boek je vakantie bij de ANWB

Ben jij dol op koffie? Zie je door het grote aanbod het lekkerste bakkie niet meer? Geen nood! Ontdek nu alle koffiesoorten op een rijtje. Van espresso tot latte macchiato en van Americano tot Flat White, alle koffiesoorten worden besproken.

 

Inhoud

Genieten van koffie

Of je het nu een bakje pleur, een bakkie troost of gewoon een kopje koffie noemt, in Nederland gaan er dagelijks heel wat kopjes doorheen. Een paar jaar geleden had je alleen de keuze uit simpele koffie met melk en suiker, eventueel espresso en nog een cappuccino en dat was het dan zo een beetje. De meeste koffie werd gemaakt met simpele filterkoffie. Mocht je wat meer luxe wensen dan kon je kiezen voor koffiebonen.

Toch  was het altijd genieten geblazen, ook al was het maar een simpel kopje koffie. Gelukkig is dat genieten inmiddels alleen maar meer geworden, dankzij de vele keuzes in koffiesoorten.

 

Alle koffiesoorten op een rijtje

Aan de ene kant lekker dat er zoveel keuzes in koffiesoorten zijn, aan de andere kant vraagt dat ook meer uitzoekwerk. Want wat is nu wat? En welke vindt je uiteindelijk echt de lekkerste? Ga maar eens naar een willekeurige koffiebar of Starbucks en je ziet bijna scheel van de hoeveelheid (lekkere) koffiesoorten. Hieronder vind je een korte uitleg van de verschillende soorten koffie, zodat je zelf op ontdekkingstocht kunt gaan om te ontdekken welke koffiesoort het beste bij jou past.

Kleine tip vooraf: van veel soorten kun je naast de gewone ook een cafeïnevrije variant krijgen. En wil je een keer geen warme koffie? Dan kies je gewoon voor ijskoffie.

 

Koffiesoorten zonder melk en suiker toevoegingen

Hou je niet van allerlei toevoegingen in je koffie? Wil je het simpel houden? Kies dan voor één van onderstaande soorten zwarte koffie. Koffie zonder toevoegingen is sowieso een stuk gezonder.

 

Espresso

Eigenlijk is espresso het uitgangspunt voor alle varianten koffie die je kunt krijgen. Het vormt de basis van elk kopje koffie, ongeacht de naam die eraan gegeven wordt. Het verschil zit dan vooral in de hoeveelheid espresso die gebruikt wordt en andere toevoegingen zoals melk, suiker en bijvoorbeeld chocolade.

Een echte espresso is een zeer sterke koffie die je binnen 1 – 2 slokken op hebt. Je proeft de pure smaak van koffie (bitter en zeer sterk). Deze wordt geserveerd in een echt espressokopje.

Liever iets langer genieten van je espresso? Bestel dan een Dopio. Dopio staat voor dubbel (Italiaans) en is eigenlijk niets meer dan 2 shotjes espresso in een kopje.

 

Ristretto

Vind je een kopje espresso nog te flauw? Dan is de Ristretto echt iets voor jou. Deze bevat dezelfde hoeveelheid koffie, maar wordt slechts met de helft van het water gemaakt.

 

Americano

De naam heeft deze koffie te danken aan het feit dat de Amerikanen espresso eigenlijk veel te sterk vonden. Dus gaven ze er hun eigen draai aan: je neemt 2/3 heet water en giet dit in een kopje met daarin een shot espresso.

 

Lungo of Long Black

De Long Black of Lungo wordt vaak verwisseld met de Americano, maar er is toch een verschil in beide koffiesoorten. De Lungo of Long Black wordt met 1,5 – 2 keer zo veel water gemaakt. Hierbij wordt het water samen met de espresso shot in het kopje gevuld. Dit zorgt voor een rijkere smaak en betere vermenging van water en koffie.

Alle koffiesoorten op een rijtje cafe latte

 

Koffiesoorten met toevoegingen zoals melk en melkschuim

Hou je wel van een kleine (zoete) toevoeging aan je bakkie pleur? Dan moet je absoluut kiezen voor één van onderstaande koffiesoorten. Er is natuurlijk wel verschil in de sterkte en hoeveelheid toegevoegde melk en melkschuim.

 

Cappuccino

Een cappuccino wordt in een wat groter kopje geserveerd en bestaat traditioneel uit een kopje espresso met daaraan toegevoegd gestoomde melk en melkschuim. Vooral de melkschuim is typerend voor een kopje cappuccino. De melkschuim vormt de basis voor een barista om hier leuke vormen in te maken.

 

Latte of koffie verkeerd (luxe uitvoering)

Een latte macchiato heeft eigenlijk veel weg van een cappuccino, maar wordt in een glas geserveerd. Dit is vooral om de lagen goed te kunnen zien. Een glas latte macchiato bestaat uit 2 shotjes espresso en ongeveer 250 ml melk. Hier bovenop komt dan nog een laagje melkschuim. Het verschil met een cappuccino is dat de melk iets dunner is (minder opgeschuimd) en dat er meer melk toegevoegd wordt.

 

Latte macchiato

Veel mensen denken dat latte en latte macchiato hetzelfde zijn, maar er is een wezenlijk verschil. Bij de latte wordt eerst de espresso in het kopje gedaan. Bij Latte macchiato hoort eerst de melk en hier bovenop de koffie te komen.

 

Flat White

Geserveerd in een kopje is Flat White koffie een mix tussen de eerder genoemde cappuccino en latte macchiato. Flat white heeft echter meer koffiesmaak, omdat er 2 shotjes espresso toegevoegd worden en veel minder melk (tussen 70 – 150 ml afhankelijk van het kopje). De melk wordt ook hierbij minder opgeschuimd, waardoor deze dunner is. Bovenop is een dunne schuimlaag.

 

Cortado

Hou je wel van een ander soort bakje pleur? Maar vind je een cappuccino of Flat White net iets te veel van het goede? Of wil je juist iets meer koffiesmaak? Kies dan voor Cortado. Dit is een klein kopje met in verhouding meer koffie. De verhouding koffie en melk is 1:2. Uitgangspunt is 1 shot espresso.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in