boek je vakantie bij de ANWB

Vandaag lees je alles over gember, een natuurlijk medicijn. Zelf gebruik ik al langere tijd gember voor mijn migraine, maar gember is voor veel meer goed. De anti-inflammatoire eigenschappen zorgen ervoor dat gember voor tal van aandoeningen gebruikt kan worden.

 

 

Note vooraf: alhoewel gember een natuurlijk product is moet je altijd kijken naar eventuele wisselwerkingen met gewone medicatie. Extra voorzichtigheid is geboden bij zwangerschap, het gebruik van bloedverdunners en medicatie om de bloedsuikerspiegel te verlagen!

 

 

Inhoud

Wat is gember?

Voordat ik verder inga op de gezondheidsvoordelen wil ik eerst even kort ingaan op wat ginger eigenlijk is. Ginger, ook wel bekend als Zingiber officinale is een wortelstok, een dikke ondergrondse stam die zich steeds blijft vertakken.

 

De gemberplant zelf kan 90 cm hoog worden en produceert 2 – 5 hoopjes gember. Deze gember kan in principe het hele jaar door geoogst worden. Wanneer een stukje gember van de moederplant is verwijderd wordt het eerst gewassen en daarna in de zon gedroogd. Hierna kan de gember gebruikt worden als medicatie of verwerkt worden in eten.

 

 

Gember als eten

Gember wordt veelvuldig verwerkt in eten, in met name de Aziatische keuken. Om gember in de keuken te kunnen gebruiken, kies je voor stevige wortels die glad zijn en een klein beetje glimmen. Koop bij voorkeur geen wortels met nieuwe scheuten. Gemberwortels zijn buiten de koelkast enkele weken houdbaar als je deze op een koele en donkere plek bewaard. In de vriezer bewaar je deze zelfs enkele maanden.

Voordat je gember gebruikt moet je deze altijd schillen. Je kunt gember zowel vers als gedroogd, in poedervorm of ingemaakt gebruiken. Gember is in heel veel gerechten te gebruiken die net dat beetje extra smaak kunnen gebruiken. Denk daarbij aan dipsauzen, dressings, rubs, pesto, thee en zelfs gezonde shakes.

Staat in een recept aangegeven dat je gedroogde gember nodig hebt, maar heb je alleen verse voorhanden? Geen nood, 6 delen verse gember staan gelijk aan 1 deel gedroogde gemberwortel.

 

Alles over gember een natuurlijk medicijn 1

 

 

Alles over gember, een natuurlijk medicijn

Gember behoort tot één van de oudste natuurlijke medicijnen die er bestaan. Oorspronkelijk komt de wortel uit Zuidoost Azië. Het is dusniet meer dan logisch dat de oude Chinese en Indiase genezers duizenden jaren lang gember standaard in hun medicijnvoorraad hadden. Ayurvedische teksten noemen de wortel ook een geweldig universeel medicijn. Een oud Indiaas gezegd luidt: ‘Alle goede dingen vind je in gember’. Traditionele Chinese geneeskunde gaat ervanuit dat gember van binnenuit verwarmd.

De meeste productie van de gemberwortel vindt plaats in China, India, Australië en Jamaica. Daar zijn de omstandigheden het beste: warm en een hoge luchtvochtigheid. Verreweg de meeste gember komt echter uit de Indiase Malabar kust.

Tegenwoordig wordt gember nog steeds gebruikt in eten en als medicijn. De moderne Westerse wetenschap heeft talloze studies gewijd aan de gezondheidsvoordelen van gember en deze zijn keer op keer bevestigd.

Het zijn de bestanddelen: zingerone, shogaols, gingerols en diverse andere vluchtige olieën die de wortel niet alleen smaak geven, maar ook medicinale eigenschappen. De hoeveelheid van deze stoffen hangt af van een aantal factoren zoals: geografie, oogsttijd en verwerking.

 

Anti-inflammatoir en anti-oxidant

De consumptie van gember kan spierpijn verzachten, ontstekingen afremmen en artrose pijn verminderen. Diverse theorieën suggereren dat gember cycloxygenase en lipoxygenase onderdrukken, waardoor het anti-inflammatoir is. NSAIDs werken ongeveer op dezelfde manier, alleen onderdrukken deze allen cyclocygenase, waardoor lipoxygenase geremd wordt.

Aangezien gember beide stoffen onderdrukt leidt het tot een lagere productie van leukotrieën, tumor necrosis factor en prostaglandines. Dit alles zorgt ervoor dat de wortel uitstekend helpt bij ontstekkingen, waarbij de pijn significant verminderd. In tegenstelling tot de gewone NSAIDs heeft gember geen negatieve werking op de maag of nieren (bij normaal gebruik) en zou het zelfs kunnen helpen bij maagzweren.

 

Onderstaand vind je een lijst met aandoeningen, waarbij het natuurlijke medicijn gember uitkomst kan bieden

 

 

Gember tegen misselijkheid en reisziekte

Gember helpt tegen misselijkheid die ontstaat door beweging, chemotherapie, zwangerschap en na een operatie. Bij gebruik tijdens zwangerschap moet even opgelet worden, aangezien er nog twijfels zijn rondom het gebruik van gember in deze periode.

Gember onderdrukt de misselijkheid door het remmen van serotonine receptoren. Hierbij werkt de stof aan twee kanten: zowel in de brein als in de darmen, waardoor misselijkheid op meerdere vlakken aangepakt wordt. Door de afgifte van vasopressine (ADH) te verminderen, wordt ook misselijkheid veroorzaakt door beweging (wagenziekte) vermindert.

 

 

Gember is goed voor de spijsvertering

Gember staat al sinds de middeleeuwen bekend als een natuurlijk hulpmiddel voor de spijsvertering. Het kalmeert overactieve maagcontracties, waardoor de maaginhoud makkelijker naar de darmen afgevoerd kan worden. Dit zorgt er ook voor dat er minder sprake is van brandend maagzuur. Door het enzym zingibain wordt het verteren van eiwitten vergemakkelijkt.

 

Gember reguleert bloeddruk en astma

Er zijn diverse studies uitgevoerd naar de positieve effecten van gember en een goede bloeddruk. Gebleken is dat gember een vergelijkbare werking heeft als calciumantagonisten. Wordt de gemberwortel over een langere periode gebruikt dan zorgt dit voor meer ontspanning van de spieren en meer elastische bloedvaten. Dit resulteert in een afname van de bloeddruk, maar heeft ook tot gevolg dat de spieren van de bronchiën ontspannen, waardoor de benauwdheid die gepaard gaat met astma afneemt.

Note: in Suriname had ik een vriendin die zware astma heeft. Ze nam jarenlang medicatie, maar heeft dit afgebouwd, waarna ze de overstap heeft gemaakt naar het drinken van verse gemberthee. Inmdidels heeft zij geen medicijnen meer nodig en kan zij volledig normaal ademen. Let wel: te hoge doseringen kunnen voor een te lage bloeddruk zorgen.

 

 

Gember verlaagd cholesterol

Gember heeft een cholesterol verlagende eigenschap. Het gaat daarbij met name om de toename van uitscheiding van LDL cholesterol en triglyceriden via de gal en fecale uitscheiding. Ook wordt de productie van cholesterol door de lever significant verminderd.

 

 

Gember in de strijd tegen kanker

Studies die gebaseerd zijn op de verschillende populaties tonen aan dat mensen die in Zuidoost Azië leven vergeleken met mensen in de Westerse wereld een verminderde kans hebben op kanker. Dit heeft met name te maken met de planten en kruiden die in de keuken gebruikt worden en bekend staan om hun anti-kanker eigenschappen.

Het ontstaan van tumoren is gelinked aan ontstekingen en oxidatieve stress. De anti-inflammatoire en anti-oxidatieve eigenschappen van gember kunnen een grote rol spelen in kankerpreventie. Bovendien is gember in staat om een tumor onderdrukkend gen te activeren. Tegelijkertijd wordt een gen dat een rol speelt bij de vorming van een kwaadaardige tumor gereduceerd, waardoor de wortel een gunstige werking heeft op het ontstaan en verspreiden van kankercellen.

 

 

Gember is anti-bacterieel

Gember helpt in het vernietigen van orale pathogenen en Helicobacter Pylori (een bacterie die maagslijmvliestontsteking en maagzweren veroorzaakt). Hierdoor is gember anti-bacterieel.

 

 

Gember als natuurlijk middel tegen migraine

Gember heeft vergelijkbare werking als sommige medicaties die voorgeschreven worden. Zelf ben ik al ruim 26 jaar migraine patiënt en heb ik zelf ondervonden wat gember voor je kan doen. Overigens niet alleen gember, maar ook andere voeding speelt een rol bij het ontstaan van migraine. Als natuurlijke remedie tegen migraine wordt gember bij voorkeur vers gebruikt. Door er thee van te trekken neemt niet alleen de pijn van de aanval af, ook de met migraine gepaard gaande misselijkheid zal afnemen. Frequent gebruik zal op den duur ook leiden tot afname van het aantal aanvallen. Zelf merkte ik dat als ik om de dag verse gemberthee dronk eigenlijk geen migraine meer had.

 

Alles over gember, een natuurlijk medicijn 3

 

 

Ook hiervoor kun je gember gebruiken

 • Voeg wat gember toe aan je bad en voetbad
 • Zorg voor een schone huid zonder puistjes door het gebruik van gember (anti-inflammatoir en anti-bacterieel)
 • Natuurlijk lustopwekkend middel (ideaal als je sex leven een beetje ingedut is)
 • Afvallen (ik viel echt heel wat kilo’s af door het gebruik van gember, dat was ook de reden dat ik er weer mee gestopt ben)

 

 

Waarschuwing

Voor gebruik altijd overleggen met de apotheker in verband met wisselwerking met onder andere bloedverdunners.

Alhoewel het een natuurlijk middel is moet het met mate genomen worden. Gebruik bij voorkeur verse gember of capsules van betrouwbare afkomst.

Eet je te veel gember ineens (dan hebben we het over een hele gemberwortel) dan kan dit diaree, irritatie in de mond en brandend maagzuur veroorzaken.

 

 

Gember schillen

Op onderstaande video zie je hoe je makkelijk en snel gember kunt schillen. Het werkt overigens ook gewoon met een scherp aardappelmesje.

 

 

Aangeraden hoeveelheden voor consumptie

Om de medicinale eigenschappen van gember optimaal te kunnen benutten kun je het beste 1 – 2 gram gember nuttigen. Deze hoeveelheid helpt tegen misselijkheid, spierpijn en bevordert een goede spijsvertering. Beperk de inname tot maximaal 4 gram per dag, alhoewel er geen significante nadelen te vinden zijn als er meer geconsumeerd wordt.

 

 

Wetenswaardigheden over gember

 • Gember komt uit dezelfde familie als kardemom en kurkuma
 • Beta-elemene is een pharmaceutisch middel dat aan gember onttrokken wordt
 • In India wordt basilicum gecombineerd met gember als een populair middel om buikpijn bij kinderen te behandelen
 • In Azië wordt gember standaard gebruikt aangezien het een probaat middel is om het lichaan te reinigen na het eten van vlees
 • Vroeger werd gember gebruikt in asielen
 • Op een stuk verse gember kauwen vermindert keelpijn en heesheid
 • Het eten van een schijfje gember met daarop wat zout kan de spijsvertering bevorderen
 • Gember verwarmd het lichaam van binnen
 • Gember is een belangrijk ingrediënt in kimchi
 • Door veel gember te gebruiken kan de geur van vis verminderd worden
 • De gemberwortel was in Europa zo populair dat het net als zout en peper gebruikt werd. Het werd letterlijk overal op gestrooid, zelfs op bier. Hier komt ook gemberbier (gingerale) vandaan

 

 

Alles over gember, een natuurlijk medicijn 2
Kimchi

 

Zelf gember laten groeien

Alhoewel gember voornamelijk in vochtige en warme gebieden groeien, is het toch mogelijk om thuis gember te laten groeien. Onder de juiste omstandigheden kun je binnen 3 – 6 maanden zelfgekweekte gember oogsten.

 

Hopelijk weet je nu alles over gember, een natuurlijk medicijn. Heb je nog aanvullingen, dan hoor ik het graag.

 

Dokteronline.com

36 REACTIES

  • Hahaha… ik snap je helemaal. Ik moest er ook aan wennen, maar eerlijk gezegd vind ik de thee nu heerlijk, net als Surinaams gemberbier (dat brandt wel in je keel)

  • De smaak van gember is inderdaad erg sterk. Ik moest er ook aan wennen, maar nu vind ik het wel lekker. In eten kun je het trouwens goed verstoppen 😉

 1. Ik heb één keer gember op, bij een sushirestaurant zetten ze het in een bakje bij je op tafel en het leek een beetje rozig dus dachten we dat het zalm was, toen viel de smaak zo tegen dat ik het daarna nooit meer op heb. Misschien toch weer eens proberen met de wetenschap wat het is 😉

  • Hahaha… ik kan me voorstellen dat het heel erg tegenviel, vooral als je iets heel anders verwachtte… Misschien in een thee proberen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in