boek je vakantie bij de ANWB

Er is heel wat te doen om de alsmaar stijgende energieprijzen. Geen idee hoe jij deze herfst en winter door gaat komen? Zo blijf je warm zonder de verwarming aan te moeten zetten.

 

Inhoud

Besparen op energie

Het is een hot item: besparen op energie. Je ziet daarbij de gekste en meest gevaarlijke tips voorbijkomen, onder ander theelichtjes gecombineerd met bloempotten. Een waarschuwing vooraf: er zijn al gevallen bekend waarbij de bloempotten ontploft zijn! Bovendien komen er giftige stoffen vrij die in het ergste geval tot de dood kunnen leiden. Geen aanrader dus om warm te blijven! Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om te besparen op de verwarming.

 

Zo blijf je warm zonder de verwarming aan te moeten zetten

Bovendien kun je warm blijven zonder de verwarming aan te moeten zetten. Hoe je dat doet ontdek je nu.

 

1. Warme voeten = warm lichaam

Wist je dat het voor een warm lichaam noodzakelijk is om warme voeten te hebben? Wil je het dus warmer hebben dan moet je je voeten warm houden. Dat kan door de juiste schoenen te kiezen. Voor in huis kun je Ugg pantoffels dragen. Deze zijn heerlijk gevoerd met lamswol, waardoor de temperatuur gereguleerd wordt. Ideaal dus om warme voeten te hebben en te houden. Overigens kun je van Ugg niet alleen heerlijke pantoffels kopen, maar ook fijne en warme schoenen voor buiten.

 

2. Kruik in bed meenemen

Ben jij een koukleum en wil je niet in een koud bed terechtkomen? Zorg dan dat je 15 minuten voordat je gaat slapen een kruik in bed legt. Hierdoor warmt je bed vast een beetje op en hoef je niet bang te zijn dat je in een koud bed terechtkomt.

 

3. Dekens op de bank

Een cliché, maar een simpele (wollen) deken als je op de bank zit kan al een wereld van verschil maken. Je kunt tegenwoordig kiezen uit talloze designs, zodat de deken ook nog eens perfect past bij je interieur. Op die manier blijf je stijlvol warm.

 

4. Kleden in lagen

Het voordeel van kleden in lagen is dat je naar behoefte een kleding stuk aan of uit kunt doen. Hiervoor kun je vooral truien en vesten gebruiken die je probleemloos combineert met een hemd of een dun hemdtruitje. Wordt het te warm? Dan trek je de trui of je vest gewoon uit.

 

5. Hou je nek warm

Wat veel mensen niet weten is dat je lichaamstemperatuur sterk samenhangt met de temperatuur in je nek. Niet zo gek dus dat veel mensen in de koude maanden van het jaar verkrampen en last krijgen van schouder- en nekpijn. Wil je het warm krijgen zonder de verwarming aan te moeten zetten? Zorg dan dat je je nek warm houdt. Dat kan simpelweg door een sjaal of bijvoorbeeld een coltrui. Op die manier hoef je de verwarming minder hoog te draaien.

 

6. Kies voor wol

Wol is een natuurlijk materiaal dat ontzettend veel goede eigenschappen heeft. Eén daarvan is dat het je koud houdt in de zomer en warm in de winter. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je gaat zweten, want het is ademend en bovendien vocht absorberend. Heb je het (snel) koud? Kies dan voor wollen kleding of een wollen plaid.

Extra tip: je kunt ook een wollen plaid in de gang voor de deur hangen om tocht tegen te gaan. Op die manier blijft je huis ook warmer zonder dat je de verwarming hoger hoeft te draaien!

 

7. Ga bewegen

Als je de hele avond bingewatched dan is de kans groot dat je het koud krijgt. Door te bewegen krijg je het automatisch warmer. Zet daarom bijvoorbeeld je hometrainer voor de tv en sla drie vliegen in één klap: je beweegt (warmte en work out), je kunt gewoon tv kijken en je doet ook nog eens iets aan je algemene gezondheid. Je kunt natuurlijk ook het huishouden doen of een spelletje doen waarbij je veel moet bewegen.

 

8. Ga naar buiten

Klinkt misschien minder aantrekkelijk maar het helpt echt om het warmer te krijgen. Vooral als de temperatuur buiten veel kouder is zul je merken dat je na een blokje om het veel warmer vindt in je huis.

 

9. Koud(er) douchen

De meeste mensen moeten er niet aan denken, maar koud afdouchen helpt om de bloedcirculatie op gang te houden. Je lichaam wordt dan aan het werk gezet om de temperatuur bij te werken. Hierdoor voelt het minder koud aan als je gedoucht hebt. Bouw dit langzaam op en je zult zien dat het ontzettend lekker is en goed voor je algemene gezondheid.

 

10. Oven open na het koken

Ideaal als je keuken met je woonkamer verbonden is: laat na het gebruik van de oven de ovendeur open. De warmte die in de oven zit komt nu vrij en verwarmt je kamer direct. Dat kan zomaar een hele graad of zelfs meer schelen.

 

11. Kies voor warm drinken

Of het nu warme chocomelk is, een bakje koffie of een kan hete thee, als je warm drinken neemt voel je je direct een stuk warmer. Om snel afkoelen van je drankje te voorkomen kun je deze bewaren in een thermoskan of thermosbeker. Op die manier bespaar je niet alleen energie op verwarmingskosten, maar ook op de kosten voor het gebruik van gas.

 

12. Warme handen

Niet alleen warme voeten en een warme nek zijn belangrijk, dat geldt ook voor je handen. Om je handen warm te houden kun je een handenwarmer gebruiken of je draagt gewoon handschoenen. En ook hier geldt weer: beweging zorgt voor warmte!

Nog meer tips om warm te blijven in de winter vind je hier.

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in