We hebben het allemaal wel eens: het huis is een rommel en eigenlijk moet je nodig aan de bak. Maar helaas, je hebt er echt geen zin in en nog minder tijd. Daarom deel ik 10 tips om het huishouden leuker te maken.
Inhoud
Waarom jij opziet tegen het huishouden en schoonmaken
Er zijn natuurlijk tal van redenen te bedenken waarom jij er tegen opziet om het huishouden niet te doen of die schoonmaakklus uit te stellen. De meest voorkomende reden zijn:
- Vermoeidheid (wat bijvoorbeeld heel logisch is als je kleine kinderen hebt die nog niet door slapen en jij daardoor te weinig slaapt)
- Het schoonmaken of opruimen lijkt een megagrote klus (waar je tegenop ziet)
- Je bent het beu om voor iedereen op te moeten ruimen of schoon te moeten maken (geldt vooral als jij degene bent die in huis het meeste werk moet doen)
- Je bent net klaar en het is alweer een rommel
- Druk (het maakt daarbij niet uit of je een fulltime thuisblijfmoeder bent of werkt, we komen als moeder allemaal tijd te kort en dan zijn er leukere dingen te bedenken dan op te moeten ruimen of schoon te moeten maken)
- Overweldigd (je wordt overweldigd door de gedachte aan al het werk dat je moet doen, waardoor je dichtklapt en helemaal niets meer gaat doen)
10 Tips om het huishouden leuker te maken
Gelukkig ben je echt niet de enige die zo nu en dan ertegen opziet om in huis aan de slag te gaan. Zelfs als je geen kinderen hebt kan het huishouden iets zijn dat je liever niet doet of waar je tegenop ziet. Met alle gevolgen van dien, want van uitstel komt afstel en voor je het weet is je huis een grote bende. Daarom deel ik 10 tips om het huishouden leuker te maken. Welke methode voor jou het beste werkt ligt aan jou en je huisgenoten.
1. Maak in eerste instantie schoon voor jezelf
Dat is een lastige, vooral als jij degene bent die alles het liefst netjes en schoon ziet. Erger je daarom niet aan huisgenoten die misschien iets rommeliger zijn of het iets minder nauw nemen met schoonmaken. Ruim in de eerste plaats voor jezelf op. Maak het huis schoon, omdat jij graag in een schone en nette omgeving wilt verblijven. Met deze attitude wordt het een stuk makkelijker om schoon te maken en op te blijven ruimen, ook als de rest van de huisgenoten wat minder doet.
2. Begin klein
Als je overweldigd wordt door het vele werk dat gedaan moet worden, dan is het raadzaam om met iets kleins te beginnen. Ga niet als een dolle door het hele huis en doe hier iets en dan weer daar iets. Daardoor wordt de chaos nog groter en raak je het overzicht helemaal kwijt. Ook een grote klus is niet handig. Begin met iets klein zoals het herorganiseren van je kledingkast of neem een lade die je onderhanden neemt. Telkens kleine dingen opruimen zorgt er uiteindelijk ook voor dat je overzicht creëert en dat je weer zin krijgt om op te ruimen en schoon te maken (netjes te houden).
3. Begin vroeg (in de ochtend)
Alles waar je tegenop ziet kun je het beste zo vroeg mogelijk doen. Dat geld dus ook voor schoonmaken en opruimen. Begin hier je dag mee, dan heb je ook de meeste energie. Houd het desnoods beperkt tot bijvoorbeeld een uurtje. Dan heb je de rest van de dag om aan andere dingen te besteden. Bovendien werkt en woont het nou eenmaal een stuk prettiger als je omgeving schoon en opgeruimd is.
4. Stel een schoonmaak- en opruimschema op
Dit werkt zowel voor stelletjes als voor gezinnen. Hoe je dat schema precies maakt ligt geheel aan jezelf. Sommigen vinden het fijn om een hele dag uit te trekken om alles in een keer schoon te maken en op te ruimen, zodat ze er de rest van de week amper nog naar om hoeven te kijken. Anderen vinden het fijn om elke dag een bepaalde tijd aan schoonmaken en opruimen te spenderen. Dit is even aftasten en uitzoeken wat voor jou het beste werkt.
Werken met een tijdblok werkt vaak heel goed. Hierdoor wordt je niet overweldigd door de tijd die je spendeert aan schoonmaken en opruimen. Je weet waar je aan toe bent. En uiteindelijk zul je verbaasd zijn hoeveel werk je gedaan krijgt in bijvoorbeeld 1 – 2 uurtjes.
Heb je kinderen? Dan is het goed om je kinderen al vroeg te betrekken bij het huishouden. Hoe ouder je kinderen hoe meer taken ze je kunt geven. Voor kinderen werkt een schema en het maken van afspraken ook heel goed.
5. Maak er een spelletje van
Dit is vooral een tip voor gezinnen: maak van het opruimen en schoonmaken een spelletje. Maak daarbij gebruik van een timer en kijk wie het snelst opgeruimd heeft. Voor jezelf werkt een timer natuurlijk ook. Daardoor voorkom je dat je langer dan ingepland gaat opruimen (aan de andere kant: soms wil je liever doorgaan, zeker als je in een bepaalde flow zit).
6. Organiseer je spullen
Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Als jij weet waar je al je spullen bewaard bespaar je bovendien tijd met het zoeken naar van alles en nog wat. Zorg voor overzichtelijke kasten, ruim de lades netjes in en zorg dat je altijd weet waar alles ligt. Heb je een rommelbakje? Zorg dat je dit bakje ongeveer 1x per maand opruimt en alles in de bak een plekje geeft.
7. Luister naar muziek of volg podcasts
Niets zo saai als opruimen of schoonmaken in een stil huis. Zet je favoriete muziekje op, pak je schoonmaakspullen erbij en ga aan de slag. Dansen met de bezem in de hand? Waarom niet? Niemand die je ziet en je zult zien dat je er energie van krijgt en het schoonmaken direct een stuk leuker wordt. Dat geldt ook voor luidkeels meezingen met je favoriete artiest (daarmee hoef je niet te wachten totdat je onder de douche staat). Je kunt natuurlijk ook gewoon je hoofdtelefoon opzetten en naar een podcast luisteren. Of sla twee vliegen in één klap en leer een taal of volg een andere cursus terwijl je jouw huis onder handen neemt.
8. Betrek je huisgenoten/gezin erbij
Misschien ben jij wel de netste in huis of degene die het meeste doet, maar het kan geen kwaad om je huisgenoot(en), je partner of kinderen erbij te betrekken. Maak van opruimen en schoonmaken een evenement voor iedereen in huis. Hoe meer handen, hoe lichter het werk. Daarnaast kun je afspreken dat als alles klaar is jullie gezamenlijk gaan eten of beloon je partner met iets anders. Voor kinderen is het ook raadzaam om ze zo nu en dan eens te belonen voor als ze extra veel werk hebben verricht. Aan de andere kant hoort het ook bij de opvoeding en moeten ze leren dat dit bij het leven hoort.
9. Kijk niet naar het werk maar het resultaat
Als je zo bezig bent dan kan het wel eens gebeuren dat je de motivatie kwijt raakt. Dan is het belangrijk om het eindresultaat in gedachten te houden. Hoe leuk is het niet als je straks na het schoonmaken in een schone badkamer een heerlijk warm bad kunt nemen? Of hoe lekker is het als je uitpuilende klerenkast straks overzichtelijk ingedeeld is en je niet eerst alles overhoop moet halen om die ene leuke trui te vinden?
10. Beloon jezelf
Laten we eerlijk zijn: als je ergens voor beloond wordt is het werken veel makkelijker en leuker. Je mag jezelf gerust belonen als je een hele dag of een blok lang niets anders gedaan hebt dan schoonmaken en opruimen. Dit beloning kan variëren van een vers bakje koffie tot het shoppen van dat ene leuke setje waar je nu wel de ruimte voor hebt. Of beloon jezelf door ergens eten te bestellen of koop een leuk bloemetje voor op tafel. Een beloning met jezelf afspreken vooraf is een goede motivatie om aan de slag te gaan.
Zie je er alsnog tegenop? Dan helpen deze 10 simpele tips voor een schoon en opgeruimd huis jou misschien.
Wat doe jij om jezelf te motiveren om schoon te maken en op te ruimen?