boek je vakantie bij de ANWB

Met deze tips kun je je tulpen langer mooi houden. Tips om tulpen goed te verzorgen en op de juiste manier te snijden. Geniet nog langer van mooie en frisse tulpen in een vaas.

 

Inhoud

Tulpen, één van de meest geliefde snijbloem Nederland

Tulpen behoren, naast rozen, tot de meest geliefde snijbloemen in Nederland. Dat is niet zo gek, want tulpen zijn er zijn dé boodschappers van de lente. Bovendien heb je deze in uiteenlopende kleuren en verschillende ‘vormen’. Met een paar makkelijk verzorgingstips en de juiste manier van afsnijden van de tulpenstelen blijft je kleurrijke tulpenboeket lang mooi.

 

Tips tulpen langer mooi houden

Snijbloemen hebben over het algemeen een zeer beperkt leven. Wil je voortaan langer genieten van die mooie bos tulpen? Met onderstaande tips lukt dat gegarandeerd.

 

Tulpen op de juiste manier afsnijden

Als je tulpen direct na aankoop gewoon in het water zet, is de kans groot dat ze snel hun kop laten hangen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om ze eerst op de juiste manier af te snijden:

 • Gebruik altijd een scherp mes en geen schaar om tulpen af te snijden. Een schaar kan de steel soms platdrukken waardoor de wateropname bemoeilijkt word.
 • Zorg ervoor dat het mes absoluut schoon is. Zo voorkom je dat de snijwond later vuil wordt.
 • Plaats het mes minstens drie tot vier centimeter boven het oude uiteinde van de steel en snijd de steel schuin langs de groeirichting af.
 • Door de schuine snede vergroot je het oppervlak van de snijwond. De bloem kan zo meer en sneller water opnemen en de daarin aanwezige voedingsstoffen naar de bloem transporteren.
 • Plaats elke afgesneden tulp direct na het snijden in een vaas met vers water.

Tip: Bij het kopen van tulpen in de bloemenwinkel kun je de bloemen testen op versheid. Wrijf hiervoor lichtjes de stelen en bladeren tegen elkaar: Een vers boeket tulpen maakt daarbij een soort piepend geluid.

De juiste vaas voor tulpen

Wist je dat tulpen zelfs na het afsnijden, gewoon doorgroeien in de vaas? Kies daarom voor tulpen een zo hoog mogelijke vaas om de nog groeiende stelen aan de zijkanten te ondersteunen. Verder hebben deze bijzondere snijbloemen een compleet schone vaas nodig. Zo voorkom je dat bacteriën via de snijwonden op de plant terechtkomen. Voor het reinigen van de vaas kun je azijn gebruiken. Spoel de vaas na het reinigen grondig af met heet water, voordat je de tulpen erin plaatst.

 

Geen goede combinatie: tulpen en narcissen

Tulpen en narcissen bloeien in dezelfde tijd van het jaar en luiden de lente in. Toch moet je ze nooit samen in een vaas combineren. De tulpen zouden hierbij het onderspit delven en snel verwelken. Gesneden narcissen geven namelijk een stof af in het water die de vaatbundels van de tulpen verstopt en hun water- en voedingsopname onmogelijk maakt. Hyacinten met een heerlijke geur zijn dan een betere combinatie al passen de bloemen wat de hoogte betreft natuurlijk veel minder goed bij elkaar.

 

Het juiste water voor tulpen

 • Tulpen houden, net als bijna alle snijbloemen, van zacht en kalkarm water. Als je leidingwater vrij kalkhoudend is, kun je het door een kalkfilter halen of ontkalken met soda. Nog beter is gewoon vers regenwater uit de regenton, als je dit ter beschikking hebt.
 • Door een scheutje verse citroensap aan het water toe te voegen, verlaag je de pH-waarde, wat goed is voor de tulpen. Citroenwater werkt ook antibacterieel en voorkomt de vorming van bacteriën.
 • Ondanks voorzorgsmaatregelen moet je het water van de tulpen regelmatig vervangen, bij voorkeur elke twaalf uur. Tip: vervang nooit al het tulpenwater volledig, maar laat altijd een klein beetje van het oude water in de vaas achter. Volledig vers water stimuleert de tulpen tot nieuwe groei, maar verkort tegelijkertijd hun levensduur.
 • Om rotting te voorkomen, moet je verwelkte bloemen uit de vaas halen. Snijd vervolgens de overgebleven tulpen opnieuw af en plaats ze in het verse water.
 • Let op de waterstand: de sappige stelen rotten snel als ze te diep in het water staan. Vul je vaas daarom slechts 5 tot 6 centimeter. Dat is voldoende voor de bloemen.
 • Temperatuur: een boeket tulpen gedijt het beste bij kamertemperatuur. Plaats het boeket bij twijfel liever te koel dan te warm. Bij temperaturen boven de 18 graden en direct zonlicht verwelken de lentebloemen sneller.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in