Koffieleuten opgelet: ontdek hier alles wat je altijd al wilde weten over koffie. Koffie behoort tot de populairste dranken in Nederland. Koffie met alles erop en eraan, koffie verkeerd, mokka, cappuccino… Er zijn onwijs veel koffie varianten. Maar hoeveel weten we eigenlijk van koffie af? Hier vind je de leukste koffie weetjes.
Inhoud
Alles wat je altijd al wilde weten over koffie
Koffie, een bijzonder geliefd drankje in Nederland. Gemiddeld wordt 2,4 kopjes koffie per dag gedronken. Dat komt neer op zo een 260 liter koffie per persoon per jaar. Koffie kun je op verschillende manieren drinken: koffie zwart, met melk, met melk en suiker of verkeerd (met meer melk dan koffie). Daarnaast zijn er in de winkel inmiddels talloze smaken koffie verkrijgbaar. Denk maar aan mokka, cafeïnevrij, Wiener melange, met een vleugje cacao en nog veel meer. Wil je je koffie net dat beetje extra kick geven? Voeg dan een scheutje koffiesiroop toe. Ook deze is in allerlei smaken te koop. We drinken dus dagelijks heel veel koffie. Maar wat weet je eigenlijk van koffie af? Hieronder vind je alles wat je altijd al wilde weten over koffie.
Criminele bendes in Kenia hebben het voorzien op koffie
Een aantal jaren geleden was er een ware misdaad golf in Kenia gaande: bendes hadden het daarbij voorzien op koffie. Alhoewel er tienduizenden koffieplantages door heel Kenia te vinden zijn, is koffie bijzonder kostbaar in Kenia: een kilo is al gauw even veel waard als een weeksalaris. Ondanks de vele plantages wordt de export alleen via corruptie geregeld. Hierdoor zien criminelen hun kans schoon en zorgen zij ervoor dat ze op misdadige wijze aan de koffiebonen komen. Hierbij wordt geweld niet geschroomd en er zijn al doden gevallen.
Roest op koffieplanten: gaat koffie duurder worden?
In februari 2013 werd in Guatemala de agrarische noodtoestand uitgeroepen. Dit als gevolg van zogenaamde ‘roest’ (een bepaalde schimmel) op de koffie aanplant. De regering heeft ten gevolge hiervan 14 miljoen Amerikaanse dollar uitgetrokken om boeren te helpen in de strijd tegen deze schimmel. Ongeveer 70% van de totale aanplant is besmet met deze schimmel. Ook in de regio zijn diverse plantages getroffen. De kans is groot dat er daarom in de nabije toekomst meer betaald zal moeten worden voor een bakkie koffie. De verwachting is dat koffie uiteindelijk duurder zal worden.
Cafeïne trekt bijen aan
Waarom bevat koffie eigenlijk cafeïne? Cafeïne blijkt een sterk effect te hebben op bijen, die zorgen voor de bestuiving. Wetenschappers vermoeden dat bijen een soort kick krijgen van de aanwezige cafeïne. De cafeïne lijkt bijen ook te helpen om hun lange-termijn-geheugen te verbeteren. Hierdoor slaan de bijen de plant op in hun geheugen en bezoeken zij vaker naar dezelfde planten. Hoe het precies in elkaar zit weet de wetenschap niet, maar feit is dat cafeïne ook een soortgelijk neurologisch effect heeft op mensen.
Ethiopische koffie ceremonie
Nederlanders kunnen hun kopje koffie tussen neus en lippen door weg werken. In Ethiopië is dat uit den boze. Koffie drinken speelt een grote rol in het familiare en sociale leven. Alleen al het bereiden van de koffie kan uren in beslag nemen. Het begint allemaal met het wassen van de koffiebonen en eindigt met het inschenken van de koffie.
Het koffiezet ritueel is voorbehouden aan de vrouwen. Jonge meisjes worden van jongs af aan onderwezen in deze ceremonie. De koffie ceremonie behoort standaard bij de begroeting van gasten. De Ethiopische koffie wordt in een kopje geschonken, waarin suiker, zout of boter zitten. Wie wil zien hoe het er aan toe gaat moet eens op internet zoeken naar ‘Bizarre foods’ met Andrew Zimmern, waar hij Ethiopië bezoekt.
Koffie verslaving en overdosis
Cafeïne is net als andere soorten drugs schadelijk als het in grote hoeveelheden genomen wordt. Er zijn echter 100 kopjes koffie nodig voordat er daadwerkelijk sprake is van een dodelijke hoeveelheid. Toch kan cafeïne wel degelijk voor problemen zorgen. Zeker als je er niet aan gewend bent en ineens grote hoeveelheden drinkt. Zo kunnen er stemmingswisselingen ontstaan, koorts en hartkloppingen. Van verslaving is sprake als je meer dan 6 kopjes koffie per dag drinkt.
Verbod op koffie
Koffie was reeds in de 17e eeuw behoorlijk populair, vooral onder mannen. De drank diende als een sociale drank die het liefst in een speciaal café genuttigd werd in het bijzijn van intellectuelen. Helaas waren de vrouwen niet eens met deze traditie, want zij gaven koffie de schuld van de onvruchtbaarheid van hun man. De Engelse koning vaardigde in 1675 een verbod op koffie uit. De mensen waren hier echter niet blij mee en algauw werd het hele verbod vergeten en ging men weer over tot het drinken van koffie.
Koffie proeverijen
Net als bij wijn het geval is, zijn er ook heuse koffieproeverijen waar zelfs een wedstrijdelement aan toe is gevoegd. Zo vinden er jaarlijks kampioenschappen in koffie proeven plaats. Aan de hand van de geur en smaak moeten deelnemers de koffie identificeren.
De leukste koffieweetjes: barista
Een gewoon kopje verandert in een waar vakmanschap als een barista aan het werk is. De barista is vergelijkbaar met een sommelier, alleen dan speciaal voor koffie. Zijn of haar specialiteit is het zetten van espresso of een andere soort koffie. Ook hier zijn heuse kampioenschappen voor.
Een kopje kunst
Met een beetje handigheid kan iedereen een simpel bakje koffie veranderen in een kopje kunst. Het enige dat daarvoor nodig is, is hete melk en espresso. In de opgeschuimde melk worden de mooiste kunstwerken gemaakt. Van bladeren tot schattige beertjes en zelf heuse stripfiguren worden gebruikt als afbeelding. Op het internet zijn tal van beschrijvingen te vinden om het ook een keer zelf thuis te proberen (zoek onder latte art).
Koffie drinken tijdens de zwangerschap
Er zijn geen dringende redenen om af te zien van een bakkie leut tijdens de zwangerschap. Wel is het raadzaam om niet meer dan drie koppen per dag te drinken.
Hergebruik van koffiedik
Ongeveer 20% van de koffiebonen bepaalt de smaak en het aroma van de koffie. De rest is smaakloos plantmateriaal. Dat betekend dat er veel over blijft na de productie. Omdat er in verhouding meer restanten overblijven dan er daadwerkelijk koffie gemaakt wordt, zijn wetenschappers op zoek naar een manier om het restant tot een bruikbaar product te maken. Momenteel wordt van koffiedik al biobrandstof gemaakt.
Anderen zijn bezig om een alcoholisch drankje te maken van koffiedik. Ze zijn erin geslaagd, maar er moet nog gewerkt worden aan de smaak en verfijning ervan. Voordat deze op de markt verschijnt zal er nog het nodige werk aan verricht moeten worden.
Zelf iets nuttigs doen met overgebleven koffiedik? Koffiedik kan voor de volgende toepassingen gebruikt worden:
– meng koffiedik met babylotion en gebruik dit als een masker tegen puistjes (huismiddel)
– koffiedik tussen tuinplanten gegooid houdt ongewenste katten op afstand
– doe wat gedroogde koffiedik in schoenen en de zweetgeur verdwijnt
Leestip: Dit kun je allemaal doen met koffiedik
Giftige schimmel op koffieplanten
De laatste uit de leukste koffieweetjes is wat minder leuk. Roest is niet de enige schimmel die op koffieplanten groeit. Ook de aanwezige Ochratoxin kan voor problemen zorgen. Ochratoxin is giftig en mag slechts in zeer geringe hoeveelheid voorkomen in Europese filterkoffie. Let wel: de hoeveelheid giftige schimmels wordt alleen gecontroleerd in filterkoffie. Voor instant koffie geldt dit dus niet! Helaas blijkt na controle dat de toegestane hoeveelheid in zeker 7% van alle verschepingen vele malen hoger ligt.
Heb je nog leuke koffieweetjes die je wilt delen met de andere lezers? Laat het weten in een comment.
[…] 28 September: Nationale Koffie Dag […]
[…] koffieprut, koffiegruis of koffiedrab. Allemaal benamingen voor het overblijfsel na het zetten van koffie met een gewoon koffiezetapparaat. Het gaat daarbij om het bezinksel van filterkoffie. Afhankelijk […]