boek je vakantie bij de ANWB

Als dierenliefhebber wil je natuurlijk alleen het beste voor je trouwe viervoeter. Helaas zijn er 5 alledaagse dingen die voor je hond levensgevaarlijk kunnen zijn. Wees dus voorbereidt, zodat je hond niet onnodig in gevaar komt.

 

Inhoud

Je hond als trouwe metgezel

Als je op zoek bent naar een huisdier dat trouw is, je aanzet tot meer bewegen en een vriend is door dik en dun, dan kom je al snel uit bij een hond. Honden staan erom bekend dat ze loyaal en trouw zijn. Afhankelijk van de soort heeft een hond ook dagelijkse beweging nodig in de vorm van een blokje om, waardoor je ook nog eens aan extra beweging toekomt.

Honden kunnen bovendien een ontzettend leuke toevoeging zijn aan een gezin. Zeker als je kiest voor een kindvriendelijke gezinshond. Natuurlijk zit er ook een keerzijde aan het hebben van een trouwe metgezel. Je moet een hond opvoeden, zeker als het een pup is. Je moet tijd investeren, je kunt niet zomaar op vakantie gaan en honden kosten nu eenmaal geld.

Maar uit eigen ervaring kan ik alleen maar zeggen dat dit het allemaal waard is. Je krijgt zo veel liefde van een viervoeter… Natuurlijk is de hond er niet alleen voor jouw plezier. Je hond zelf moet ook kunnen genieten van een fijn leven. En daarom moet je bedacht zijn op voor jou alledaagse dingen die echter een groot gevaar kunnen vormen voor je hond. Een gevaar dat in het ergste geval tot de dood kan leiden.

 

5 Alledaagse dingen die voor je hond levensgevaarlijk kunnen zijn

Hieronder vind je 5 dingen die in jouw ogen misschien helemaal niet gevaarlijk zijn. Sterker nog: in veel gevallen zul je waarschijnlijk denken dat je je hond een plezier doet. Helaas is het tegenovergestelde waar. Je hond kan hier ernstig ziek van worden of zelfs overlijden.

 

1. Eten van botten kan verstikking veroorzaken

Je zou er niet direct aan denken, maar het eten van een echte bot kan tot verstikking bij je hond leiden. Daarnaast kunnen de scherpe randen van botten niet alleen de slokdarm, maar ook de darmen zelf en het tandvlees beschadigen. Gekookte botten van kip, eend of bijvoorbeeld kalkoen versplinteren als je deze aan je hond voert. En dit kan in het ergste geval leiden tot de dood.

Hier moet een kleine kanttekening bij gezet worden. Een grote bot van een koe bijvoorbeeld kun je je hond gerust geven om op te knabbelen. Dat geldt ook voor verse botten. Verse botten hebben een hele andere structuur, waardoor de kans op beschadiging minder groot is.

Wil je jouw hond verwennen? Geef hem of haar dan hondenvoer op maat.

 

2. Een tennisbal kan levensgevaarlijk zijn voor je hond

Veel hondeneigenaren weten niet dat een tennisbal een potentieel gevaar is voor hun hond. Dat is niet zo gek, want een tennisbal wordt altijd gebracht als leuk speelgoed en vermaak. Helaas worden tennisballen niet ontworpen met het oog op de hond, maar voor mensen.

Een tennisbal kan gemaakt zijn met giftige kleurstoffen en synthetische vezels. Deze wil je niet in de bek van je hond hebben. Daarnaast kan een hond (ongewild) de bal inslikken in zijn enthousiasme om de bal te vangen.

Is een bal dan helemaal geen goed idee? Integendeel! Je moet er alleen wel voor zorgen dat de bal gemaakt is van natuurlijke materialen. Verder is het belangrijk om de grootte van de bal af te stemmen op je hond, zodat de kans op inslikken verkleind wordt.

 

3. Gevaarlijk voor je hond: hol plastic speelgoed

Het ziet er zo aantrekkelijk uit en je hond zal de laatste zijn die het niet ontzettend leuk vindt om met het speelgoed te spelen. Helaas is hol plastic speelgoed een groot gevaar voor je viervoeter. Vaak gaat het namelijk om zacht plastic al dan niet voorzien van een pieper. De combinatie van zacht plastic en een ravottende hond die op het speelgoed kauwt vormt hierbij potentieel gevaar.

Als het speelgoed kapot gebeten wordt kan je hond zonder dat je er erg in hebt kleine onderdelen inslikken. In het beste geval komt een stukje plastic er met de ontlasting weer uit, in het slechtste geval zul je zo snel als mogelijk met je hond naar de dierenarts moeten gaan. Ook bestaat er een reëel gevaar dat je hond zich pijn doet aan speelgoed waarvan stukjes ontbreken.

 

4. Touw voor honden: niet doen!

Veel hondeneigenaren vinden het ontzettend leuk om met hun hond touwtrekken te spelen. Logisch: je hond bijt zich vast aan het touw en sommige honden blijven eraan hangen, zodat je ze zelfs in het rond kunt zwaaien. Waar de meesten echter niet bij stilstaan is het feit dat de vezels van touw los kunnen laten. Je viervoeter slikt dit in en in het ergste geval zorgt dit stukje touw voor afsluiting van de darmen. En een darmafsluiting kan tot de dood leiden. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Wil je gaan ‘touwtrekken’ met je hond? Neem dan liever een stevig stukje bijtspeelgoed dat bestaat uit één stuk in plaats van touw dat opgebouwd is uit vezels.

 

5. Stokken en takken

Niets zo leuk als tijdens een wandeling in de natuur een stok naar je hond gooien. De meeste honden gaan hier ook goed mee om, waardoor pret gegarandeerd is. Helaas kan dit spelletje ook een fatale afloop hebben. Zo nu en dan blijft een stok door het gooien rechtop staan en schiet dit in de bek van je hond die hier dolenthousiast op afgesprongen komt. In andere gevallen is je hond te snel en bezeert hij zich aan eventuele uitstekels.

Op zich is een stok of een tak een natuurlijk stukje speelgoed voor je hond. Maar zorg er dan wel voor dat je hond hier zich niet aan bezeren en laat je hond pas rennen als de stok op de grond ligt.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in