Ontdek nu 8 bijwerkingen van make-up als je deze dagelijks draagt. Kun je je een make-uploze dag niet voorstellen? Je liefde voor make-up is niet meer dan logisch, maar je huid en gezondheid kunnen er op den duur behoorlijk onder lijden. De meeste make-up bevat namelijk een ton aan chemicaliën die ongemerkt je lichaam binnendringen en voor talloze problemen kunnen zorgen.
Inhoud
Is dagelijks make-up dragen slecht voor je huid?
De meeste mensen denken er niet bij na als ze make-up gebruiken, je wil er immers op je best uitzien en voor sommigen kan dat alleen als je make-up gebruikt. Bijna niemand neemt de moeite om even de ingrediënten te lezen. Doe je dit wel dan zul je schrikken: het gros van de op de markt gebrachte make-up bevat namelijk talloze chemische ingrediënten die zorgen voor uitslag, puistjes/acne, vroegtijdig ontstaan van rimpels en nog veel meer.
Is helemaal geen make-up meer gebruiken dan de beste oplossing? Niet per se, als je maar weet wat je doet en vooral wat je gebruikt.
8 Bijwerkingen als je dagelijks make-up draagt
Lees onderstaande lijst eens goed door en ga bij jezelf na of je last hebt van één van onderstaande bijwerkingen van make-up. Is dat bij jou het geval? Dan is het tijd om je beautyroutine aan te passen.
1. Verstopte poriën
Draag jij dagelijks en langdurig make-up zoals foundation en concealer? Dan is de kans groot dat de poriën van je huid op den duur verstopt raken. Hierdoor krijgt je huid niet de kans om optimaal te ademen en en is de kans groot dat je last krijgt van acne, puistjes en zelfs rimpels en oneffenheden rondom je ogen.
Leestip: Dit kun je doen om rimpels te voorkomen
2. Vroegtijdig verouderen
Word jij altijd ouder geschat dan je eigenlijk bent? Grote kans dat dit te maken heeft met je huid en wellicht al rimpels die je op jonge leeftijd hebt gekregen. Naast een goede inwendige verzorging is het belangrijk om niet dagelijks make-up te dragen als je vroegtijdige veroudering wil voorkomen. Vergeet ook niet om make-up goed te verwijderen voordat je naar bed gaat, want make-up die blijft zitten op de huid trekt in je poriën, haalt de elasticiteit uit je huid en zorgt voor vroegtijdige rimpels.
Leestip: 11 dingen waardoor je lichaam sneller oud wordt
3. Droge of juist vette huid
Heb jij last van een droge of juist een vette huid? Dan is de kans groot dat je make-up gebruikt die niet geschikt is voor je huidtype. Let er dus bij je keuze op dat de make-up geschikt is voor je huidtype.
4. Puistjes, mee-eters en acne
Puistjes, mee-eters en acne ontstaan door verschillende oorzaken: denk aan een hormonale onbalans, bepaalde medicijnen, een slecht voedingspatroon en make-up. Make-up veroorzaakt niet alleen topische (oppervlakkige) problemen, maar kan ook invloed hebben op je hormonen, omdat het in de huid trekt. Probeer het daarom eens zonder of in elk geval met minder make-up.
5. Allergische reactie
Let altijd op als je nieuwe make-up uitprobeert. Alhoewel de verpakking hetzelfde kan zijn, kan de samenstelling toch anders zijn. In het slechtste geval kun je hier verkeerd op reageren en krijg je een allergische reactie. Let ook op ingrediënten zoals parabenen en SLES, deze staan erom bekend dat ze een allergische reactie uit kunnen lokken. De allergie zorgt dan weer voor een jeukende en geïrriteerde huid.
6. Veranderde huidskleur
Wist je dat zelfs je huidskleur kan veranderen als je te veel make-up draagt? Vooral als je de make-up er in de avond niet afhaalt. Luchtvervuiling, zon en vrije radicalen om ons heen hebben allemaal invloed op het collageen van je huid. Het collageen verzwakt en zorgt voor een verandering van je huidskleur. Draag je bijvoorbeeld langer dan 10 uur een donkere lippenstift dan is de kans groot dat je lippen op den duur donkerder worden, aangezien de lippenstift voorkomt dat je lip voorzien wordt van voldoende zuurstof.
7. Ooginfectie
De huid rondom je ogen is dun en gevoelig en juist op deze plekken wordt veel make-up gebruikt. Denk daarbij aan foundation, concealer, oogschaduw, eyeliner en mascara. Helaas zijn ook al deze producten lang niet allemaal vrij van schadelijke stoffen. Deze stoffen kunnen (op den duur) zelfs je ogen irriteren en zorgen voor een ooginfectie.
Daarnaast kan oogmake-up voor donkere kringen onder je ogen zorgen. Dat geldt vooral als je de make-up in de avond niet goed verwijdert of als je deze langdurig draagt.
8. Kanker
Alhoewel de relatie nog niet helemaal bevestigd is, kun je door het langdurig gebruik van make-up ook kanker krijgen. Zeker als je producten gebruikt met daarin formaldehyde, silica en chroom die erom bekend staan om kankerverwekkend te zijn. Lang niet alle ingrediënten vind je in Nederlandse make-up, maar als je jouw make-up in het buitenland haalt, dan kan het zomaar zijn dat je wel te maken krijgt met schadelijke stoffen in de make-up.
Wanneer moet je geen make-up dragen?
Om extra bijwerkingen te voorkomen is het ook belangrijk erop te letten dat je op bepaalde momenten gewoon geen make-up moet dragen. Dat geldt vooral tijdens workouts en als de make-up over de datum is.
Make-up dragen tijdens een workout
Natuurlijk wil je er op je Paasbest uitzien als je in de sportschool staat te zwoegen, maar voor je huid en gezondheid is het raadzaam om dit zonder make-up te doen. Tijdens een workout gaan je olie-poriën en je klierporiën open. Als je gezicht bedekt is onder een laag make-up dan raken deze poriën verstopt en krijgt je huid niet de kans om te ademen. Hierdoor krijg je last van beschadigingen aan je huid. Dit uit zich in rimpels, fijne lijntjes, acne, mee-eters, irritatie en nog veel meer.
Make-up die over de datum is
Helaas weten nog te weinig vrouwen dat make-up ook gebonden is aan een houdbaarheidsdatum. Als deze overschreden wordt, dan doen de producten niets meer voor je huid. Sterker nog: in het slechtste geval brengen deze zelfs schade toe aan je huid. Daarnaast kan in verlopen make-up bacteriën zitten die zelfs tot huidinfecties kunnen lijden.
Hoe voorkom je bijwerkingen van make-up?
Alles begint met de aanschaf van het juiste product. Elke huid is uniek en dat iemand anders tevreden is over een product wil nog niet zeggen dat het ook voor jou geschikt is. In de ideale wereld zou make-up compleet afgestemd moeten zijn op jouw huid en je behoeften. Helaas bestaat de ideale wereld niet en moeten we het doen met wat in de winkel te koop is. Gelukkig zijn er steeds meer natuurlijke producten op de markt te vinden die vrij zijn van chemische stoffen.
Dat wil echter niet zeggen dat je genoegen moet nemen met goedkoop of aangeraden door iemand anders. Ga zelf op onderzoek uit en check vooral ook de achterkant van de verpakking. Verdiep je eens in de ingrediënten en wat dit doet met je huid en je gezondheid. Vergeet niet dat je huid het grootste orgaan is en alles wat je op je huid smeert komt heel snel in je bloedstroom terecht.
Vergeet ook niet om met een tester te checken of je een allergische reactie krijgt als je een nieuw product uit wil proberen.
Vochtinbrengende crème gebruiken
Ongeacht je huidtype is het raadzaam om je huid optimaal te hydrateren. Dat kun je zowel van binnenuit doen (voldoende water drinken en suikerhoudende dranken voorkomen) als aan de buitenkant (vochtinbrengende crème). Ook als je een vette huid hebt is het noodzakelijk om een goede crème te gebruiken. Hiermee houdt je je huid gezond en elastisch.
Tips na het gebruik van make-up
Wil je toch make-up dragen? Zorg er dan voor dat je onderstaande tips volgt:
- Maak make-up borstels goed schoon
- Verwijder make-up voor het slapengaan
- Deel je make-up niet met anderen
[…] Leestip: 8 Bijwerkingen als je dagelijkse make up gebruikt […]
[…] Leestip: 8 Bijwerkingen als je dagelijks make up gebruikt […]