boek je vakantie bij de ANWB

Halloween, babyshowers, gender reveal party, Sinterklaas met zijn pieten die niet meer welkom is, Nederland is aan het veranderen. Daarom de vraag: hoe authentiek zijn we nog in Nederland?

 

Inhoud

Nederland verandert

Natuurlijk verandert Nederland en dat is ook een goede ontwikkeling (in de meeste gevallen dan). Het zou niet goed zijn om als land in de jaren ’80 of ’90 te blijven hangen. Alhoewel… de muziek was toen in elk geval een stuk beter ;). Deze veranderingen komen niet alleen door de vele veranderingen op technisch gebied (bijvoorbeeld internet), maar ook door de globalisering en het opgaan in de EU. Hoeveel voordelen open grenzen ook met zich mee hebben gebracht, het betekende ook het opgeven van een stukje eigen identiteit. Nederland verandert en dat heeft zo zijn voor- en nadelen.

 

Hoe authentiek zijn we nog in Nederland 2

Nederlandse tradities verliezen hun glans

Nederland was van oudsher een christelijk land. Christelijke feestdagen (ook al hebben deze vaak geen christelijke achtergrond, maar komen deze uit eeuwenoude tradities zoals het zonnewendefeest dat tegenwoordig Kerst is) werden in ere gehouden en gevierd. Dat gold niet alleen voor Pasen, maar zeker ook voor Kerst. Met het opengooien van de grenzen wordt de bevolking een vrolijke en multiculturele mix. Iedereen brengt zijn eigen geloof en tradities mee en Nederlandse tradities worden niet of nauwelijks overgenomen.

Waar vroeger elk kind uitkeek naar de oerhollandse traditie van het Sinterklaasfeest wordt er nu roet in het eten gegooid en verliest onder andere deze traditie zijn glans. Mensen voelen zich gekwetst door het fenomeen zwarte piet en daardoor moet de traditie maar aangepast worden. Dat geldt ook voor christelijke feestdagen die langzamerhand zo niet meer genoemd mogen worden aangezien hierdoor mensen met een andere achtergrond zich buitengesloten kunnen voelen. En zo verliezen Nederlandse tradities langzaam maar zeker hun glans.

 

Nederland, het nieuwe Amerika?

Was je vroeger zwanger, dan maakte je dat gewoon mondeling bekend aan familie en vrienden. Tegenwoordig gaat dit niet zomaar. Je moet echt een originele aankondiging van de zwangerschap doen. Het liefst heb je dan ook nog een vriendin die een babyshower organiseert. En zodra het geslacht van de baby bekend is moet je een gender reveal party organiseren. Dat Nederlanders ook van griezelen houden blijkt wel uit het feit dat Halloween in opmars is. Steeds meer mensen verkleden zich en in steeds meer steden lopen kinderen langs de deur voor trick or treat snoepgoed.

En was Kerst vroeger vooral een feest om gezellig samen te zijn, tegenwoordig komt de boom er al vroeg in en worden de cadeautjes onder de boom ook steeds groter. En laten we vooral Black Friday en Cyber Monday niet vergeten. Een dag of eigenlijk een weekend lang shoppen met flinke kortingen. Of althans: dat wordt ons voorgehouden, dat de prijzen vaak eerst verhoogd worden vergeten we liever eventjes.

Al vinden we de Amerikaanse president maar niets en moet Amerika niet zo naast zijn schoenen lopen als zogenaamde wereldmacht, we nemen steeds meer tradities en gewoontes van de Amerikanen over. Zo verandert Nederland langzaam maar zeker in Amerika…

 

Hoe authentiek zijn we nog in Nederland 1

 

Hoe authentiek zijn we nog in Nederland?

En dan keer ik terug naar mijn vraag: hoe authentiek zijn we nog in Nederland? Hoe zit het met onze eigen tradities die we jarenlang, zo niet eeuwenlang in ere hebben gehouden? Is het echt allemaal zo goed als het lijkt als we dingen uit het buitenland overnemen? Weten onze kinderen straks nog wel dat ze Nederlands zijn? Een eigen identiteit met bijbehorende gewoontes en tradities hebben die best mogen verschillen van andere landen? Of leggen we ons erbij neer en verliezen we onszelf in tradities en feesten uit andere landen? Landen waar de mensen wel trots zijn op hun tradities en er alles aan doen om deze in ere te houden en door te geven aan hun kinderen….

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in