boek je vakantie bij de ANWB

De zon schijnt nu haast elke dag en de temperaturen zijn heerlijk. Tijd dus om je lange mouwen te verruilen voor korte mouwen. En de lange broek voor een korte broek. Vandaag 4 tips om snel en veilig bruin te worden en bruin te blijven.

 

Inhoud

Een bruine huid willen we allemaal

Zodra de lente in aantocht is verlangen de meesten naar de zon en warmte. Veel mensen vinden een bruine huid of tenminste een beetje een tintje gewoon hartstikke mooi. Geen wonder dat iedereen zijn best doet om zo snel als mogelijk bruin te worden. Nu we door Corona niet mogen reizen naar warme bestemmingen moeten we het doen met de zon in onze achtertuin of het park (met voldoende afstand).

Als je wel een kleurtje kunt gebruiken, doe dat dan veilig. Een zonnebrand is niet alleen geen pretje, uiteindelijk begin je van vooraf aan. Zodra de verbrande huid namelijk vervelt ben je niet meer bruin. Daarnaast is een zonnebrand gewoon niet gezond en geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen.

 

4 Tips om snel en vooral veilig bruin te worden en bruin te blijven

Alhoewel je zon nodig hebt om voldoende vitamine D aan te kunnen maken moet je wel uitkijken voor UV straling. Deze straling is schadelijk en kan allerlei andere gezondheidsklachten veroorzaken. Met onderstaande tips kun je snel bruin worden en lang bruin blijven.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Net als voor veel dingen in het leven geldt ook hier: een goede voorbereiding scheelt een heleboel. Bereid je huid voor op de zon, door deze in de avond een peeling te geven. Op die manier wordt je huid mooi glad kun je egaal bruin worden. Gebruik na de peeling wel een goede bodylotion die je huid optimaal hydrateert.

 

2. Laat je huid aan de zon wennen

De lange, koude en donkere winterdagen zorgen er bij veel mensen voor dat ze zodra ze de zon zien het liefst de hele dag in de zon zitten. Helaas werkt dat averechts. Het enige dat dan gebeurd is dat je huid snel verbrandt. Vooral als je een lichte huid hebt moet je je huid aan de zon laten wennen. Doe dit door maximaal 15 minuten in de zon te zitten. Telkens korte tijd in de zon zitten levert een beter en sneller resultaat op, dan een hele dag liggen bakken in de zon.

4 Tips om snel en vooral veilig bruin te worden en bruin te blijven zonnebrandcreme

3. Sneller bruin worden met zonnebrandcrème

Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is echt waar. De juiste zonnebrandcrème zorgt ervoor dat je huid beschermd wordt tegen schadelijke UV-straling. Tegelijkertijd wordt je egaal bruin en voorkom je dat je huid verbrandt. Voor het beste resultaat gebruik je een biologische zonnebrandcrème. Breng de crème minimaal 30 minuten voordat je gaat zonnebaden op de huid aan.

Let op: blijf af van zonnebloemolie of olijfolie. Deze producten zorgen weliswaar voor een verhoogde melanine productie, zorgen er echter ook voor dat je amper beschermd bent tegen UV-straling. Voor je het weet ben je dus verbrandt. Om je van top tot teen in te smeren heb je zeker 30 – 40 ml crème nodig, Dat betekend dat een fles van 500 ml maar een paar dagen meegaat. Veel mensen vergissen zich hierin en smeren veel te weinig.

 

4. Bescherm de huid van binnenuit

Je moet de huid niet alleen aan de buitenkant, maar vooral ook aan de binnenkant beschermen. Dat doe je door voldoende antioxidanten te eten. Wil je jouw huid beschermen? Eet dan vooral:

  • Aardbeien
  • Spinazie
  • Meloen
  • Citrusvruchten
  • Kiwi
  • Wortels
  • Paprika
  • Tomaat

 

 

Bruine kleur optimaal houden

Als je eenmaal bruin bent wil de kleur natuurlijk het liefst zo lang als mogelijk houden. Hiervoor moet je je huid optimaal verzorgen. Een goed gehydrateerde huid behoudt de kleur langer, dan een droge huid. Dat betekend dat je moet blijven smeren met hydraterende lotion. Ook een hete douche kun je nu beter achterwege laten.

Gebruik zo min mogelijk producten waar alcohol aan toegevoegd is. Let dus op bij het gebruik van producten voor je gezicht met daaraan alcohol toegevoegd. Dat geldt overigens ook voor parfum en douchegel. Alcohol reageert op de bovenste laag van je huid en deze wil je juist optimaal beschermen om de bruine kleur langer te houden.

Maak na het zonnen gebruik van een after sun product om de huid te verzorgen. Zoals ik al eerder aangaf is het belangrijk om de huid te hydrateren. Direct na het zonnen is een after sun product dus een must.

 

Vals spelen met een zelfbruiner

Het kan natuurlijk zo zijn dat de zon nog een tijdje op zich laat wachten. Of dat je je echt rot schaamt vanwege je melkflessen. In dat geval kun je een beetje vals spelen door alvast gebruik te maken van een zelfbruiner. Beperk dit gebruik wel, want het is een chemisch middel dat niet alleen op je huid blijft, maar intrekt en daardoor in je lichaam terecht komt. Een keertje kan echter geen kwaad en is zeker een aanrader als je je daardoor zekerder voelt.

 

Wat doe jij om mooi bruin te worden en vooral bruin te blijven?

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in