boek je vakantie bij de ANWB

Het is winter en heeft gesneeuwd. Speciaal voor alle autobestuurders: tips auto rijden in de winter: van bevroren autoslot tot vastzitten in de sneeuw.

 

Inhoud

Goed voorbereid op weg

Juist met het winterse weer zul je men vaker geconfronteerd worden met lange files. Zorg ervoor dat je hierop voorbereidt bent, zeker wanneer je (kleine) kinderen in de auto hebt. Neem voor kinderen extra speelgoed mee (boeken, kleurboek, pen en papier om simpele spelletjes te spelen of speciale reisspelletjes) en zorg dat je ook iets te eten en drinken bij je hebt.

Een dekentje kan voor extra warmte zorgen. Ook voor jezelf is het handig om eten en drinken mee te nemen. Als je onverwacht een aantal uren in de auto moet zitten is het ook aan te raden af en toe de (snel)weg te verlaten om de benen even te kunnen strekken. Rijden in de kou kan even vermoeiend zijn als rijden in de zon.
Zorg voor een opgeladen telefoon, zodat je altijd bereikbaar bent en jij mensen kunt bereiken.

Sla het nummer van een auto hulpdienst zoals bijvoorbeeld de ANWB op in je telefoon, zodat je in geval van nood geholpen kan worden.

 

Onmisbare wintertips voor autobestuurders drinken
Drinken in de auto (shutterstock)

 

Tips auto rijden in de winter

Naast een goede voorbereiding voor onderweg kun je ook te maken krijgen met bevroren sloten, deuren die vastgevroren zijn en vastzitten in de sneeuw met auto. Gelukkig kun je dat allemaal oplossen met onderstaande tips.

 

Bevroren deursloten

Als de auto in een garage staat, ontdooi de sloten dan met een haardroger. Je kunt het slot ook behandelen met een speciaal antivries middel.
Een andere oplossing is het verwarmen van de sleutel. Verwarm de sleutel met een lucifer of aansteker (dus niet het slot!). Steek de sleutel in het slot en laat hem daar voor het draaien enkele minuten zitten. Indien nodig herhalen.

 

tips winter auto deurslot

 

Vastzitten in de sneeuw

Hou in de winter een zak kattenbakvulling in de auto. Het materiaal verschaft weerstand als je op ijs of in de sneeuw vast komt te zitten.
Haal de rubbermatten uit de auto en leg deze achter de achterwielen. Wellicht geven ze juist voldoende weerstand om de auto weer op gang te brengen.

 

Auto airco

Laat de airco in de  winter wekelijks vijf minuten draaien om hem in goede staat te houden. Let er wel op dat je dit niet doet als je in de auto zit of zorg voor voldoende ventilatie.

 

tips auto winter airco

 

Verlichting van de auto

Een van de meest belangrijke tips voor de auto in de winter is de verlichting. Even de koplampen aanzetten zorgt ervoor dat de accu opgewarmd wordt en de auto makkelijker zal starten. Zorg altijd voor reservelampen in de auto, zodat een kapotte lamp snel vervangen kan worden.

 

tips auto winter verlichting

 

Bekleding van de auto

Mochten er zoutvlekken op de bekleding zijn, veroorzaakt door gepekelde wegen, verwijder deze dan door gelijke delen water en azijn. Laat de plek drogen en gebruik vervolgens de stofzuiger om alles te verwijderen.

 

tips auto winter bekleding

 

Gebruik handrem in de winter en vastgevroren handrem

De handrem kan vastvriezen, gebruik deze daarom in de winter liever niet! Zet de auto liever in P of achteruit (let hier wel op bij het starten!).
Mocht de handrem toch vastgevroren zijn dan helpt het om deze eerst voorzichtig naar beneden te duwen en vervolgens een keer extra aan te trekken, zodat het ijs breekt.

 

tips auto winter handrem

 

Deuren van de auto

Ook autodeuren kunnen dichtvriezen.  Met deze onmisbare wintertips voor autobestuurders is dit  te voorkomen: behandel deurrubbers met talkpoeder, plantaardige olie, rubbervet of siliconenspray. Zijn de deuren toch dichtgevroren dan helpt het er tegen aan duwen, zodat het gevormde ijs gaat breken.

 

tips auto winter autodeur

 

Hulpmiddel

Zet de auto achterste voren in de garage. Met een koude motor rij je namelijk gemakkelijker voor – dan achteruit.

 

Koude motor in de winter

Als de auto bij kou niet wil starten, blaas dan met een haardroger warme lucht over de carburateur. Ook de accu opwarmen door even de koplampen aan te zetten helpt.
Trap je koppelingspedaal in, dit helpt  om de motor vrijer te laten draaien.
Zorg voor korte startpogingen in plaats van lange, hierdoor zal de accu minder belast worden en is de kans kleiner dat de accu het gaat begeven.

 

tips auto winter automotor

 

Volle tank

Een volle brandstoftank zal voor extra gewicht zorgen, zodat de auto meer weerstand heeft op gladde wegen.

 

Ruitensproeier

Controleer het peil van de vloeistof in het reservoir. Voeg er in de winter wat antivries aan toe.

 

Ruiten

Ontdooi ruiten nooit met water! Dit verergert het probleem alleen maar en kan er zelfs voor zorgen dat de autoruit barst. Leg ook nooit kranten of dozen op de ruit om bevriezen te voorkomen, want dat zal de problemen eveneens alleen vergroten.
Er zijn speciale dekens te koop om bevriezen en het moeten schoon krabben van ruiten te voorkomen.
Als de ruitenwissers veel strepen achterlaten deze reinigen met alcohol.

 

tips auto winter autoraam

 

Winterbanden

Controleer de spanning van de banden, vooral in de winter is dit van cruciaal belang. Minimum in de winter is 3-4 millimeter. Winterbanden zijn zeker aan te raden. Hou er rekening mee dat de remafstand op een winters wegdek aanzienlijk langer wordt.

 

Vertrek op tijd uit huis

Aangezien het in de winter op de weg zeer onvoorspelbaar kan zijn is het verstandig op tijd het huis te verlaten. Een file kan voor urenlange vertraging zorgen.
Wees op de hoogte van knelpunten en omzeil deze als het enigszins kan.

 

Ook in de winter geldt: Wees een heer in het verkeer!

Met bovenstaande tips auto rijden in de winter voor autobestuurders zul je minder last krijgen van problemen en ondanks een witte winter overal veilig en makkelijk aankomen. Zoek je nog algemene DIY tips voor de auto? Lees dan snel DIY auto verder.

 

Dokteronline.com

13 REACTIES

  1. Hartelijk bedankt voor alle tips! Ik wil naar een autorijschool gaan en zekerlijk wil ik zo goed mogelijk rijden. En zekerlijk ben ik bang om te rijden als het glad is of als het regent etc. Eerlijk gezegd wist ik niet dat winterbanden zo cruciaal zijn en de spanning ten minste 3 mm moet zijn. Hopelijk zal mijn toekomstige instructor me helpen mijn angst over te komen en ik genoeg kennis zal hebben om goed een auto te rijden!

  2. Bedankt voor de tips. Met de winter en het vriezen voor de deur ben ik er helemaal klaar voor. Ik wist helemaal niet dat je ruitschade kan veroorzaken door een ruit te ontdooien met warm water. Gelukkig is het nog nooit gebeurd.

  3. Ik ben er het helemaal mee eens dat de verlichting in de auto heel belangrijk is in de winter! Ik ga binnenkort naar een autorijschool, en ik wil mijn eigen auto kopen. Ik zal ervoor zorgen dat reservelampen in de auto in goede staat zijn, zodat een kapotte lamp snel vervangen kan worden.

  4. Bedankt voor deze autotips! Ik ga deze winter meteen de spanning van mijn winterbanden meten wanneer ik ze weer vervang. Ook goed om te weten dat 3 tot 4 millimeter profiel minimaal nodig is voor veiligheid.

  5. Bedankt voor het delen van deze wintertips voor het autorijden! Ik zal mijn auto nog even goed laten nakijken voordat de winter eraan komt. Ook laat ik meteen mijn winterbanden plaatsen door de garage.

  6. Goed om te weten dat ik mijn autoruit beter niet met water kan ontdooien. Dit heb ik in het verleden weleens gedaan namelijk. Ik ga in ieder geval een deken kopen die ik erop kan leggen wanneer het gaat vriezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in