonheidsproducten vallen de bijwerkingen echter mee.

Heb je ooit een beetje prikkelende lippenstift gebruikt? Dan zou het kunnen dat bij het herstellen ervan wat peperspray is toegevoegd aan de lippenstift. De prikkeling zorgt ervoor dat je wat vollere lippen krijgt a la Kylie Jenner. Ongebruikelijk, maar net als het voorgaande is dit ingrediënt nog redelijk normaal.

 

bizarre ingredienten peperspray

 

3. Merg van kippenbotten in gezichtscrèmes

En nu gaat het nog wat vreemder worden met de ingrediënten: het merg van kippenbotten. Dit vind je terug in gezichtscrèmes en moisturizers. Het uitgangspunt hierbij is dat het merg vol glucosamine zit, wat goed is voor de huid (jong uiterlijk) en bovendien ontstekingsremmend werkt. Met dit product valt te leven, vooral als je bedenkt dat er nog veel meer delen van dieren verwerkt worden in schoonheidsproducten, maar later meer hierover.

 

bizarre ingredienten botmerg

 

4. Visschubben als glitter

Dol op schoonheidsproducten met die extra glitter en shimmer? Grote kans dat er dan in het betreffende schoonheidsproduct (van lippenstift tot nagellak aan toe) visschubben verwerkt zijn. Haring op zichzelf is overigens het meest gebruikte vis bijproduct in schoonheidsproducten (het is maar dat je het weet). Hou je niet van vis, maar ben je wel dol op schoonheidsproducten? Misschien wordt het dan tijd om je aversie tegen vis opzij te zetten.

 

bizarre ingredienten visschubben

 

5. Cochenille (luizen), het bekende karmijn of cochenille

Cochenille staat op de verpakking aangegeven als karmijn, cochenille of karmijnzuur. Feitelijk zijn het echter niets anders dan gedroogde en geplette kevers. De luizen sterven eerst de verdrinkingsdood in heet water. Dan volgt het droogproces en ten slotte worden deze vermalen tot poeder. Rood poeder dat in heel veel rode schoonheidsproducten gebruikt wordt.

En niet alleen in schoonheidsproducten gebruikt men cochenille: je vindt dit goedje ook in snoepgoed, koekjes zoals bijvoorbeeld roze koek, maar ook M&M’s en sappen. Wie iets tegen insecten heeft, kan hier dus behoorlijk de kriebels van krijgen…

bizarre ingredienten cochenille

6. Slakkengel verwerkt in schoonheidsproducten

We blijven nog even bij het gebruik van dieren voor het maken van beautyproducten.  We komen uit bij iets dat menige tuinliefhebber liever niet in zijn/haar tuin ziet: de slak. Deze wordt gebruikt bij het maken van diverse schoonheidsproducten. Schijnt goed te zijn tegen onder andere acne, littekens en rimpels.

 

bizarre ingredienten slakkengel

 

7. Stierenzaad in shampoo

Nee, dit is geen grapje, maar serieus! Stierenzaad wordt gebruikt bij de productie van bepaalde schoonheidsproducten. Het schijnt elk type haar net dat beetje extra glans te geven, wat tot nog toe met geen ander product gelukt is. Ter geruststelling: het wordt wel gemengd met andere ingrediënten!

Stel je voor dat je met het product in je haar langs een wei loopt met allemaal gewillige koeien die het zaad kunnen ruiken… Nee, daar heeft een Britse kapsalon wel goed over nagedacht: de geur wordt helemaal geneutraliseerd en de shampoo wordt verrijkt met een andere, lekkere geur.

 

bizarre ingredienten stierenzaad

8. Menselijke voorhuid verwerkt in schoonheidsproducten

Nu wordt het toch echt bizar, want ook de menselijke voorhuid verwerkt men in schoonheidsproducten. Speciaal voor de mensen die zonder botox een stralende en jonge (rimpelloze) huid willen hebben. De voorhuid wordt overigens al jaren voor de behandeling van ernstige brandwonden gebruikt om daarmee nieuwe huid te laten groeien. Nu is het echter ook ontdekt door de schoonheidsindustrie, die dit bizarre ingrediënt in verschillende producten gebruikt.

 

9. Ureum (Urine) een organisch product

Wie nog meer bizar wil komt met het volgende helemaal aan zijn/haar trekken. Ureum, een organisch product gehaald uit urine (van mens en dier), wordt veelvuldig gebruikt voor het maken van anti transpiratiemiddelen, moisturizers, mondwater, deodoranten en zelfs shampoos. Ureum absorbeert water en beschikt over de vitamines A, D, E en K. Voor mensen die nu al griezelen: de schoonheidsindustrie maakt tegenwoordig eerder gebruik van synthetische ureum in plaats van ureum gehaald uit bijvoorbeeld paardenurine. Dat valt dan dus weer reuze mee…

 

10. Placenta, de natuurlijke botox!

Zal voor velen waarschijnlijk niet echt als een verrassing komen, maar voor wie het nog niet wist: de placenta wordt toegevoegd aan tal van schoonheidsproducten. De placenta, van mensen welteverstaan, is een ingrediënt, dat net als de voorhuid voor een stralende en rimpelloze huid zorgt, dankzij de hormonen. Er zijn zelfs hele bedrijven gespecialiseerd in het maken van schoonheidsproducten met placenta’s.

Pluspunt: het is een natuurlijk product en zal dus weinig problemen voor je huid opleveren. Minpunt: vaak zijn deze verzorgingsproducten wat aan de dure kant, maar ach, in elk geval beter dan botox!

 

 placenta

 

Kende jij deze 10 bizarre ingrediënten in schoonheidsproducten al? Van welke ben je het meest geschrokken of zou je nooit willen gebruiken?

Dokteronline.com

6 REACTIES

    • Ben het met je eens, maar kon geen ander woord bedenken voor bizar. Ik heb geprobeerd het uit te zoeken, maar zou niet weten of vrouwen toestemming hiervoor geven. Zou best wel eens zo kunnen zijn dat ziekenhuizen het in plaats van af te voeren met medisch afval gewoon doorverkopen. Tegenwoordig weet je het maar nooit helaas. En dan te bedenken dat evenveel vrouwen het geen probleem vinden om handenvol geld uit te geven aan producten waar bijv. een placenta in verwerkt is.

    • Helemaal mee eens. Dochterlief (tiener) en ik zijn ook bezig de overstap te maken op natuurlijke producten, maar dat valt helaas niet altijd mee. Toch ben ik blij dat vooral mijn dochter nu al begint in te zien dat er in veel beautyproducten heel wat dingen zitten die je liever niet op je huid wilt hebben

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in