boek je vakantie bij de ANWB

Ben je een echte koukleum? Lees dan deze 8 tips om warm te blijven tijdens de winter, geschreven door een koukleum pur sang, goed door en doe er je voordeel mee. Handige tips die je deze winter hopelijk wel heerlijk warm houden, totdat de lente haar intrede doet.

 

Inhoud

1. Draag voldoende en juiste kleren

Zonder dat de cv heel de dag op volle toeren moet draaien, is het vooral van belang dat je voldoende kleren draagt en ook de juiste kleren kiest. Met de juiste kleren worden kleren bedoelt gemaakt van natuurlijke materialen. Hierdoor voorkom je overmatig zweten en is er voldoende ventilatie.  Een goed voorbeeld hiervan is katoen.

Genoeg kleren dragen betekend in dit geval dat je meerdere laagjes kleren over elkaar heen draag. Er moet wel  voldoende luchtcirculatie zijn, want daarmee blijf je extra warm. Dus: een hemdje, erover  een blouse met daarover heen een lekker warme vest is prima en zal je lekker warm houden.

Ga je naar buiten? Draag dan een goede warme jas, houd je nek warm met een lekkere sjaal en je handen blijven met paar handschoenen. Je sjaal kun je  natuurlijk optrekken tot over je neus als het echt te koud wordt.

 

tips warm blijven winter kleding

 

2. De juiste voeding en warm drinken

Om het warm te krijgen moet je de juiste voeding eten en het juiste drinken nemen. Om snel van binnen warm te worden drink je iets warms, bijvoorbeeld een glas hete thee of een kopje warme chocolademelk. Soep is voor tussendoor of als lunch een goed idee: het verwarmd je heerlijk van binnen en is weer eens wat anders dan een boterham. Voeding welke rijk is aan gezonde vetten( zoals bijvoorbeeld noten en vis) zullen het lichaam helpen om de eigen temperatuur beter te regelen.

Naast voeding zijn kruiden ook belangrijk. Gember bijvoorbeeld  stimuleert de bloedcirculatie, waardoor je lichaamstemperatuur zal stijgen. Pittig eten verwarmd eveneens.

 

tips warm blijven winter voeding

 

3. Alleen zijn bevorderd de kou

Het is wetenschappelijk bewezen: als je alleen bent zul je het sneller koud hebben  dan wanneer je met z’n tweeën bent of bijvoorbeeld met een hele groep vrienden. Dit heeft alles te maken met het feit dat je je verbonden voelt met anderen. Deze figuurlijke warmte zet je lichaam om in echte warmte. Let wel: dit helpt natuurlijk alleen als je je in goed gezelschap bevindt. Van sommige mensen krijg je het alleen nog kouder, dus blijft uit de buurt van dit soort mensen.

 

tips warm blijven winter alleen

 

4. Knuffelen

Door te knuffelen komt in de hersenen de stof oxytocine vrij. Dit hormoon bevordert je geluksgevoel en zorgt ervoor dat je je lekker voelt en dat je het minder snel koud hebt. Tijd dus om in de winter lekker tegen elkaar aan te kruipen voor wat extra geknuffel. Hoeft niet per se een partner te zijn: een hond of kat is ook perfect om mee te knuffelen.

 

tips warm blijven winter knuffelen

 

 

5. Bewegen tijdens de kou

Beweging houdt je lichaam op temperatuur. Tijdens de kou ben je echter al snel geneigd om lekker op het bankje te hangen en niets te doen. Dit is echter funest als je het koud hebt. Wil je  lekker opwarmen? Ga dan bewegen. Vergeet vooral niet je vingers en tenen mee te bewegen om de bloedcirculatie te bevorderen.

 

tips warm blijven winter bewegen

 

6. Warm bad of douche

Toch teveel afgekoeld? Neem dan een lekker warm bad of ga uitgebreid warm douchen. Droog je hierna flink af, zodat de doorbloeding in je lichaam geprikkeld wordt en je kunt er voorlopig weer helemaal tegenaan.

 

tips warm blijven winter bad

 

7. Koud in bed? Neem een warmwaterkruik

Tegen de kou in bed helpen twee dingen: of een partner waar je lekker lepeltje lepeltje tegenaan kunt liggen en/of een heerlijk warme kruik. Natuurlijk zijn er ook verwarmende dekens te koop, deze zorgen echter voor extra belasting van de portemonnee doordat ze extra energie nodig hebben (stroom). In een warmwaterkruik kan maar een beperkte hoeveelheid warm water en een partner kan je de hele nacht lekker warm houden.

 

tips warm blijven warmwaterkruik

 

8. Pas op met alcohol

Terwijl de meesten in de veronderstelling verkeren dat alcohol verwarmend werkt is het tegendeel waar:  alcohol verlaagt juist de lichaamstemperatuur. Helaas merkt het lichaam dit niet op, integendeel voelt het juist warm aan, met als gevolg dat men het lichaam misschien minder beschermd tegen de kou dan eigenlijk nodig is. Dit kan tot gevolg hebben dat je juist ziek wordt.

 

tips warm blijven alcohol

 

Gelukkig zijn er nog veel meer tips om het weer snel warm te krijgen.

Heb je zelf nog tips om warm te blijven tijdens de koude dagen? Laat hieronder een reactie achter met jouw ultieme tip! Mocht het met deze 8 tips om warm te blijven tijdens de winter nog niet lukken? Dan raad ik je een enkeltje naar de tropen van harte aan 😉

Dokteronline.com
Vorig artikelDe handtassen trends lente 2017
Volgend artikelReview Oral B Genius 8000s
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

5 REACTIES

  1. uitgebreid douchen is wel heerlijk om warm te worden én te ontspannen maar met de huidige energieprijzen toch niet echt aan te raden, want het kost een vermogen aan gas.

  2. Dikke sokken aan en pantoffels, als je voeten warm blijven… koelt je lichaam ook niet heel snel af.

    Dekentjes op de bank waar je in kan wegkruipen

    Soep/bollion, thee of koffie drinken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in