Kamerplanten maken een huis niet alleen gezellig, in sommige gevallen werken deze ook luchtzuiverend. Helaas, niet alle kamerplanten zijn gezond. Dit zijn 5 kamerplanten die allergische reacties kunnen veroorzaken.
Inhoud
Kamerplanten: een groener huis voor meer gezelligheid in huis
Het is een feit: kamerplanten geven je huis net dat beetje extra gezelligheid. Je kunt de planten op tal van plekken in huis zetten om het geheel op te fleuren. Ik schreef al eerder een artikel over planten in de badkamer. Een plekje dat door velen vergeten wordt, maar gegarandeerd gezelliger wordt als je er een plantje in zet.
Kiezen van de juiste planten
Planten zijn er in tal van formaten en kleuren, al dan niet bloeiend. Welke planten je kiest hangt af van een aantal factoren. De beschikbare ruimte, licht en luchtvochtigheid. Daarnaast moet een plant je liggen. Sommige planten zijn heel makkelijk, zoals bijvoorbeeld cactussen. Andere planten, waaronder orchideeën staan erom bekend dat ze lastig zijn en eenmaal uitgebloeid niet meer zo makkelijk opnieuw gaan bloeien. Ten slotte ben je ook afhankelijk van het beschikbare budget. Niet elke plant is even betaalbaar. En ook bij planten geldt: zodra er een bepaalde trend te bespeuren is worden de planten duur.
Allergie door planten
De meeste planten zijn gewoon goed om in huis te hebben. Er zijn zelfs planten die erom bekend staan dat ze luchtzuiverend werken, zoals bijvoorbeeld de Spathiphyllum, ook wel bekend als de lepelplant. Helaas geldt dit lang niet voor alle kamerplanten. Er zijn zelfs enkele planten die een allergie uit kunnen lokken. Daarbij kunnen de planten een contactallergie, toxische of een fytotoxische reactie uitlokken. Hoe erg je op een bepaalde plant reageert kun je niet van tevoren weten. Zelf ben ik bijvoorbeeld erg allergisch voor brandnetels, waardoor ik blaren krijg en heel lang last heb van roodheid en een branderig gevoel.
Een allergische reactie op een kamerplant kan variëren van een paar milde symptomen zoals rode ogen of een loopneus tot een heftige allergische reactie met in heel zeldzame gevallen de dood tot gevolg. Zo las ik laatst nog op een forum van een moeder waarvan de zoon het steeds heel erg benauwd had met ziekenhuisopname tot gevolg. Uiteindelijk bleek de boosdoener een nieuwe plant in de huiskamer (deze staat hieronder ook in het rijtje vermeld).
5 Kamerplanten die allergische reacties kunnen veroorzaken
Na het lezen van bovenstaande ben je natuurlijk benieuwd welke 5 kamerplanten een allergische reactie kunnen veroorzaken.
1. Ficus
Een zeer geliefde en eigenlijk vrij makkelijke kamerplant, ALS je tenminste niet allergisch bent voor latex. Is dit wel het geval, dan is deze plant een potentieel gevaar voor jou. De sappen van de plant lokken sowieso een reactie uit. Helaas kunnen bepaalde stoffen van de plant ook door de lucht gaan, waardoor je allergie kunt krijgen. De allergenen die door de lucht verplaatst worden kunnen rode ogen veroorzaken. Ook problemen met de slijmvliezen behoren tot de mogelijke reacties als je allergisch bent voor latex en een ficussoort in huis haalt.
2. Anthurium
Dit is een hele mooie plant, die echter voor veel problemen kan zorgen. Ik schreef er net al over: door deze plant is een jongen zelfs in het ziekenhuis belandt met ademhalingsproblemen. De anthurium zorgt bij allergische mensen voor het blokkeren van de luchtwegen met in het ergste geval een anafylactische schok. Niet tijdig ingrijpen kan de dood tot gevolg hebben.
3. Euforbia (wolfsmelk) onder andere Kerstster
Hieronder vallen verschillende planten waaronder de Kerstster en de croton. Bij deze plant gaat het vooral om een allergische reactie die veroorzaakt kan worden door het sap van de plant. Als je de plant gewoon in de kamer zet en er verder niet aankomt hoeft deze plant niet veel problemen te veroorzaken. Door het sap van de plant kun je last krijgen van roodheid, jeuk en blaren. Als het sap in de ogen komt kun je in het ergste geval blind worden.
4. Primula
Deze plant staat bekend als één van de grootste veroorzakers van een allergische reactie. Het gaat daarbij niet om de bloemen van de plant, maar de bladeren. Deze bladeren kunnen bij contact met de huid voor blaren en zwellingen zorgen. Als je daarna in aanraking komt met zonlicht dan verergeren de klachten. Overigens is de kans op een allergische reactie bij deze plant afhankelijk van de kweekmethode en het seizoen.
5. Aaronskelkfamilie (araceae)
De laatste plant in het rijtje van 5 kamerplanten die allergische reacties kan veroorzaken is de Aaronskelkfamilie. Hieronder valt bijvoorbeeld de heel bekende Dieffenbachia die bijzonder giftig is voor mens en dier. Het sap van de plant kan niet alleen voor uitwendige problemen zorgen zoals roodheid, zwelling en jeuk, het sap kan ook tot verstikking leiden.
Wist jij dat de Anthurium, Euforbia, primula, aaronskelkfamilie en de ficus allergische reacties uit kunnen lokken?