De dagen zijn kort, de nachten zijn lang. Overdag is het vaak grijs en grauw. Voor velen is de herfst en winter een periode van neerslachtigheid, moe zijn en prikkelbaarheid. Kortom: een winterdepressie. Ontdek alles wat je moet weten over winterdepressie.
Inhoud
Wat is een winterdepressie?
Een winterdespressie is een seizoensgebonden despressie. Alhoewel de naam suggereert dat deze vorm van depressie alleen in de winter voorkomt, kun je er ook in de herfst last van hebben. Dit alles heeft te maken met het feit dat gedurende deze twee seizoenen er minder daglicht is. Het weer is guur en koud en er is minder zon.
Niet iedereen erkent winterdepressie als een echte ziekte. In de psychologie is het echter wel degelijk een erkende ziekte die bekend staat onder de noemer SSAD (Subsyndromal Seasonal Affective Disorder). Het is een milde vorm van depressie die in de lente weer weggaat. Alhoewel het een milde vorm is, mag de impact ervan niet onderschat worden.
Wanneer heb je een winterdepressie?
Gelukkig heeft slechts 8 procent van de Nederlandse bevolking van een echte winterdepressie. De gevolgen hiervan kunnen echter een grote invloed hebben op je dagelijkse functioneren. Heb je in de herfst en winter onder andere last van vermoeidheid, somberheid en behoefte aan veel slaap? Dan zou het zomaar kunnen dat je last hebt van winterdepressie.
Andere symptomen winterdepressie
Er zijn naast eerder genoemde symptomen nog meer dingen waaraan je een winterdepressie kunt herkennen. Denk daarbij aan het volgende:
- Vermoeidheid ook bij voldoende slaap
- Somber gevoel, nagenoeg elke dag
- Grote trek, vooral in slechte koolhydraten zoals chocola, koekjes, brood
- Gewichtstoename
- Lusteloosheid
- Je trekt je terug van vrienden en familie
Verschil winterdepressie en winterblues
Veel mensen hebben in mindere of meerdere mate last van bovenstaande symptomen tijdens de koudere seizoenen van het jaar. Toch is er een wezenlijk verschil tussen een winterblues en een winterdepressie. Het grote verschil tussen een depressie en een blues is echter dat je met een winterblues of een herfstdip gewoon nog kunt functioneren. Je hebt wel last van het feit dat je minder energiek bent. Daarbij kan het net allemaal een tandje minder snel gaan.
Bij een depressie daarentegen kun je nagenoeg niet functioneren. Bovendien heeft dit zijn weerslag op je sociale contacten. Ook deze zijn maar moeizaam of niet bij te houden in de herfst en winter.
Wat kun je doen tegen winterdepressie?
De meest voor de hand liggende oplossing is een land opzoeken waar het nooit herfst en winter is 😉 Natuurlijk is dit voor de meeste mensen geen oplossing, maar gelukkig hoef je niet te lijden onder je winterdepressie. Er zijn namelijk een aantal dingen die je zelf kunt doen om de herfst en winter makkelijker door te komen.
Winterdepressie aanvullen vitamine D
In de herfst en winter krijgen veel mensen te maken met een tekort aan vitamine D. Niet zo gek, want er is sprake van een beperkte hoeveelheid daglicht. Om te voorkomen dat je een tekort oploopt kun je vitamine D supplementen slikken. Overigens is het raadzaam om voordat je hiermee begint even langs de dokter te gaan. Deze kan de hoeveel vitamine D in je bloed controleren. Aan de hand van de uitslag kun je de juiste hoeveelheid vitamine D slikken.
Lichttherapie om van een winterdepressie af te komen
Heb je heel erg last van een winterdepressie? Dan is het raadzaam om al dan niet in overleg met je arts lichttherapie te volgen. Hiervoor krijg je een speciale lamp die je gedurende 30 minuten per dag moet gebruiken. Deze lampen hebben een Lux variërend van 2.500 tot 10.000. Een gewone lamp heeft een lux kracht van slechts 300 – 500. Een opmerkelijk verschil dat een groot verschil kan maken voor jouw gezondheid.
In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van wit licht, alhoewel blauw licht nog een stuk effectiever lijkt te zijn. In principe zul je na 1 – 2 weken verschil merken. Verwacht dus niet dat je direct iets merkt als je lichttherapie doet.
Natuurlijk middel: Sint Janskruid
Je kunt natuurlijk ook een natuurlijk middel gebruiken in strijd tegen je sombere stemming en lusteloosheid gedurende de herfst en winter. Het is een bekend kruid dat gebruikt kan worden voor het behandelen van een lichte tot zelfs zware depressie. Let op: gebruik dit middel niet in combinatie met lichttherapie. De lichtgevoeligheid neemt door Sint Janskruid namelijk toe. Ook moet je rekening houden met het gebruik van medicatie in combinatie met Johanniskruiden.
Andere dingen die je kunt doen om een winterdepressie aan te pakken
Naast bovenstaande (ingrijpende) dingen kun je ook kleine dingen in je dagelijkse leven aanpassen om de kans op een winterdepressie te verminderen.
- Zit zo veel als mogelijk bij een raam. Licht is het beste middel tegen neerslachtigheid en somberheid
- Probeer zo veel als mogelijk naar buiten te gaan. Ook op een bewolkte dag komt er nog 3.000 lux lichthoeveelheid vrij
- Ga sporten. Door te sporten worden gelukshormonen vrijgemaakt die een positieve invloed hebben op je algemene stemming
- Zorg in huis voor voldoende licht
- Verwerk vrolijke kleuren in huis
Last van winterblues of winterdepressie
Vind jij de herfst en winter minder fijn? Gaat het dan net allemaal iets trager? Geen nood, je hebt waarschijnlijk te maken met een winterblues. Merk je dat je hele leven op zijn kop staat? Je somber bent, ondanks veel slaap altijd maar moe blijft? En zelfs sociale contacten te veel zijn? Dan heb je vermoedelijk last van een winterdepressie. Laat je vitamine D level checken en ga in overleg of lichttherapie zinvol is. Blijf vooral niet binnen zitten. Ga sporten en probeer zo veel als mogeljk buiten te zijn.
Heb jij last van een winterdepressie of blijft het beperkt tot een winterblues?
[…] 21 December: Begin van de Winter […]