boek je vakantie bij de ANWB

Als je de vaatwasser regelmatig gebruikt, kan het gebeuren dat deze gaat stinken. Gelukkig kun je hier met huis-tuin-keuken middelen iets aan doen. Mocht dat niet helpen, dan kun je zwaarder geschut inzetten. Dus stinkt de vaatwasser? Met deze tips ruikt je vaatwasser weer fris en wordt de vaat stralend schoon.

 

Inhoud

Een stinkende vaatwasser

In de meeste gevallen is een stinkende vaatwasser een vaatwasser die al langer in gebruik is. Niet zo gek, want de vaatwasser is niet per se een apparaat waar we veel aandacht aan besteden. De vaatwasser wordt ingeruimd, totdat deze vol is. Dan wordt deze aangezet en na afloop van het programma wordt deze leeggehaald. Pas op het moment dat de vaatwasser gaat stinken beseffen we dat hier meer aandacht aan besteed moet worden. In sommige gevallen kan echter ook een helemaal nieuwe vaatwasser onplezierig ruiken. In alle gevallen kunnen onderstaande tips helpen.

 

Waarom stinkt mijn vaatwasser?

De vaatwasser in dagelijks in contact met etensresten. Of dat nu van de borden of de pannen komt maakt niet zoveel uit. Niet alleen etensresten, maar ook resten van drankjes komen in de vaatwasser terecht. In de meeste gevallen worden deze resten met het spoelwater afgevoerd. Toch kunnen er restjes blijven hangen in de spoelbak, in de bestekbak, de afvoerslang, het rubber of bijvoorbeeld op de bodem van de vaatwasser.

Helaas gebeurd het ook vaak genoeg dat bij het gebruik van eco programma’s de temperatuur niet hoog genoeg is. Dit zorgt ervoor dat het vet niet optimaal oplost en zich hecht aan de binnenkant van de vaatwasser.

Worden de restjes en het vet niet verwijdert dan zullen deze gaan rotten. Met als gevolg dat de vaatwasser gaat stinken. Deze geur kan niet alleen in de vaatwasser te ruiken zijn, maar in het ergste geval ook achterblijven op de vaat.

Achtergebleven etensresten kunnen er bovendien voor zorgen dat de vaat niet meer schoon wordt.

 

Vaatwasser stinkt: de meest voorkomende problemen

Voordat je nu aan de slag gaat met huismiddelen of andere middelen om de stank aan te pakken, is het noodzakelijk om te weten wat de stank nu eigenlijk veroorzaakt. Anders bestrijd je alleen de symptomen, zonder het werkelijke probleem aan te pakken. Probeer daarom eerst het volgende:

  • Haal het bestekbakje uit de vaatwasser en maak dit grondig schoon
  • Reinig het zeefje
  • Controleer het rubber rondom de deur. Hier kunnen ongemerkt etensresten achterblijven die rotten en een nare geur (rotte eieren) kunnen veroorzaken
  • Kijk of de sproeier niet verstopt is. Vaak kun je deze makkelijk losklikken. Eventuele etensresten prik je door met een naald. Vervolgens de sproeier schoonspoelen (geldt zeker als de vaat niet meer schoon wordt)

Heb je bovenstaande allemaal gecontroleerd? Blijft de vaatwasser stinken? Dan kun je doorgaan met onderstaande tips.

 

Stinkt de vaatwasser? Met deze tips ruikt je vaatwasser weer fris en wordt de vaat stralend schoon

Je kunt natuurlijk naar de winkel rennen voor allerlei middelen, maar je kunt ook gebruik maken van onderstaande huismiddelen. Vaak helpen deze al voldoende om de stank in de vaatwasser te verwijderen.

 

Citroen

Simpel en effectief: snijd een citroen doormidden. Pers het sap uit de citroen, zodat het sap in de vaatwasser terecht komt. Je kunt ook over de wanden van de vaatwasser wrijven met de citroenhelften. De uitgeknepen citroen stop je vervolgens in het bestekbakje. Zet de vaatwasser vervolgens aan. Gebruik hiervoor bij voorkeur geen eco programma, zodat de vaatwasser echt goed heet wordt.

De citroen vernietigd bacteriën, waardoor stank opgelost wordt. Bovendien is citroen milieuvriendelijk en zorgt deze voor een aangename geur in de vaatwasser.

 

Baking Soda

Als je last hebt van een stinkende vaatwasser kun je ook baking soda gebruiken voor het reinigen. Baking soda helpt net als citroen tegen bacteriën en schimmelvorming. Ruikt je vaatwasser een beetje muf? Gooi dan twee eetlepels baking soda in de vaatwasser en laat deze leeg draaien. Mocht de geur daarna nog niet weg zijn kun je het proces herhalen, maar dit keer iets meer baking soda gebruiken.

 

Azijn

Azijn is een veelzijdig toe te passen huismiddel en komt ook bij een stinkende vaatwasser goed van pas. Azijn doodt niet alleen bacteriën, maar lost bovendien kalk op.

Let op: maak voor het reinigen van de vaatwasser gewoon gebruik van witte azijn. Een te sterk zuurgehalte kan het rubber van de deuren aantasten.

Het voordeel van het gebruik van azijn in de vaatwasser is dat je deze gewoon in een volle vaatwasser kunt gebruiken. Gewoon je vaatwasser vullen en vervolgens een half kopje azijn toevoegen. Azijn kan ook vuil van de vaat verwijderen, dus daarmee krijg je en je vaatwasser en je vaat zelf schoon.

Let op: gebruik nooit baking soda en azijn tegelijkertijd. Dit kun je wel gebruiken voor een aangebrande pan, maar niet in de vaatwasser.

Stinkt de vaatwasser Met deze tips ruikt je vaatwasser weer fris en wordt de vaat stralend schoon baking soda citroen

Vaatwasser reinigen met speciale producten

Het kan zijn dat je vaatwasser dermate stinkt dat de huismiddelen in dit geval niet helpen. Dat is het geval als de verontreiniging net iets dieper zit. Ook veel kalkaanslag kan ervoor zorgen dat de vaatwasser blijft stinken. In dat geval kun je het beste gebruik maken van een chemische vaatwasser reiniger.

Vergeet bovendien niet om het vaatwasserzout op peil te houden. Dit zout onthardt namelijk het water. Hierdoor verstoppen de afvoerslangen van de vaatwasser minder snel en worden etensresten makkelijker en sneller afgevoerd. Dus het gebruik van vaatwasser zout zorgt ervoor dat de vaatwasser minder snel gaat stinken. Geen zin om alles los te kopen? Met dit pakket voor de vaatwasser heb je alles in één keer in huis.

Vervang dit zout overigens niet door gewoon tafelzout. In gewoon zout zit namelijk ijzer en dat maakt het water juist harder. Dit kan ervoor zorgen dat de waterontharder van de machine gaat blokkeren en daardoor zelfs kapot gaat.

Blijft de vaatwasser stinken naar natte hond, maak dan gebruik van een hygiëne reiniger speciaal voor vaatwassers. Deze wordt gebruikt in een lege vaatwasser. Vergeet niet om vooraf de rubberranden en het zeef schoon te maken. De vaatwasser moet op een temperatuur van minimaal 60°C draaien voor het beste resultaat.

 

 

Tips om te voorkomen dat de vaatwasser gaat stinken

Na het lezen van bovenstaande wil je misschien ook tips om te voorkomen dat de vaatwasser gaat stinken. Als je op onderstaande tips let, zul je veel minder snel last krijgen van een stinkende vaatwasser:

  • Reinig het zeef en de bestekbak twee keer per maand
  • Een eco programma is leuk en aardig, maar vaak genoeg wordt het water daarmee niet heet genoeg. Maak dus zo nu en dan gebruik van het gewone programma, zodat alle vet optimaal oplost
  • Draai af en toe eens de vaatwasser zonder dat deze stampvol is. Hoe voller de vaatwasser, hoe meer etensresten deze moet verwerken. Minder vol betekend minder etensresten, waardoor de vaatwasser de kans heeft om alles makkelijker af te voeren
  • Laat de vaatwasser eens per kwartaal leeg draaien met daarin een huismiddel of schoonmaakmiddel, zoals hierboven beschreven
  • Spoel heel erg vieze vaat eerst onder heet stromend water af

 

Vaatwasser stinkt ondanks schoonmaken

Soms blijft de vaatwasser stinken, ook al heb je bovenstaande tips allemaal toegepast. In dat geval heeft de stank te maken met een technisch mankement. De afvoerslang kan bijvoorbeeld een oorzaak van stank zijn, omdat deze geknikt is. Ook de sifon kan voor stank zorgen als zich in de u-bochten etensresten ophopen.

Mocht de stank ondanks alle voorzorgsmaatregelen en grondig reinigen niet verdwijnen, dan is het raadzaam om een monteur in te schakelen. Soms kan dit via de garantie van je vaatwasser, in andere gevallen moet je gebruik maken van een loodgieter bij jou in de buurt. Houd er wel rekening mee dat de reparatiekosten in verhouding zijn met de aanschaf van een nieuw apparaat. Soms is het namelijk voordeliger om een nieuwe vaatwasser aan te schaffen.

 

Heb jij wel eens een stinkende vaatwasser gehad en wat heb je hieraan gedaan?

 

 

 

 

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in