boek je vakantie bij de ANWB

Niet iedereen heeft de beschikking over een ruime slaapkamer. Daarom deel ik 10 tips om een kleine slaapkamer in te richten. Geniet van optimaal comfort en een mooie uitstraling.

 

Inhoud

Inrichten van de slaapkamer

Als je bedenkt dat je zeker 1/3 van je leven in bed doorbrengt, dan begrijp je waarschijnlijk ook dat de slaapkamer de belangrijkste kamer in huis is. Of je nu een kleine of een grote slaapkamer hebt, het is belangrijk dat deze comfortabel is en zorgt voor voldoende rust. Een drukke kamer met veel rommel zal er alleen voor zorgen dat je niet goed kunt slapen. Voor een mooi en tegelijkertijd praktisch design moet je met een aantal aspecten rekening houden:

  • Indeling
  • Gebruik van kleur
  • Accessoires
  • Lichtinval

Leestip: Slechte slaper? Probeer deze tips dan eens

 

10 Tips om een kleine slaapkamer in te richten

Hieronder vind je een aantal handige tips voor het inrichten van een kleine slaapkamer. Met deze tips zorg je ervoor dat je kamer groter en ruimer lijkt door de beschikbare ruimte optimaal te gebruiken. Bovendien krijg je inspiratie voor een slaapkamer met schuin dak, het kiezen van meubels met maximale opbergcapaciteit en handige trucs om een kamer groter te laten lijken.

Overigens bestaat er geen norm voor wat een kleine slaapkamer is. Ben je gewend om een slaapkamer van 16m2 te hebben en verhuis je naar een slaapkamer van 12m2 dan kan dat al klein aanvoelen. Onderstaande tips zijn dus voor iedereen die het gevoel heeft dat de slaapkamer (te) klein is.

 

 

1. Kies het juiste bed

Jouw bed is het belangrijkste meubelstuk van je slaapkamer. Voor het kiezen van het juiste bed moet je met een aantal dingen rekening houden:

  • Hoe groot moet het bed echt zijn? Natuurlijk is een bed van 1,80 m fijn, maar als je daardoor bijna geen ruimte overhoudt rondom je bed dan is een bed van 1,60 m misschien een beter idee
  • Comfort van het bed: kies je voor een boxspring, een gewoon bed of een waterbed?
  • Gebruik de ruimte onder en naast je bed optimaal. Kies voor een bed met opbergruimte eronder of neem een hoogslaper

 

2. Minder is beter

Het belangrijkste dat je moet onthouden bij het inrichten van een kleine slaapkamer is dat minder beter is. Ga dus kritisch door je spullen heen en zet alleen het hoognodige in de slaapkamer. Te veel accessoires zoals bijvoorbeeld kussens, planten, foto’s, boeken en hebbedingetjes zorgen al gauw voor een rommelige kamer. Bovendien ziet de kamer er dan direct nog kleiner uit.

 

3. Kleine slaapkamer ruimte optimaal benutten

Hoe kleiner de kamer hoe moeilijker het is om deze in te richten. Om de ruimte optimaal te benutten is het noodzakelijk om out of the box te denken. Gebruik niet alleen het vloeroppervlak, maar kijk ook eens naar mogelijkheden om in de hoogte te werken. Denk daarbij aan het gebruik van wandplanken in plaats van een nachtkastje. Of hang een kast op aan de muur, bij voorkeur met schuifdeuren.

 

4. Kies de juiste kleuren voor een kleine slaapkamer

Kleuren bepalen voor een groot deel de sfeer in een kamer. Daarnaast hebben kleuren ook invloed op je stemming. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je slaapkamer knalroze te maken, omdat je dit een geweldige kleur vindt, houd er echter wel rekening mee dat dit ervoor kan zorgen dat de muren op je afkomen.

Voor een kleine slaapkamer is het belangrijk om te kiezen voor kleuren die een kamer groter en lichter laten lijken. Denk daarbij aan wit, lichtgrijs of bijvoorbeeld beige. Laat deze kleuren terugkomen op de muur, plafond en je vloer. Ook meubels kun je het beste in deze kleuren kiezen.

Wil je toch een beetje kleur toevoegen aan je kamer? Doe dat dan door middel van accessoires. Kies voor mooie groene kussen, een plantje en bijvoorbeeld een mooie fotolijst.

10 tips om een kleine slaapkamer in te richten accessoires

5. Rust en comfort

Een kleine kamer kan al snel de indruk wekken dat het te druk is. Dat kan doordat je behang gekozen hebt met print, een drukke vloerbedekking hebt of de kamer vol met accessoires staat. Rust en comfort moet je zelf creëren door te kiezen voor effen behang en effen vloerbedekking.

 

6. Opbergruimte optimaal benutten

Natuurlijk zou je het liefst een grote kast willen hebben voor al je kleren. Een inloopkast zoals je deze in Hollywood films ziet is de droom van iedere vrouw. Helaas is dit niet reeël als je de beschikking hebt over een kleine slaapkamer. Je kunt er echter wel voor kiezen om de beschikbare opbergruimte optimaal te gebruiken. Dit doe je bijvoorbeeld door een schuifdeurkast. Doordat deze kast geen openslaande deuren heeft neemt deze veel minder ruimte in.

Kies voor een kast die van de vloer tot het plafond komt, zodat je echt alle ruimte optimaal benut. Op die manier kun je niet alleen je kleding en schoenen, maar bijvoorbeeld ook beddengoed kwijt in de kast. Zorg ook dat je de kast opgeruimd houdt.

 

7. Verlichting en licht

Een belangrijk punt bij het inrichten van een slaapkamer is verlichting en licht. Hoe meer licht in een kamer is hoe groter deze lijkt. Zeker in combinatie met lichte kleuren op de muur, plafond en vloer. Kijk dus goed naar het gebruik van verlichting. Een wandlamp zorgt voor gedempt licht net als een lamp op het nachtkastje. Een plafondlamp verlicht de hele slaapkamer en is een must als je je voor de spiegel aan wil kleden. Een staande lamp al dan niet voorzien van dimmer kan dan weer voor meer sfeer en tegelijkertijd voldoende licht zorgen.

Kijk niet alleen naar welke verlichting je het beste kunt kiezen, maar ook naar het design van de lampen zelf. Ook dat beïnvloedt namelijk dat de sfeer en uitstraling van de slaapkamer.

 

8. Tips om een kleine slaapkamer groter te laten lijken

Er zijn verschillende manieren om een kleine slaapkamer groter te laten lijken. Een simpele truc hiervoor is het gebruik van een spiegel. Hoe groter de spiegel hoe beter. Plaats bijvoorbeeld twee plafondhoge spiegels aan weerskanten van het bed om de ruimte groter te laten lijken. Verder moet je groot meubilair in de kamer zetten, zoals de eerder genoemde schuifdeurkast.

 

9. Gebruik van accessoires

Om je slaapkamer de finishing touch te geven kun je deze decoreren met accessoires. Omdat een kleine slaapkamer al snel te druk kan worden moet je dit met beleid doen. Dat wil zeggen dat je slechts beperkt accessoires neerzet. Een plant op je nachtkastje, een paar kussens en een plaid op het bed zijn vaak al meer dan voldoende.

 

10. Tips voor een kleine slaapkamer met schuin dak

Heb je een kleine slaapkamer met schuin dak? Dan kan het inrichten een uitdaging zijn. Toch is het niet onmogelijk. Bij een schuin dak is werken met de juiste kleuren en verlichting nog belangrijker. Zeker als er sprake is van een klein raam, waardoor de natuurlijke lichtinval beperkt is. Verder is het raadzaam om alles op maat te laten maken. Op die manier kun je de ruimte optimaal benutten.

 

Kleine slaapkamer groot slaapcomfort

Pas je bovenstaande tips toe dan zul je gegarandeerd genieten van een welverdiende nachtrust. Want alleen als je goed uitgerust bent, zul je overdag optimaal presteren. Mocht je meer inspiratie zoeken, neem dan een kijkje op de website van Vtwonen.

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in