boek je vakantie bij de ANWB

Heb je last van veel zweet? Ontdek dan nu 10 tips tegen zweten en zweetoksels voorkomen. Alhoewel zweten een normale lichamelijke reactie is, kan het voor jezelf en de omgeving minder leuk zijn. Zeker als je zweet onaangenaam ruikt. Met onderstaande tips maak je een einde aan die vervelende zweetoksels en nare zweetgeuren.

 

Inhoud

Wat is de oorzaak van zweten?

Er zijn meerdere oorzaken waarom je kunt zweten. Dat gebeurt als je druk bezig bent, het warm is, als je in de overgang bent of als je ziek bent. Inspanning, spanning en emotie kunnen er allemaal voor zorgen dat het zweet onder je oksels klutst.

 

Waarom zweet je?

Het is een natuurlijk proces om het lichaam af te laten koelen en oververhitting te voorkomen. Dit noem je ook wel thermoregulatie. Zie het als een seintje dat je hersenen afgeven aan je lichaamscellen om zweet af te geven via de zweetklieren. Door het vrijkomende lichaamsvocht (transpiratie) gaat je lichaam afkoelen. Door het transpireren verlies je niet alleen water (vocht), maar ook belangrijke mineralen zoals kalium, magnesium en calcium.

 

Waarom stinkt zweet?

Zweet op zichzelf heeft geen geur. Transpiratievocht gaat pas ruiken op het moment dat het in aanraking komt met bacteriën op de huid. Dit heeft overigens niet per se iets te maken met persoonlijke hygiëne, maar kan ook liggen aan overactieve apocriene zweetklieren. Daarnaast kunnen ook andere zaken zoals menstruatie, overgang (hormonen), stress, angst en zwangerschap ervoor zorgen dat je transpiratievocht ineens sterker ruikt.

 

10 Tips tegen zweten: zweetoksels voorkomen

Met onderstaande tips heb je voortaan minder last van zweetoksels en zorg je ervoor dat je minder ruikt.

 

1. Draag zweetbestendige kleding

Wist je dat er speciale anti-transpiratie kleding op de markt gebracht is? Met een anti zweet shirt dames kun je vol vertrouwen de straat opgaan, zonder je druk te hoeven maken over eventuele zweetvlekken onder je oksels. De anti zweet shirts van ConfidenceForAll hebben een pad onder de oksel die ervoor zorgt dat zweetvocht opgenomen wordt. Hierdoor heb je geen last van zweetplekken.

10 Tips tegen zweten zweetoksels voorkomen shirt
Shirt met pads om zweet en nare geuren op te vangen

2. Draag natuurlijke en luchtige stoffen

Om zweten te voorkomen moet je vooral natuurlijke en luchtige stoffen dragen. Hierdoor raakt je lichaam niet oververhit en transpireer je automatisch minder.

Leestip: Deze stoffen laten je minder zweten

 

3. Persoonlijke hygiëne

Alhoewel de geur niet per se te maken heeft met je hygiëne helpt het natuurlijk wel om elke dag gewoon te douchen. Bij voorkeur douche je koud af en gebruik je een lekkere douchegel die lang lekker ruikt. Tip voor de vrouwen: de meeste douchegels voor vrouwen blijven niet lang ruiken in tegenstelling tot herendouchegels. En je hoeft je niet druk te maken dat je dan naar een man gaat ruiken, dat is namelijk niet het geval.

 

4. Verwissel je bovenkleding dagelijks

Als je veel of snel transpireert is het noodzakelijk om dagelijks een ander T-shirt of hemd te dragen. Draag je hier een trui of een vest overheen dan kun je deze in de avond/nacht buiten laten luchten en kun je het bovenstuk nog een keer aan. Tenzij je echt heel veel hebt gezweet, dan moet ook dit kledingstuk in de was.

 

5. Scheer je oksels

Veel mensen denken dat scheren voorkomt dat je gaat zweten. Dat is echter niet het geval. Waarmee het verwijderen van okselhaar wel helpt is het tegengaan van nare geurtjes. Haartjes houden namelijk meer bacteriën vast, waardoor je gaat stinken. Wil je dus de kans op nare geurtjes verkleinen? Scheer dan je oksels.

 

6. Anti-transpirant gebruiken

Niet per se de beste keuze, omdat je hiermee überhaupt voorkomt dat je gaat transpireren, maar voor sommige mensen echt een uitkomst. Waar een deodorant een geur alleen verbloemt, zorgt een anti-transpirant er dus voor dat je zweet. Omdat je lichaam wel vocht kwijt moet om af te koelen, zul je dus op andere plekken meer lichaamsvocht in de vorm van zweet verliezen.

 

7. Voorkom stress en angst

Stress is een trigger voor transpireren, omdat je lichaam zich opgejaagd voelt en daardoor de temperatuur toeneemt. Dat geldt ook voor angst. Probeer zowel stress als angst te vermijden om zweetoksels te voorkomen.

 

8. Vermijd pittig eten en cafeïne

Niet alleen natuurlijke lichaamsprocessen, buiten temperatuur en kleding zorgen voor een verhoogde afgifte van lichaamsvocht. Wat je eet en drinkt kan eveneens van invloed zijn op de mate waarin je transpireert. Cafeïne houdende dranken zoals koffie, energiedrank en cola, maar ook pittig eten staan erom bekend dat ze je laten zweten.

 

9. Drink voldoende water

Of je lichaam nu (te) warm wordt door sporten of door de buiten temperatuur, het is belangrijk dat je genoeg blijft drinken. Vermijd suikerhoudende dranken en drink vooral veel water. Daarnaast is het belangrijk om je mineralen aan te vullen die je door het zweten verliest. Eet een extra banaan of vervang het water een keer door een kopje bouillon.

 

10. Talkpoeder tegen zweetoksels

Je kunt na het douchen en voordat je je aankleedt ook talkpoeder onder je oksels aanbrengen. Talkpoeder absorbeert overtollig vocht en vermindert wrijving. Hierdoor is de kans kleiner dat je gaat zweten of dat je onaangenaam ruikt.

Tip voor de vrouwen met een bh maatje meer: breng wat talkpoeder onder je borsten aan. Hierdoor voorkom je dat je hier gaat zweten en dat je last krijgt van smetplekken.

 

 

Dokteronline.com
Vorig artikelUit eten met je hond? Hier krijgt je hond een eigen menukaart
Volgend artikelTips tegen lage rugpijn
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in