boek je vakantie bij de ANWB

De feestdagen komen snel dichterbij en voor veel mensen betekend dat ook een hele hoop stress. Voorbereidingen treffen voor Sinterklaas en Kerst kan ook zonder stress! Stressvrij de feestdagen tegemoet, zo doe je dat.

 

Inhoud

Stress tijdens de feestdagen

Of het nu om pakjesavond of de Kerstdagen gaat voor veel mensen staan deze dagen in het teken van familie, cadeautjes en veel eten. Dit alles brengt echter ook de nodige stress met zich mee. Denk aan cadeautjes uitzoeken, wie gaat bij welk familielid langs, inkopen doen voor de verschillende etentjes, het huis decoreren en nog veel meer. Tel hierbij de dagelijkse rompslomp en veel mensen kijken nu al op tegen wat eigenlijk gezellige feestdagen zouden moeten zijn.

 

Stressvrij de feestdagen tegemoet, zo doe je dat

Gelukkig kan het ook anders! Ontdek nu tips waarmee je stressloos en happy de feestdagen tegemoet gaat en door komt.

 

1. Schaf nu al leuke decoratie aan

Gelukkig liggen de winkels al eind september/begin oktober vol met decoratie voor de feestdagen. Wacht niet tot het laatste moment om bijvoorbeeld kaarsen te kopen of lichtslingers, want dan is de kans groot dat je achter het net vist. Bedenk dus alvast in de zomer welke kleuren je wil en wat absoluut niet mag ontbreken. Zodra het assortiment in de winkel aangepast wordt kun je alvast gaan shoppen.

 

2. Begin op tijd met kopen van de cadeautjes

Of het nu om schoencadeautjes gaat, Kerstcadeautjes of een kleinigheid voor pakjesavond gaat, hoe eerder je ermee begint hoe minder stress je straks hebt. Overigens scheelt dat niet alleen in stress, maar je kunt ook besparen op de kosten voor cadeautjes. Zorg vooraf voor een goed verstopplekje, pak de cadeautjes in en voorzie deze van naamkaarten.

 

3. Vraag om hulp

Grote kans dat je veel dingen in je eentje wil regelen. Of het nu om decoreren, koken, bakken of inpakken van de cadeautjes gaat. Toch is het goed om de taken goed te verdelen. Schakel de hulp in van je partner, oudere kinderen en familieleden, zodat niet alles op jouw schouders terechtkomt. Dat scheelt enorm in stress en geeft jou de mogelijkheid om zo af en toe op adem te komen tussen alle voorbereidingen door.

 

4. Tradities zijn geen must

Misschien heb je van huis uit bepaalde tradities meegekregen en probeer je hier krampachtig aan vast te houden. Dat terwijl hier eigenlijk geen ruimte voor is en het alleen een hoop stress met zich meebrengt. Tijd om het roer om te gooien. Tradities zijn leuk en aardig, maar als ze alleen maar stress opleveren is het misschien tijd om het anders te doen. Wellicht kun je van oude tradities nieuwe tradities maken door er een twist aan te geven.

 

5. Zorg voor rustmomenten voor jezelf en je gasten

Niets zo leuk als met de hele familie rond de tafel te zitten en gezellig spelletjes te spelen. Toch is het raadzaam om zo nu en dan rustmomenten in te bouwen. Niet alleen voor jezelf, maar ook zeker voor je gezin. Vooral jonge kinderen vinden de feestdagen vaak extra spannend en indrukwekkend. Zorg daarom dat er pauzes ingelast worden. Wil iemand in zijn eentje een ommetje maken? Prima! Wil jij even 15 minuten op bed liggen? Zorg dat je die mogelijkheid ook echt krijgt. Op die manier haal je er druk vanaf en wordt het allemaal een meer ontspannen feestdag.

 

6. Vermijd discussies

Of het nu in aanloop naar de feestdagen is of tijdens Sinterklaas en Kerst zelf, discussies zorgen voor onnodige stress en kunnen zelfs de hele sfeer verpesten. Voorkom dit door vooraf een goede planning op te stellen en duidelijk te maken wie wat doet en maakt. Tijdens de feestdagen zelf kun je het beste onderwerpen waarvan je weet dat deze discussies uitlokken vermijden. Mochten deze onderwerpen toch ter sprake komen? Geef dan duidelijk aan dat dit niet het moment is om in discussie te gaan.

 

7. Ga niet voor perfectionisme

Natuurlijk is het leuk als alles volgens plan verloopt en je huis en decoratie er de hele tijd spik en span uitziet. Maar dat is niet het belangrijkste. Sterker nog: als je wil dat alles perfect verloopt en er gaan dingen mis dan schiet je onnodig in de stress. Laat je perfectionisme dus achterwege en geniet van de warmte en gezelligheid van de feestdagen.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in