boek je vakantie bij de ANWB

Niets zo vervelend als slakken in de tuin die bloemen en groenten opeten. Met deze 9 tips tegen slakken in de tuin maak je een einde aan elke slakkenplaag, zonder dat je gebruik hoeft te maken van chemische middelen.

 

Inhoud

Waarom slakken in de tuin?

Je hebt alleen last van slakken in de tuin als de omstandigheden daarvoor perfect zijn. Slakken zijn namelijk nogal veeleisend. Als de tuin vochtig is, tegelijkertijd warm en er is voldoende voedsel, dan zul je (veel) last hebben van slakken. Vooral naaktslakken hebben grote behoefte aan vocht, tegen droogte en warmte kunnen ze niet zo goed. In de winter verstoppen ze zich onder bloempotten, onder de grond en op andere beschermde plekken en zodra het weer warmer wordt komen ze letterlijk uit alle hoeken en gaten gekropen.

 

Zijn slakken slecht voor de tuin?

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil omdat je je ergert aan het feit dat slakken je zaailingen, pas geplante groenten en mooie bloemen met de grond gelijk maken. Toch is het niet zo dat slakken alleen maar slecht zijn voor de tuin. Integendeel: slakken zijn eigenlijk hele goede composteerders en daarom onmisbaar in je tuin. Ze maken niet alleen de grond los, maar door hun poep wordt de grond meer vruchtbaar.

 

9 Tips tegen slakken in de tuin zonder gebruik van chemische middelen

Ondanks het feit dat slakken eigenlijk helemaal niet zo slecht zijn voor je tuin, is de kans groot dat je ze liever kwijt dan rijk bent. Niet zo gek, want slakken kunnen binnen een nacht behoorlijke schade aanrichten in je tuin. En daar wordt je zeker niet vrolijk van! Vraag je je nu ook af wat je kunt doen tegen slakken in de tuin? Lees snel verder en maak gebruik van onderstaande tips.

 

1. Koffiedik

Als slakken ergens niet van houden, dan is het wel koffiedik. Ik schreef al eerder een artikel over het gebruik van koffiedik in huis en tuin. Strooi koffiedik ruimschoots rondom de planten. De caffeïne in koffiedik is giftig voor slakken (en mieren) waardoor ze uit de buurt van je planten blijven. Strooi je het rondom de plantenbak, dan zijn al je planten beschermd.

 

2. Eierschalen

Niet alleen koffiedik houdt slakken op afstand. Dat geldt ook voor eierschalen. Droog eierschalen en verkruimel deze (niet al te fijn!). Strooi de verkruimelde eierschalen rondom de planten die je tegen slakken wil beschermen. Gegarandeerd dat je geen last hebt van slakken. Dit heb ik zelf 2 jaar geleden gedaan en er waren wel slakken in de tuin, maar van de planten waar ik eierschalen rondom gestrooid had bleven ze mooi af.

 

3. Cacaodoppen tegen slakken in de tuin

Heb je geen koffiedik of eierschalen? Geen nood, ga naar het tuincentrum en koop cacaodoppen als bodembedekker tegen slakken. Zorg dat je een dikke laag cacaodoppen rondom de planten strooit. Slakken hebben hier een hekel aan, waardoor je planten optimaal beschermd zijn.

WAARSCHUWING! Cacaodoppen zijn giftig voor honden!

 

4. Planten tegen slakken

Deze tip kun je perfect toepassen als je een moestuintje hebt. Plant tussen je sla en andere groenten de volgende groente en planten:

 • Radijs
 • Spinazie
 • Rode bieten
 • Tomaten
 • Uien
 • Andijvie
 • Goudsbloem
 • Anjer
 • Oostindische kers
 • Geranium
 • Varen

 

5. Kruiden tegen slakken

Niet alleen houden bepaalde groenten slakken op een afstand, dat geldt ook voor diverse kruiden. Deze kun je gewoon tussen de andere gewassen planten:

 • Rozemarijn
 • Tijm
 • Salie
 • Knoflook
 • Lavendel

 

6. Lok natuurlijke vijanden van de slakken naar je tuin

Wil je echt komaf maken met (naakt)slakken in je tuin? Zorg dan dat je tuin een paradijs is voor vijanden van de slak. Denk daarbij aan egels, vogels en padden die dol zijn op slakken.

 

7. Bierval maken

Als je (heel veel) last hebt van slakken dan is het een goed idee om biervallen neer te zetten. Dat werkt heel simpel:  plaats op strategische punten in de tuin potjes met daarin wat bier (ingraven). In de avond en nacht zal het bier de slakken aantrekken. Ze klimmen in het potje, maar zullen uiteindelijk verdrinken in het bier.

 

8. Verwijder schuilplekken

Slakken hebben donkere en vochtige plekjes nodig om zich te beschermen tegen de felle zon en om te voorkomen dat ze uitdrogen. Zorg dus dat er zo min mogelijk schuilplekken zijn. Je kunt ook de slakken handmatig verwijderen uit de schuilplekken.

 

9. Geef je planten in de ochtend water

Slakken hebben vocht nodig om je tuin aantrekkelijk te vinden. Omdat ze vooral in de avond tevoorschijn komen is het belangrijk dat de tuin dan niet vochtig is. Geef je planten dus in de ochtend voldoende water. Tegen de avond is het vocht opgedroogd en is je tuin veel minder aantrekkelijk voor slakken.

 

Bonustip: havervlokken

Wist je dat slakken gek zijn op havermout? Als je dit rondom je planten strooit zullen ze zich tegoed doen aan de havervlokken in plaats van je plantjes. Havermout is ontzettend droog en dat bevalt de slakken dan weer niet zo goed, waardoor ze uitdrogen. Dit is niet alleen een natuurlijke tip, de overgebleven havermout is ook nog eens lekker voor andere dieren in de tuin. Dat geldt ook voor de slakken die heel traag worden en daardoor lekker en makkelijk voer zijn voor vogels in je tuin.

Dokteronline.com

1 REACTIE

 1. het is een fabel dat Egels naaktslakken eten. Ze kunnen het slijm niet verteren en worden vaak ziek mochten ze toch een keer een slak verorberen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in