boek je vakantie bij de ANWB

Heb jij last van lage rugpijn? Wil je hier zo snel als mogelijk vanaf? Lees dan snel verder en ontdek tips tegen lage rugpijn. Ideaal voor iedereen met zittend werk.

 

Inhoud

Ontstaan van lage rugpijn

Alhoewel er vaak geen duidelijke aantoonbare reden is waardoor je rugpijn ontstaat, zijn er wel factoren die hieraan bij kunnen dragen. Als je net als ik veel zittend werk verricht is de kans groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met lage rugpijn. Maar ook je leefstijl, leeftijd, slijtage van je spieren en gewrichten spelen een belangrijke rol. In een enkel geval komt lage rugpijn door een ernstige aandoening zoals bijvoorbeeld een tumor.

 

Tips tegen lage rugpijn

In de meeste gevallen is lage rugpijn echter gewoon niet te verklaren en kun je de pijn met onderstaande tips prima aanpakken.

 

1. Zit niet te lang stil in dezelfde houding

Klinkt heel logisch en makkelijk, maar als je kantoorwerk doet is het lastig om niet stil te zitten. Gelukkig zijn hier verschillende oplossingen voor. Zo kun je voor thuiswerk bijvoorbeeld gebruik maken van een ergonomische kruk. Deze kruk wiebelt, waardoor je automatisch meer beweegt, terwijl je gewoon door kunt gaan met je werk.

Heb je geen wiebelkruk in huis? Dan kun je de wekker zetten en om het half uur even je benen strekken, opstaan en even een beetje rondlopen. Daarnaast is een zit/sta bureau ook ideaal om te voorkomen dat je te lang in dezelfde houding zit.

Tips tegen lage rugpijn zadelkruk
Speciale wiebelkruk

 

2. Beweeg elke dag minimaal 30 minuten

Zit je veel voor je werk? Zorg er dan voor dat je elke dag minimaal 30 minuten beweegt. Maak een lange wandeling, ga fietsen of bezoek de sportschool. Geen zin om de deur uit te gaan? Ook binnenshuis kun je flink bewegen. Kies bijvoorbeeld voor games waarbij je veel moet bewegen, loop de trappen op en af of maak van simpele huishoudelijke producten gewichten.

 

3. Kies voor sporten die je lichaam sterker maken

Hierboven is het al aangehaald: bewegen is goed om rugpijn te voorkomen. Wil je je lichaam versterken? Je spieren en gewrichten ondersteunen? Kies dan voor sporten die je daarbij helpen. Denk aan zwemmen (goed voor je hele lichaam) en bijvoorbeeld fietsen.

 

4. Houd je rug warm

Het klinkt misschien gek, maar je rug warm houden kan rugpijn voorkomen. Zorg er dus voor dat je als je uit de sportschool komt je rug goed afdroogt en een nieuw shirt aandoet. Daarnaast moet je ook opletten voor tocht. In de winter is het belangrijk om je shirt in je broek te stoppen, zodat er geen kou op je rug komt.

 

5. Voorkom stress

Stress kan in principe geen rugpijn veroorzaken, maar als je al last van pijn hebt kan het deze erger maken en voorkomen dat je er snel vanaf raakt. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want als je pijn hebt ervaart je lichaam sowieso meer stress. Toch is het noodzakelijk om je op andere dingen te focussen om je lichaam te laten relaxen. Een frisse neus halen, afleiding zoeken in de vorm van andere activiteiten doen (waarbij je wel genoeg beweging krijgt) zijn een must.

 

6. Tillen met lage rugpijn

Je hoeft niet helemaal niets meer te tillen, maar zorg er wel voor dat je spullen (of je kind) op de juiste manier tilt. Dat wil zeggen dat je door je knieën buigt en met rechte rug tilt. Zorg er bovendien voor dat je niet te lang en te zwaar tilt.

 

7. Gebruik warmte om het genezingsproces te versnellen

Niets zo fijn als warmte tegen pijn in je rug. Warmte kun je op veel verschillende manieren creëren: neem een warm bad of een lange warme douche. Je kunt ook gebruik maken van een kruik. Of smeer een verwarmende zalf met Arnica op je rug.

 

8. Draag de juiste schoenen

Hoge hakken en pijn in de rug gaan niet samen. Bij rugpijn kies je het best voor lage, comfortabele schoenen. Schoenen met een ietwat flexibele zool die een beetje meeveert zijn ideaal. In de zomer kun je het beste zo veel als mogelijk blootvoets lopen.

Extra tip: ik had altijd heel veel last van rug-, schouder- en nekklachten. Een bezoek aan de podoloog maakte duidelijk dat ik verkeerd liep. Door op maat gemaakte steunzolen te dragen zijn mijn pijnen verminderd. Loop je dus lange tijd met klachten en niets helpt? Maak dan eens een afspraak met de podoloog. Steunzolen kunnen echt veel verlichting brengen.

Op maat gemaakte zooltjes de oplossing voor migraine

 

9. Neem een paracetamol

Heb je echt veel pijn? Neem dan een paracetamol. Omdat het wel belangrijk is dat je blijft bewegen, kan een paracetamol helpen om de scherpe randjes ervan af te halen. Hierdoor kun je ondanks de pijn gewoon in beweging blijven.

 

10. Bezoek je huisarts

Houd je pijn langer dan 3 weken aan? Dan is het raadzaam om even bij de huisarts langs te gaan. Grote kans dat er niet veel aan de hand is, maar je wil gewoon alles uitsluiten. Waarschijnlijk zal de huisarts je doorverwijzen naar de fysiotherapeut eventueel in combinatie met het voorschrijven van ontstekingsremmende middelen.

De fysiotherapeut zal kijken hoe jij je beweegt, waar de pijnpunten zijn en kan eventueel pijnlijke plekken masseren.

 

11. Geduld

Helaas is lage rugpijn niet iets wat heel snel opgelost is. Geduld is daarom een must. Geef jezelf en je lichaam tijd om te herstellen en genezen. Stress verergert de pijn en kan het genezingsproces vertragen. Met geduld en wat extra liefde en zorg voor je lichaam kom je al een heel eind.

 

 

Dokteronline.com
Vorig artikel10 Tips tegen zweten: zweetoksels voorkomen
Volgend artikelTips om de start van de lente te vieren
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in