In dit artikel speciale aandacht voor zonnebrand, zonnesteek (warmteberoerte), warmte uitputting en warmte uitslag bij kinderen: symptomen, voorkomen en natuurlijke behandeling. Met het oog op de komende tijd met hopelijk een paar warme en vooral zonnige zomerdagen is het vooral met jonge kinderen op letten geblazen in de (felle) zon. In dit artikel speciale aandacht voor zonnebrand, zonnesteek (warmteberoerte), warmte uitputting en warmte-uitslag bij kinderen: symptomen, voorkomen en natuurlijke behandeling.

 

Warmte-uitslag

De eerste tekenen dat een kind last heeft van warmte, zonder daarbij per se in de (volle) zon te hoeven verkeren, is het krijgen van warmte uitslag. Warmte uitslag kan een kind altijd krijgen, dus niet alleen in de zomer. Warmte uitslag betekend in veel gevallen dat het kind te warm gekleed is, teveel zweet en daardoor last krijgt van uitslag.

Symptomen warmte-uitslag bij een kind

Zoals de naam al aangeeft gaat het hier om uitslag. De uitslag kenmerkt zich door prikkende, rode puntjes, vooral rond de zweetklieren op borst, rug en oksels. Het kind kan veel last hebben van hele vervelende jeuk. Om openkrabben te voorkomen moet je de uitslag zo snel mogelijk behandelen.

Natuurlijke behandeling van warmte-uitslag

Breng het kind naar een koele kamer en kleed het kind uit. Spons het kind helemaal af met koud water. Niet afdrogen, maar slechts licht droog deppen, zodat de huid nog een beetje vochtig blijft. Smeer in met een verkoelende zalf of bijvoorbeeld yoghurt.
Een baby kun je het beste helemaal uitkleden en in een lauwwarm badje doen. Evenals bij het afsponsen moet de huid van de baby na het badje een beetje vochtig blijven. Doe je kind luchtige, katoenen kleren aan, maar zorg dat je kind het niet weer te warm krijgt.

 

Voorkomen van warmte-uitslag

Alhoewel het vrij lastig is warmte uitslag te voorkomen (het ene kind heeft nou eenmaal sneller last van de warmte dan een ander kind), voorkomen is toch beter dan genezen. Kleed je kind daarom niet te warm aan. Doordat kinderen veel bewegen, hebben ze sneller last van warmte dan volwassenen. Laat je kind niet in de volle zon (spelen) en laat het kind vooral kleding dragen van natuurlijke stoffen zoals bijvoorbeeld katoen. Niet natuurlijke stoffen bevorderen warmte en laten je kind sneller zweten.

Naar dokter bij warmte-uitslag

In principe hoef je niet naar de dokter te gaan bij warmte uitslag, tenzij het kind na 12 uur nog steeds uitslag heeft of als je kind koorts krijgt.

 

warmte-uitslag kind

 

Warmte uitputting

Dit kan optreden bij heet, vochtig weer en is het directe gevolg van uitdroging. Zieke kinderen, vooral als ze braken en diaree hebben en kinderen die niet gewend zijn aan het spelen in de warmte lopen het grootste risico.

Symptomen warmte uitputting bij een kind

Het kind zal beginnen te klagen over hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid, als het er oud genoeg voor is. Is een kind nog heel jong, dan zul je vooral op andere symptomen moeten letten. Denk daarbij aan: zweten, bleke, klamme huid, krampen en snelle, zwakke polsslag. Hoe jonger het kind hoe ernstiger warmte uitputting kan zijn. Het is dan ook van groot belang altijd alert te zijn.

 

Natuurlijke behandeling van warmte uitputting

Breng het kind, zodra je ook maar het vermoeden hebt dat er sprake is van warmte uitputting naar een koele kamer of in de schaduw. Laat het kind liggen, met een kussen onder het hoofd. Leg de benen hoog (binnenshuis gewoon een stapel kussens eronder, buitenshuis improviseren). De benen omhoog verbetert de doorbloeding van de hersenen. Laat het kind rusten.
Laat het kind hierna zo veel mogelijk koud, zout water (oplossing van 1 theelepel (druiven)suiker met een mespunt zout op 200 ml water of wat opgeloste ORS) drinken. Dit zal het verloren vocht in het lichaam aanvullen. Druivensuiker geniet de voorkeur aangezien druivensuiker direct door het bloed opgenomen wordt.

Geef geen zoete dranken, aangezien deze naast (kunstmatige) suikers, kleurstoffen en dergelijke bevatten, waar het kind in dit geval geen behoefte aan heeft. Ben je onderweg dan kun je er wel voor kiezen om bijvoorbeeld druivensap te geven (let erop dat het om 100% sap gaat zonder toevoegingen) en eventueel iets zouts laten eten (kleinigheid).

 

Voorkomen van warmte uitputting

Warmte uitputting bij kinderen is vrij eenvoudig te voorkomen. Hou een kind dat ziek is of zich niet helemaal lekker voelt bij heet vochtig weer binnen/in een koele ruimte. Beperk het spelen in warm, vochtig weer tot een minimum met een aantal rustpauzes ertussen. Laat je kind veel drinken (liefst water) en even helemaal afkoelen. Let er wel op dat je kind niet tijdens het afkoelen in de tocht zit of loopt, want dan kan je kind ziek worden.

 

Naar de dokter bij warmte uitputting

Als een kind het bewustzijn verliest, dien je snel in te grijpen. Het is van groot belang om de algehele toestand van het kind te beoordeelen. Is het kind aan het ademen, dan leg je hem of haar in stabiele zijhouding en bel je de ambulance. Ademt het kind niet dan moet direct overgegaan worden op reanimatie, terwijl iemand anders het alarmnummer belt.

 

 

Zonnebrand

Niets is vervelender dan zonnebrand, waarbij de huid letterlijk door de zon verbrandt. Kinderen hebben een tere huid en zijn sneller vatbaar voor zonnebrand. Zonnebrand varieert van vrij licht, waarbij de huid alleen een beetje rood is tot ernstig verkleuring van de huid.

Voor (kleine) kinderen zal elke vorm van zonnebrand vervelend zijn. Hierbij geldt: liever voorkomen dan genezen. Bovendien komt de wetenschap steeds vaker een verband tussen het vaak oplopen van zonnebrand en huidkanker. Zonnebrand hoef je niet alleen in de zon op te lopen, ook in de schaduw kun je verbranden, al zal het daar iets langer duren.

 

Symptomen van zonnebrand bij een kind

Zonnebrand begint met het verkleuren van de huid en gaat gepaard met jeuk, roodheid en pijn. Overigens kun je ook verbranden als je gebruik maakt van zonnebrandcreme. Alertheid is geboden!

 

 zonnebrand kind

 

Natuurlijke behandeling van zonnebrand

Breng je kind in de schaduw of een koele ruimte, waar het voldoende moet drinken. Door het verbranden treedt vochtverlies op. Er zijn in de winkels genoeg smeersels te koop die verkoelend werkend als je kind een zonnebrand opgelopen heeft. Let er echter wel op dat het smeersel past bij de leeftijd van het kind.

Wie de voorkeur geeft aan natuurlijke middelen kan de verbrande delen insmeren met verkoelende naturel yoghurt of citroensap (let wel, het laatste prikt). Azijn dat voorzichtig op de verbrande huid gedept wordt brengt verlichting. Heb je aloë vera gel of een plant? Dit werkt eveneens verkoelend. Net als witch hazel (toverhazelaar) spray. Een mengsel van etherische olieen kan eveneens uitkomst bieden.

Voorkomen van zonnebrand

Het beste is natuurlijk om zonnebrand te voorkomen. Smeer je kind altijd voor het naar buiten gaan (in de zon) in met zonnebrandcrème en wel een heel hoge factor, omdat de kinderhuid teer is. Er zijn zelfs zonnebrandcrèmes te koop waarmee gezwommen kan worden. Deze vind je bijvoorbeeld op de schappen bij de Kruidvat of Trekpleister. Hou er rekening mee dat water de zon reflecteert en daarmee de kans op zonnebrand vergroot.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een zelfgemaakte zonnebrandcreme. Hierbij kun je gebruik maken van natuurlijke middelen, zonder chemische toevoegingen. Ben je benieuwd hoe je dit doet? Lees dan vooral snel het artikel ‘Zonnebrandcreme zelf maken‘.

Blijf daarom niet te lang met je kind in het water. Een goede bescherming op het hoofd in de vorm van een hoedje of pet is geen aanrader, maar een must. De hoofdhuid kan ondanks haren verbranden en daar valt het, vooral bij meisjes, minder snel op. Het is belangrijk dat het vochtgehalte in het lichaam op peil gehouden wordt: laat je kind zo veel mogelijk drinken.

Naar de dokter bij zonnebrand

In principe hoef je niet naar de dokter te gaan bij een zonnebrand, tenzij het om zeer ernstige verbranding van een baby gaat of in geval het kind een zonnesteek (warmte beroerte) krijgt (zie hierna). Mocht je kind erg veel pijn hebben en niet kunnen slapen, dan kun je de arts raadplegen voor het gebruiken van kinderparacethamol.

 

 

Zonnesteek (warmte beroerte)

Een zonnesteek of warmte beroerte treedt op wanneer het lichaam sterk oververhit raakt in een warme omgeving. Voor (kleine) kinderen kan een zonnesteek of warmteberoerte bijzonder gevaarlijk zijn. Soms gaat een zonnebrand gepaard met een zonnesteek. Een zonnesteek is niet te verwarren met warmte uitputting.

Symptomen van een zonnesteek (warmte beroerte) bij een kind

Het kind zal, als het oud genoeg is om te praten, klagen over plotselinge hoofdpijn. Verder kan je kind een verwarde indruk maken, last hebben van een warme, rode en droge huid. Snel suffer worden, een snelle en krachtige polsslag hebben en een lichaamstemperatuur die boven de 40 graden uit komt.

Natuurlijke behandeling van een zonnesteek

Het is noodzakelijk meteen in te grijpen, als je kind een zonnesteek heeft opgelopen. Aangezien het leven van het kind gevaar loopt, indien er niet ingegrepen wordt en de lichaamstemperatuur te snel en te hoog wordt. Vooral baby’s lopen een groot risico, omdat hun lichaam de temperatuurschommelingen niet goed verdraagt. Toch zijn er een aantal dingen, die je meteen moet en kunt doen bij een zonnesteek:
1. Bel meteen de huisarts en vertel hem/haar dat je kind een zonnesteek heeft opgelopen
2. Leg je kind op een koele plaats en trek al zijn kleren uit (onderbroek mag aanblijven)
3. Leg een handdoek of kussen onder zijn hoofd en stel je kind door middel van rustig praten op z’n gemak
4. Spons het kind telkens met lauw of koud water af, zonder af te drogen. Een scheut (appel) azijn toegevoegd aan het water zal voor meer verkoeling zorgen
5. Wuif het kind koelte toe om zijn temperatuur te laten dalen (eventueel in combinatie met wikkels)

Naar de dokter bij een zonnesteek

Indien er niet binnen redelijke termijn verbetering optreedt en verlaging van de temperatuur moet het kind zo snel mogelijk naar de dokter gebracht worden. Is er sprake van verlies van bewustzijn met ademstilstand, dan moet je direct de ambulance verwittigen. Is het kind niet bij bewustzijn, maar ademt het (nog) wel, leg je kind dan in stabiele zijligging en bel alsnog de ambulance.

 

                 Van de zon genieten mag en kan, maar met mate en zeker niet tussen 12:00-16:00 uur!

 

Heb je nog aanvullende tips voor het herkennen, voorkomen of behandelen van zonnebrand, zonnesteek, warmte-uitslag bij kinderen? Laat het me dan weten in een reactie onder dit bericht.

Dokteronline.com

28 REACTIES

  • Warmte-uitslag is nog het minst erge eigenlijk. En vrij makkelijk op te lossen 🙂 Smeren is vooral in de zon belangrijk

 1. Zeker voor kinderen is het belangrijk goed op te letten met de zon. Die kunnen zelf nog niet goed aangeven als ze te warm worden, dus moet je als ouder er extra op bedacht zijn. Dus goed smeren, veel drinken en niet op het heetste moment van de dag naar buiten

  • Inderdaad, dit artikel is dan ook vooral gericht op kinderen (veelal ook geschreven vanuit eigen ervaring), alhoewel de tips voor jong en oud gebruikt kunnen worden

 2. Super fijne en handige informatie! Ik ben zelf roodharig en gebruik nooit zonnebrand. Dat komt omdat ik ondanks mijn haarkleur helemaal niet verbrand. Dan vergeet je gewoon aan zonnenbrand te denken, terwijl het voor meer dingen goed is!

  • Grappig dat je niet verbrand als je roodharig bent. Kan me voorstellen dat je het dan inderdaad gewoon vergeet.

 3. Aquarius werk perfect bij uitputting, uitdroging enz. Het is snel werkend. Zit suikers, zout en vitaminen in. Aangeraden door de EHBO. Mijn kinderen vinden het ook nog eens heerlijk. Bij een warm actief dagje geef ik het ze vaak preventief te drinken.

  • Inderdaad, er staat dat het voor kinderen is, maar ook ouderen kunnen hier hun voordeel mee doen. Zonnebrand, zonnesteek en warmte-uitputting kan ook volwassenen treffen.

 4. Bedankt voor de goede aanvulling. Inderdaad, als er suikers, zout en vitamines inzitten dan is het een perfecte aanvulling als het warm is. Beter voorkomen dan genezen zullen we maar zeggen.

 5. Heel goed artikel! Bij warmte uitslag kan je het beste talkpoeder over de plek heen smeren. Let er wel op dat je kind het niet inademt. Dus klein beetje op je eigen hand en met de andere hand deppen en uitstrijken. Zo blijft de plek droog en gaat het sneller over. Mijn dochtertje had hier ontzettend last van in haar nek/keel met doorkomende tandjes en veel kwijlen..

  • Dank je wel voor de aanvulling. Misschien nog handig te vermelden dat mentol talkpoeder ook niet geschikt is voor hele kleine kinderen, voor wat oudere kinderen kan dit wel. Werkt nog eens extra verkoelend.

 6. Warmte uitslag heb ik altijd gehad. In de winter 2 maand lang 1x per 2 weken zonnebank helpt goed. Doe ik datt niet heb ik echt hormooncreme nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.