boek je vakantie bij de ANWB

Wil je afvallen? Op zoek naar een manier om je lichaam te ontgiften zonder dieet? Detox in 1 dag en geef je lichaam een kleine reset met deze tips.

 

Inhoud

Wat is een detox?

Wil je een gezond lichaam, dan is het nodig om je lichaam eerst te ontgiften. Dat kun je doen met een detox. Een detox is eigenlijk een alternatieve manier om je lichaam te ontdoen van allerlei gifstoffen en afvalstoffen.

 

Waarom ontgiften?

We krijgen dagelijks heel veel dingen binnen die ons lichaam eigenlijk niet nodig heeft. Dat komt omdat we in een 24-uurs maatschappij leven, waarin geen tot weinig tijd is om voedsel zo puur mogelijk te eten. Daardoor belasten we ons lichaam met tal van E-nummers, toevoegingen, smaakversterkers en nog veel meer. Stoffen die ons lichaam niet nodig heeft en waar we zelfs ziek van kunnen worden.

Normaal gesproken ruimt je lichaam zelf gifstoffen op. Dat gebeurd via de lever en daar heb je verder weinig tot geen last van. Toch is het goed om je lichaam hierbij zo nu en dan te helpen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het volgen van een dieet of gewoonweg een korte maar krachtige detox.

 

Hoe kun je detoxen?

Er zijn verschillende manieren om een detox uit te voeren. In de meeste gevallen is een detox een strak eet- en drinkschema dat je een aantal dagen moet volgen. Je kunt echter ook detoxen door een bepaalde periode te vasten. Andere vormen van ontgiften zijn:

 • Warmwaterbaden
 • Klysma’s/darmspoelingen
 • Oilpulling
 • Sapkuren
 • Supplementen

 

Detox in 1 dag en geef je lichaam een kleine reset

Voor veel mensen is het volgen van een hele kuur net iets te veel van het goede. Daarnaast zijn er bepaalde detoxkuren waar je echt niet zomaar aan moet beginnen. Denk daarbij aan vasten. Dit kun je voor een zeer korte periode doen, maar ook daar moet je met heel wat dingen rekening houden. Heb je geen zin om een lange detoxkuur te volgen? Dan kun je onderstaande detox volgen, zodat je lichaam binnen één dag gereinigd is en jij een gezondheidsboost krijgt. Een oppepper dus voor je immuunsysteem.

Het voordeel van een eendaagse detox is dat het niet al te veel moeite kost. Het is makkelijk te doen en zorgt er toch voor dat je lichaam een boost krijgt.

Detox in 1 dag en geef je lichaam een kleine reset smoothie

Detox dag: deze producten moet je vermijden

Om je lichaam te ontdoen van afval- en gifstoffen moet je de volgende producten absoluut vermijden:

 • Levensmiddelen met suiker zoals snoep, kant-en-klaar maaltijden, pakjes en zakjes, muesli…
 • Zout (beperk of vermijd zout tijdens je detox dag)
 • Koffie, zwarte thee, chocolade en levensmiddelen met conserveringsmiddelen
 • Melkproducten
 • Vlees aangezien dit lang nodig heeft om te verteren

 

 

Detox dag: deze stoffen heeft je lichaam juist wel nodig

Als je je lichaam ontgift is het belangrijk om erop te letten dat je veel voedzame en vezelrijke levensmiddelen eet. Daarbij is het van groot belang om veel water te drinken. Vind je water saai of niet lekker? Wissel dan af met vers geperste groente- en fruitsappen. Beperk overigens het eten en drinken van te veel fruit, aangezien hier ook suiker in zitten. Verder kun je groentesoep eten.

Ook rauwkost in de vorm van salades, smoothies en bijvoorbeeld noten mogen deel uitmaken van je eetschema gedurende deze dag. Soja en peulvruchten zijn een plantaardige bron van proteïne en kun je tijdens je detox dagje gewoon eten. Heb je echt trek in vlees? Kies dan voor een kleine portie (100 gram) mager vlees.

 

Verwen je lichaam tijdens de detox

Behalve je lichaam ontgiften door op je voeding en drinken te letten zijn er nog een paar dingen die je kunt doen om je lichaam te resetten.

 • Sauna bezoeken
 • Home spa
 • Voldoende slapen
 • Bewegen (wandelen)

 

Voordeel van een korte detox

Ben je van plan om je lichaam te ontgiften? Dan kun je dat een keer in het weekend inplannen. Ideaal om bijvoorbeeld na de feestdagen te doen. Een periode waarin je lichaam (te) veel zoet en vet binnen heeft gekregen. Je kunt deze eendaagse detox ook gebruiken als start om voortaan gezonder door het leven te gaan en bewust te kiezen voor gezond eten en drinken.

 

Laat me weten als je deze eendaagse detox gedaan hebt en wat je ervan vond.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in