Planten in huis zijn weer helemaal terug van weggeweest. En dan niet twee grote en een kleine in het midden op elke vensterbank, maar het liefst een echte jungle in de kamer. Wist je dat planten niet alleen leuk zijn voor de woon- of slaapkamer, maar ook in de badkamer een must zijn? Welke planten zijn geschikt voor de badkamer? Ik geef je een overzicht inclusief wat tips welke planten bij welke stijl badkamer passen.

 

Urban jungle trend

Het is al een tijdje gaande de urban jungle trend en voorlopig lijkt er nog geen einde aan te komen. Met de urban jungle trend haal je veel planten in huis en maak je gebruik van botanische prints. Veel mensen denken daarbij alleen aan het inrichten van de slaap- en woonkamer, terwijl ook andere kamers ingericht kunnen worden volgens de urban jungle trend. Misschien kies je er niet voor om in de badkamer botanische prints te hebben, maar planten kunnen je badkamer net dat beetje extra geven.

 

Waarom kiezen voor planten in de badkamer?

Liefhebbers van planten hoeven niet af te zien van wat groen in de badkamer. Integendeel: planten in de badkamer verhogen het welnessgevoel en zorgen voor een beter klimaat. Veel mensen gaan ervan uit dat een badkamer niet geschikt is voor planten, maar het tegendeel is waar. Planten doen het juist goed in een badkamer, want daar is de luchtvochtigheid over het algemeen een stuk hoger. Ook ligt de temperatuur in de badkamer vaak net iets hoger dan in andere kamers, waardoor deze de perfecte plek is voor het houden van tropische en meer exotische planten.

Zijn planten dan geschikt voor elke badkamer? Niet helemaal. Planten hebben namelijk hoe dan ook licht nodig om te groeien. Badkamers zonder raam of enige vorm van licht (bij voorkeur zonlicht) zijn dan ook niet geschikt voor planten. In die gevallen zou je eventueel kunnen kiezen voor een kunstplant om toch een groene oase te kunnen creëren.

Keuze voor de plant afstemmen op design van de badkamer

De keuze in planten is groot en daardoor is het ook heel makkelijk om de planten af te stemmen op het design van de badkamer. Bij een strakke industrieel ingerichte badkamer komen planten zoals orchideeën goed tot hun recht. Juist vanwege het feit dat het wat meer exclusiefe planten zijn die bekend staan om hun exotische schoonheid en ook nog eens langdurig bloeien onderstrepen deze het design op perfecte wijze.

In een overwegend witte badkamer kun je gerust kiezen voor wat grotere, opvallende planten. Deze worden dan de eyecatcher in je badkamer en zorgen voor een weldadige en rustige uitstraling. Heb je voldoende ruimte? Kies dan voor een bananenplant of een mooie volle hangplant, zoals bijvoorbeeld een grote graslelie.

Op deze wijze is het mogelijk om niet alleen het design van de badkamer af te stemmen op de overige uitstraling van het huis, maar ook te kiezen voor planten die het plaatje compleet maken.

 

Welke planten zijn geschikt voor de badkamer?

Zoals reeds aangegeven zijn het vooral tropische en exotische planten die het goed zullen doen in de badkamer. Hieronder vind je planten die geschikt zijn voor de badkamer, afhankelijk van de hoeveelheid licht en de eigen wensen en voorkeuren.

 

Planten geschikt voor badkamers met veel licht

In badkamers met veel licht kun je niet alleen kiezen voor groene planten, maar ook voor planten die bloeien. De volgende planten zijn geschikt voor badkamers met veel licht:

 • Phalaenopsis orchideën
 • Bromelia
 • Caladium (Olifantoor of Hart van Jezus)
 • Alocasia (skeletplant)
 • Stromante Amabilis
 • Dieffenbachia (let wel: dit is een giftige plant!)
 • Dracaena
 • Ficus binnendijkii ‘Alii’
 • Cyperus (o.a. parapluplant)
 • Chamaedorea elegans (Mexicaanse dwergpalm)
 • Nephrolepis exaltata (varen)
 • Calathea
 • Chlorophytum comosum (graslelie)
 • Spathiphyllum (kan zowel in een lichte als schaduwrijke badkamer)

 

welke planten zijn geschikt voor de badkamer 3
Spathiphyllum Shutterstock

 

Planten voor hoge badkamers

Beschik je over een hoge badkamer waar planten welig kunnen tieren (in de hoogte), dan kun je de volgende planten toevoegen in je badkamer:

 • Cordyline
 • Cocos nucifera (kokosnoot)
 • Dracaena marginata
 • Codiaeum (croton)

 

welke planten zijn geschikt voor de badkamer 4
Dracaena Marginata Shutterstock

Planten voor badkamers met beperkte lichtinval

Vooral in de tropen zijn voldoende planten te vinden die genoegen nemen met een plek in de schaduw. Dus ook voor badkamers met minder lichtinval zijn er diverse planten te vinden. Ook hier hoef je geen genoegen te nemen met alleen groene bladeren of kleine planten. Er zijn voldoende planten met gekleurde bladeren, opvallende vormen en diverse groottes voor deze badkamers:

 • Platycerium bifurcatum (hertshoornvaren)
 • Pellaea rotundifolia (dubbeltjesvaren)
 • Asplenium nidus (vogelnestvaren)
 • Aglaonema crispum (zeer decoratieve bladeren in verschillende kleurschakeringen)
 • Spathiphyllum

 

welke planten zijn geschikt voorde badkamer 2
Vogelnestvaren Shutterstock

 

Verzorging van planten in de badkamer

Badkamers zijn over het algemeen vochtige ruimtes, waardoor de waterbehoefte van planten hierop afgestemd wordt. Planten nemen namelijk al uit de lucht vocht op, waardoor deze veel minder gegoten hoeven te worden. Omdat het in veel gevallen wel om tropische planten gaat moet je hier wel rekening mee houden bij het luchten van de badkamer. Deze planten mogen niet te veel in de tocht staan of blootgesteld worden aan te grote temperatuurverschillen.

De planten kunnen bij voorkeur liever in hydrokorrels geplant worden in plaats van gewone aarde. Door de hoge luchtvochtigheid kan de aarde namelijk eerder gaan schimmelen. Ten slotte nog een kleine tip: planten reageren op stoffen in de lucht. Beperk daarom het gebruik van deodorant, nagellak en andere sterk ruikende producten in de badkamer tot een minimum.

 

Zoals je ziet is er een grote keuze in welke planten geschikt zijn voor de badkamer. Daarnaast kun je de keuze volledig afstemmen op de beschikbare ruimte en de stijl van je badkamer. Ideaal om een oase van rust te creëeren waar je optimaal kunt ontspannen na een dag hard werken.

 

welke planten zijn geschikt voor de badkamer 1
Shutterstock

 

Leestip: 7 Tips om de badkamer te verbouwen

Dokteronline.com

38 REACTIES

 1. Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht dat planten in de badkamer ook leuk zijn 🙂 Ik heb zelf geen echte badkamer, maar mijn vriend wel, inclusief bad, dus misschien is het wel een leuk idee voor wat extra kleur en gezelligheid 🙂

  • Oh, in een badkamer met bad staan planten extra gezellig. Wij hebben momenteel ook een badkamer met bad en hier staat sowieso een spathyllium in en mijn dochter zet er afwisselend kleine planten in. Echt heel gezellig

 2. Wat een leuke tips! In onze badkamer is helemaal geen natuurlijke lichtinval, dus heb ik er nu wat nepplanten neergezet. Denk je dat de categorie “planten voor beperkt lichtinval” hier ook zouden overleven?

  • Als je badkamer helemaal geen licht heeft zou ik het bij nepplanten houden, echte planten hebben nou eenmaal echt licht nodig om te kunnen groeien.

  • Oei, dan heb je maar een keuze en dat zijn nepplanten. Daarmee haal je wel wat meer kleur in de badkamer.

  • Grappig dat bijna niemand eraan denkt om op de badkamer planten te zetten, terwijl het toch echt een verrijking is (vind ikzelf dan)

  • Oei, geen groene vingers dus… Maar er zijn ook planten die het met weinig verzorging goed doen, zeker in de badkamer 😉

 3. Dank je wel voor de tips! Ik was al van plan naar een tuincentrum te gaan het weekend voor wat plantjes op mijn balkon. Nu neem ik ook zéker eentje mee voor in mijn badkamer!

  • Jammer dat je dan zelf geen planten in de badkamer hebt.Planten vind ik echt net dat beetje extra toevoegen in de badkamer.

  • Als je hydrokorrels gebruikt en de planten in de badkamer zet, dan heb je niet echt groene vingers nodig 😉

 4. Wat een leuk artikel… en wat een gave foto, die laatste! Jammer dat wij niet zo’n grote badkamer hebben.

 5. Ik heb op dit moment geen platen in de badkamer maar ik geef toe dat het er ontzettend leuk uitziet! 🙂 Fijn dat je weet welke je er mag zetten en welke dus niet!

  • Het ziet er echt gezellig uit, een aanrader, wij hebben een vaste plant in de badkamer met kleine plantjes wisselen we steeds af.

 6. Wat een leuk artikel met handige tips! Planten zijn altijd prachtig in huis, en ook superleuk om deze in de badkamer te hebben! Leuk en inspirerend artikel!

  Groetjes,
  Marieke van Sukhi.nl

 7. […] De badkamer is een plek waar je rustig wakker moet worden of je voor moet bereiden op het slapen. Dat kan alleen als de badkamer niet alleen veilig is, maar ook rust en reinheid uitstraalt. Ruim de badkamer daarom elke dag op. Maak de badkamer geregeld schoon. Zorg voor algemene rust door het complete design  en alle kleuren op elkaar af te stemmen. Om het geheel af te maken kun je ook planten in de badkamer zetten. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.